Smulkieji verslininkai turi pasiūlymą dėl MMA – ją nori diferencijuoti

Vyriausybei pritarus kitąmet didinti minimalią mėnesio algą (MMA), Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos (LSVPA) pirmininkė Zita Sorokienė sako, kad nėra teisinga taikyti tas pačias sąlygas didelį pelną sugeneruojantiems verslams ir smulkioms įmonėms regionuose, kurios neišvengiamai patirs didelių sunkumų. Anot jos, MMA dėl šios priežasties reikėtų diferencijuoti.

Teigiama, kad didesnės žalos smulkiajam verslui regionuose būtų galima išvengti diferencijavus MMA dydį.<br>T.Bauro nuotr.
Teigiama, kad didesnės žalos smulkiajam verslui regionuose būtų galima išvengti diferencijavus MMA dydį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-19 15:21

„Galbūt dideliuose miestuose, kur atlyginimai yra tikrai didesni ir jų vidurkis visiškai kitoks, o žmonės turi didesnę galimybę įsidarbinti, MMA galbūt ir reikia didinti. Bet regionuose padėtis tikrai labai sunki: vartojimas sumažėjęs, o žmonės nežino, kokia ateitis jų laukia po koronaviruso. Verslininkams MMA didinimas padarys daug įtakos“, – naujienų agentūrai „Elta“ sakė ji.

Z.Sorokienė teigė, kad didesnės žalos smulkiajam verslui regionuose būtų galima išvengti diferencijavus MMA dydį.

„Mes kažkada esame siūlę, turbūt ir kai socialdemokratai buvo valdžioje, ir valstiečiams esant valdžioje, atsižvelgti į regionus. Nereikėtų visiems vienodai didinti algos. Verslininkui, norint padidintą minimalią algą, pirmiausia reikia ją uždirbti. Manome, kad MMA reikėtų diferencijuoti, kad reikėtų atsižvelgti į tam tikras aplinkybes, į kurias reaguoja smulkusis verslas, ypač regionuose“, – sakė Z.Sorokienė.

„Kai įmonės pelningos ir tikrai gali dalintis, mes už tai, kad ir dalintųsi. Tačiau kai smulkioms įmonėms regionuose sudaromos lygiai tos pačios sąlygos kaip ir tiems verslams, kurie gali sugeneruoti didelį pelną, tai iš tiesų nėra teisinga. Smulkiam verslui tikrai kils sunkumų, nes dabar rinkoje yra pakankamai didelė konkurencija“, – pridūrė ji.

Anot Z.Sorokienės, MMA didinimas neatsižvelgus į smulkiųjų verslininkų galimybes neišvengiamai veda prie etatų mažinimo.

„Tai turbūt bus viena iš pasekmių, jei bus didinama MMA. Įmonė bus priversta mažinti etatus, nes ji nepajėgs išmokėti atlyginimų dabar esamam įdarbintų žmonių skaičiui. Galbūt tik kai kurioms pelningesnėms veikloms tai nesukels didelių problemų“, – sakė ji.

LSVPA pirmininkė pabrėžė, kad teigiamai vertina Vyriausybės sprendimą palikti galimybę gruodį persvarstyti ketinamo kelti MMA dydį, priklausomai nuo susidariusios ekonominės situacijos šalyje.

„Aš pritariu, reikėtų įvertinti ekonominę situaciją, įvertinti aplinkybes, kokią įtaką koronavirusas padarys verslams, ir tik tada svarstyti apie MMA didinimą. Manau, kad dabar didinti MMA nebūtų visiškai teisingas dalykas ir tai būtų skubotas sprendimas. Manau, kad mums reikia išgyventi šį periodą, pažiūrėti, kaip tai paveiks ekonomiką, o jei iš tiesų viskas bus normalu, tada galima kalbėti ir apie MMA didinimą, bet tik ne dabar“, – sakė ji.

Primename, kad Vyriausybė pritarė, jog MMA nuo kitų metų turėtų didėti iki 642 eurų (iki mokesčių), tačiau paliko galimybę šių metų gruodį dydį persvarstyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.