Salių nuoma – tarsi pasityčiojimas: dėl to įkuriama ir begalė mistinių klubelių

Vilniaus savivaldybės nauja, vadinamoji skaidri sporto salių nuomos tvarka gerokai supriešino dvi Vilniuje veikiančias krepšinio mokyklas.

Sporto salių nuomos tvarka Vilniuje nusivylęs treneris G.Regina (dešinėje): „Vyksta kažkokie nesuvokiami dalykai.“
Sporto salių nuomos tvarka Vilniuje nusivylęs treneris G.Regina (dešinėje): „Vyksta kažkokie nesuvokiami dalykai.“
E.Eimontas.<br>T.Bauro nuotr.
E.Eimontas.<br>T.Bauro nuotr.
Vadinamoji skaidri sporto salių nuomos tvarka gerokai supriešino dvi Vilniuje veikiančias krepšinio mokyklas.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Vadinamoji skaidri sporto salių nuomos tvarka gerokai supriešino dvi Vilniuje veikiančias krepšinio mokyklas.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Vadinamoji skaidri sporto salių nuomos tvarka gerokai supriešino dvi Vilniuje veikiančias krepšinio mokyklas.<br>G.Šiūpario asociatyvi nuotr.
Vadinamoji skaidri sporto salių nuomos tvarka gerokai supriešino dvi Vilniuje veikiančias krepšinio mokyklas.<br>G.Šiūpario asociatyvi nuotr.
Vadinamoji skaidri sporto salių nuomos tvarka gerokai supriešino dvi Vilniuje veikiančias krepšinio mokyklas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vadinamoji skaidri sporto salių nuomos tvarka gerokai supriešino dvi Vilniuje veikiančias krepšinio mokyklas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 5, 2020, 8:50 AM

Dar birželio mėnesį specialistai įspėjo savivaldybę, kad jos sukurta „Active Vilnius“ platforma, turinti tapti pagrindiniu ir skaidriu įrankiu nuomojant Lietuvos sostinės sporto bazes, yra ydinga. Savivaldybės atstovai sutiko pakoreguoti sistemą, tačiau ramybė įsivyravo neilgam.

Nors garsiausiai šiame konflikte skamba Vilniaus krepšinio mokyklų balsai, susiklosčiusi situacija ypač aktuali ir kitų sporto šakų atstovams.

Įregistravo 103 klubus

Pirmadienį paskelbti salių nuomos konkurso rezultatai ne tik neįliejo žadėto aiškumo ir sąžiningumo, bet ir vėl ne juokais suerzino Vilniaus krepšinio visuomenę.

Pagal sudėtingą „Active Vilnius“ formulę daugiausia galimybių laimėti konkursą turėjo tos organizacijos, kurių auklėtiniai gyvena šalia konkrečios sporto bazės ar bendrojo lavinimo mokyklos, kurios patalpas konkurso dalyvė ir siekė gauti.

Be to, geresnius šansus laimėti konkursą turėjo mažos organizacijos, po savo vėliava neturinčios šimtų ar tūkstančių auklėtinių.

Todėl siekdami laimėti sporto bazių konkursą Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) vadovai per pastarąsias savaites įvairiuose Vilniaus rajonuose įsteigė ir užregistravo 103 klubus.

Pavyzdžiui, vien tik Erfurto g. 4-26 adresu įsteigta mažiausiai 30 klubų. Keli iš jų – Jono sporto centras, Viršaus sporto centras, Sporto tyrimų centras, Malūnėlio sporto klubas.

Tokia sistemos logika visiškai nesuprantama Vilniaus krepšinio mokyklos (VKM) treneriui Gintautui Reginai.

Pasak Joną Valančiūną, Rimantą Kaukėną ir kitus žymius Lietuvos krepšininkus ugdžiusio stratego, šiuo metu vyksta sunkiai suvokiami dalykai.

„Jeigu viskas vyktų sąžiningai, būtų atsižvelgiama, kiek mokykla turi vaikų, kokios meistriškumo grupės, viskas būtų gerai. Dabar matome, kad įkuriama begalė mistinių klubelių.

Neaišku, kas juose sportuoja, kiek juose vaikų, koks jų amžius ir kokie jų sportiniai rezultatai. Kokiu keliu einame? – stebėjosi G.Regina. – Dirbai tiek metų ir dabar matai, kad faktiškai esi metamas iš salės lauk. Dėl ko?

Kad dirbi su aukšto meistriškumo komanda, su kuria atstovauji Vilniaus miestui? Atvirai sakant, vyksta nesuvokiami dalykai.“

Regi vien sumaištį

VKM tarybos pirmininkui treneriui G.Reginai pritaria ir šios sporto mokyklos tėvų bendruomenė. Vienas tėvų atstovų mokyklos taryboje Liutauras Adomaitis apgailestauja, kad sudarydama „Active Vilnius“ formulę savivaldybė nesivargino kalbėtis su konkurso dalyviais.

„Kažkas vyksta užkulisiuose. Nežinau, kaip su kitomis organizacijomis, bet su VKM atstovais net nebuvo kalbėtasi. Man atrodo, kad savivaldybė turėtų kalbėtis ir tartis su visomis suinteresuotomis pusėmis.

Su kokiomis problemomis konkurso dalyviai susiduria ir kokių bendrų sprendimų galima rasti? Pavyzdžiui, kodėl didesnės vaikų grupės salių negauna, o mažesnės gauna?

Labai keisti kriterijai. Dabar spalio pradžia, vaikai ir tėvai jau susiplanavo savo veiklą, įvairius būrelius, pamokų tvarkaraščius. Įvyko konkursas, kuris vėl sukėlė sumaišties.

Dabar bet kokie treniruočių tvarkaraščio pokyčiai sugriautų vaikų ir tėvų planus. SKM, būdama privati mokykla, bando prisitaikyti prie situacijos, bet juk ir sąžiningumo kriterijai turi galioti“, – įsitikinęs L.Adomaitis.

Tvyro visiška nežinomybė

VKM steigėja – Vilniaus miesto savivaldybė.

„Jeigu treneris ar bet kuris kitas darbuotojas neturi jokių prasižengimų, yra geros kvalifikacijos, savivaldybė, būdama mokyklos steigėja, privalo jiems užtikrinti darbo vietą ir darbo sąlygas, – sakė G.Regina. – Mes, kaip mokykla, negalime patys priimti kokių nors sprendimų.

Jeigu savivaldybė nori kokias nors mokyklas reorganizuoti, tai turėtų būti aiškiai įvardijama, nes dabar tvyro visiška nežinomybė.

Man, pavyzdžiui, kyla klausimas, ar tie klubeliai, kurie įkurti prieš kelias savaites, apskritai gali dalyvauti „Active Vilnius“ konkurse?

Vienu adresu įkurta maždaug 30 klubų ir jie, išvedus formulės koeficientą, laimi konkursą. Tai – visiška nesąmonė.

Sudarinėjant formulę tikriausiai nebuvo pagalvota, kad atsiras dalyvių, kurie bandys apeiti sistemą.“

G.Reginai neaišku, kaip ta pati SKM planuoja dalyvauti jau šį savaitgalį prasidedančiame Moksleivių krepšinio lygos čempionate. Logiškiausia būtų anuliuoti konkurso rezultatus, atidėti jį vėlesniam laikui arba persvarstyti jo sąlygas.

SKM viskuo patenkinta

Tuo metu SKM dėl naujosios salių nuomos tvarkos jokių pretenzijų neturi.

SKM direktorius Mindaugas Noreika portalui Krepsinis.net teigė, kad mokykla paruošė gerus namų darbus ir šiame konkurse dalyvavo kaip sporto klubų tinklas, taip nepažeisdama jokių taisyklių.

„Mes esame trenerių ir klubų susivienijimas. Konkurse dalyvavome skaidriai ir vadovaudamiesi konkurso sąlygomis.

Mūsų nuomone, konkursas buvo skubinamas ir mes iki jam įvykstant garsiai sakėme, kad bus daug nepatenkintų“, – sakė M.Noreika.

Tikina, kad lūžių nebus

Vilniaus savivaldybės Sporto ir sveikatingumo skyriaus vedėjas Edvinas Eimontas, pareigas einantis nuo liepos 17 d., ramino įsiplieskusias aistras ir tikino, kad artimiausiu metu jokių dramatiškų pokyčių nebus.

„Man dabar sudėtinga komentuoti, kokie bus tolesni žingsniai ir kaip tai bus sprendžiama. Jeigu yra abejonių, trūksta aiškumo, sporto bazes nuomojančios mokyklos taip pat turi laisvę matyti ir vertinti pareiškėjus, – sakė E.Eimontas. – Man, kaip sporto žmogui, kliūva tam tikri vertybiniai dalykai.

Labai gaila, kai bandoma įvairiais būdais spręsti savo klausimus greitai steigiant klubus.

Tai jauniesiems sportininkams siunčia žinutę, kad už aikštės ribų leistinos visos priemonės. Vadinasi, visos priemonės leistinos ir aikštėje?“

E.Eimonto teigimu, niekada nebūna taip, kad sistema būtų ideali – visada yra galimybių ją tobulinti.

„Mes turime kalbėtis su visomis suinteresuotomis pusėmis. Nesame visažiniai ir turime kalbėtis. Negalėčiau pasakyti, kada įsigalios nauja tvarka, tačiau artimiausiu metu jokių didelių lūžių tikrai neįvyks. Kol kas vaikai treniruosis pagal tokį patį tvarkaraštį kaip ir rugsėjį“, – sakė E.Eimontas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.