Baltarusiams vis dažniau padeda susirasti darbą, viena vieta ypač patraukli

Lietuvoje teisėtai esantys Baltarusijos piliečiai sulauks Užimtumo tarnybos pagalbos. Jiems bus teikiamos informavimo ir įdarbinimo paslaugos, padedama ieškoti darbo įmonėse.

Statybos sektoriuoje baltarusiai dažniausiai dirba tinkuotojais, stogdengiais, betonuotojais.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Statybos sektoriuoje baltarusiai dažniausiai dirba tinkuotojais, stogdengiais, betonuotojais.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-09 10:46

Šiais metais Lietuvoje su Užimtumo tarnybos išduotais dokumentais buvo įdarbinti 1002 Baltarusijos piliečiai. Daugiausiai jie dirba virėjais, pardavimų vadybininkais, mechanikais, automobilių šaltkalviais, statybos sektoriuose tinkuotojais, stogdengiais, betonuotojais, santechnikais, elektromonteriais, tarptautinio keleivių vežimo transporto priemonės vairuotojais.

„Susiklosčius išskirtinėms aplinkybėms kaimyninėje šalyje, nutarėme padėti darbo ieškantiems Baltarusijos piliečiams. Taip pat – įmonėms, kurios šiuo metu susiduria su tam tikrų profesijų darbuotojų trūkumu“, – pabrėžė Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotoja Giedrė Vitė.

Šiuo metu aktyviai bendradarbiaujama su darbdavių asociacijomis, darbdaviais, kurie per dvejus metus kreipėsi į Užimtumo tarnybą dėl užsieniečių įdarbinimo Lietuvoje, taip pat su darbdaviais, kurie Migracijos departamento sprendimu yra įtraukti į patvirtintų įmonių sąrašą.

Darbdavius labai domina Baltarusijos piliečių įdarbinimas Lietuvoje, todėl yra rengiamas darbdavių, norinčių įdarbinti šios šalies gyventojus sąrašas. Šis sąrašas bus nuolat pildomas, atnaujinamas ir skelbiamas viešai Užimtumo tarnybos interneto svetainėje.

Nuo šių metų rugsėjo 21 d. Baltarusijos piliečiams palengvintos atvykimo ir įsidarbinimo sąlygos Lietuvos Respublikoje.

Baltarusijos piliečiui nereikalingas leidimas dirbti, jeigu profesija įtraukta į Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje sąrašą, pagal ekonominės veiklos rūšis  arba jeigu jo profesija įtraukta į Profesijų, kurioms būtina aukšta profesinė kvalifikacija ir kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, sąrašą bei užsieniečio darbo užmokesčio dydis bus ne mažesnis negu 1,5 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio.

Baltarusijos piliečiai jau turi galimybę paprastesnėmis sąlygomis gauti 6 mėnesius galiojančią daugkartinę nacionalinę vizą.

Darbdaviai, norintys įdarbinti Baltarusijos piliečius, turi kreiptis į Užimtumo tarnybos administracijos padalinį, kuriame užregistravo laisvą darbo vietą ir elektroninėmis priemonėmis pateikti dokumentus dėl leidimo dirbti išdavimo.

Įdarbinant Baltarusijos piliečius nebus taikomas 5 dienų laisvos darbo vietos registracijos terminas. Leidimas dirbti bus išduodamas iki nacionalinės vizos pabaigos. Gavęs leidimą dirbti, atvykėlis galės pradėti dirbti iš karto.

Baltarusijos piliečiai sudaro 20 proc. nuo visų įdarbintų mūsų šalyje užsieniečių skaičiaus. Pernai per devynis mėnesius buvo leista atvykti ir įsidarbinti 1376 Baltarusijos piliečiams, t. y. 374 daugiau nei šiais metais tuo pačiu laikotarpiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų