Investavę į nekilnojamąjį turtą Varšuvoje dabar graužia nagus – su tokia anomalija susidūrė pirmą kartą

Lenkijos sostinėje Varšuvoje į nekilnojamąjį turtą investavę ir tikėjęsi užsidirbti iš nuomos gyventojai dabar graužia pirštus – užsienio turistų beveik nebeliko, o studentams dažnai būstų net nebereikia.

Lenkijos sostinėje Varšuvoje į nekilnojamąjį turtą investavę ir tikėjęsi užsidirbti iš nuomos gyventojai dabar graužia pirštus.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Lenkijos sostinėje Varšuvoje į nekilnojamąjį turtą investavę ir tikėjęsi užsidirbti iš nuomos gyventojai dabar graužia pirštus.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Lenkijos sostinėje Varšuvoje į nekilnojamąjį turtą investavę ir tikėjęsi užsidirbti iš nuomos gyventojai dabar graužia pirštus.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Lenkijos sostinėje Varšuvoje į nekilnojamąjį turtą investavę ir tikėjęsi užsidirbti iš nuomos gyventojai dabar graužia pirštus.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai LR, Varšuva

Oct 12, 2020, 9:08 AM

„Su tokia anomalija, kai Varšuvoje nerandame klientų, norinčių išsinuomoti butą, susiduriame pirmą kartą“, – pripažino nekilnojamojo turto bendrovės „HRE Investments“ analitikas Bartoszas Turekas.

Šiuo metu Lenkijos sostinėje apie dešimt tūkstančių butų stovi tušti, nes nėra norinčių juos išsinuomoti. Lenkijos sostinėje išvis yra nuomojama nuo šimto iki dviejų šimtų tūkstančių butų.

Anksčiau, ypač prieš mokslo metų pradžią, laisvą butą surasti buvo nelengva.

Šįmet yra visai kitaip. Tokia padėtis susiklostė ne tik dėl to, kad dalis aukštųjų mokyklų nusprendė mokymą vykdyti nuotoliniu būdu, bet ir dėl katastrofiškai smukusio trumpalaikės nuomos poreikio.

Butų nuoma parai ar kelioms dėl didelio pelningumo buvo tapusi labai populiariu verslu. Daugybė gyventojų ėmė paskolas, kad įsigytų po kelis butus ir juos nuomotų turistams.

Kilus koronaviruso pandemijai ir gerokai sumažėjus atvykėlių iš užsienio trumpalaikei nuomai skirtus butus jų savininkai ėmė siūlyti išsinuomoti ilgam. Tai ypač tapo svarbu tiems, kurie buvo įsigiję po keliolika ar net keliasdešimt butų.

Dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ du butus nuomai už banko paskolą įsigijęs varšuvietis skundėsi, kad jei pandemija užsitęs, jo laukia krachas. Vieną butą vyriškis buvo priverstas nebrangiai išnuomoti metams, o į kitą ir toliau įleidžia trumpalaikius turistus.

Kadangi jų yra mažai, gaunamų iš nuomos lėšų nebeužtenka pragyventi ir apmokėti banko paskolas. Vyriškis pinigus ėmė skolintis iš giminaičių, tačiau bijo, kad, pandemijai užsitęsus, bankas gali perimti iš jo butus.

Trumpalaikei nuomai tarpininkaujantis tinklalapis „Airbnb“ paviešino, kad pernai rugsėjį Varšuvoje tokiai nuomai skirtų butų užpildymas siekė 73 proc., o šį balandį – tik 40 proc.

Vasarą į sostinę atvyko daug vietos turistų, ir butų užpildymas padidėjo iki 61 proc., tačiau dabar rezultatai vėl prastėja.

„Airbnb“ atstovų teigimu, dėl krintančių kainų sumažėjo ir butų pelningumas. Statistikos departamento duomenimis, į Varšuvą atvykstančių užsienio turistų šiemet sumažėjo net 97 procentais.

Nekilnojamojo turto rinką analizuojančio tinklalapio morizon.pl eksperto Marcino Drogomireckio teigimu, butų nuoma didmiesčiuose šiemet sumažėjo nuo 15 iki 30 proc.

Parduodamų butų kainos kol kas keitėsi nedaug: Varšuvoje jos sumažėjo 1,2 proc., Vroclave 1,5, o Gdanske 2,8 proc. Užtat gerokai padaugėjo norinčių įsigyti sodo namelius ar statytis savo būstą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.