Konkurencijos taryba: vidaus sandorio išimties taikymas gali neigiamai paveikti konkurenciją

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymas keisti Koncesijų įstatymą, leidžiant taikyti vidaus sandorio išimtį, gali būti nesuderinamas su sąžiningos konkurencijos laisvės užtikrinimu, teigia Konkurencijos taryba.

R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2020, 3:56 PM

Kaip teigia taryba, projekto rengėjai nurodo, kad įstatymą būtina keisti, nes šiuo metu savivaldybės neturi galimybės sudaryti vidaus sandorių, nors Vietos savivaldos įstatymas nustato atvejus, kai savivaldybė gali steigti naujus viešųjų paslaugų teikėjus ir Koncesijų įstatymo nustatyta tvarka be konkurso pavesti viešosios paslaugos teikimą jau įsteigtiems subjektams. Konkurencijos tarybos nuomone, įstatymo papildymas nuostatomis dėl vidaus sandorių sudarymo išimties galėtų neigiamai paveikti konkurenciją.

„Konkurencijos tarybos ekspertų vertinimu, atsižvelgiant į tai, jog koncesijos yra susijusios su valstybės ar savivaldybių turtu (žeme, pastatais), savivaldybei nusprendus koncesininku parinkti savo įmonę, ši visada atitiktų minėtas sąlygas ir dėl to savivaldybei nereikėtų organizuoti konkurso bei taikyti kitų Koncesijos įstatymo nuostatų.

Taigi, tais atvejais, kai infrastruktūros koncesininku siektų būti savivaldybės įmonė, konkurencija savivaldybių lygmenyje iš esmės būtų panaikinta, kadangi savivaldybių įmonėms teisė tapti koncesininku būtų suteikiama be konkurencingos procedūros“, – teigia Konkurencijos taryba.

Institucija įžvelgė riziką, kad tokių nuostatų įtvirtinimas Koncesijų įstatyme galėtų paskatinti savivaldybes steigti savo įmones tam, kad joms būtų galima tiesiogiai perduoti naujai sukurtą turtą.

„Priėmus teikiamus siūlymus, poveikis konkurencijai būtų neigiamas, nes dėl konkurencijos ribojimo ir neproporcingos savivaldybių įmonių plėtros galėtų mažėti privataus kapitalo investavimo galimybės, paslaugų teikimo efektyvumas, paslaugų įvairovė ir kokybė, naujovių diegimas, dėl ko nukentėtų vartotojų gerovė“, – rašoma Konkurencijos tarybos išvadoje.

Įstatymo projekte taip pat pasigendama saugiklių dėl galimo netinkamo vidaus sandorio išimties taikymo – nenurodyta priežiūros institucija, galinti imtis priemonių, bei sankcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.