Plintant koronavirusui – tarnybų vizitas sostinės baruose: už pažeidimus vienam gresia bauda iki 6 tūkst. eurų

Laikantis prieš savaitę Vilniaus miesto savivaldybės ir maitinimo įstaigų asociacijų suderėto susitarimo, nuo ketvirtadienio iki sekmadienio jungtinė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus, policijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro grupė tikrino, ar vakarais bei naktimis veikiantys barai bei kavinės deramai laikosi koronaviruso pandemijos plitimo užkardymui būtinų priemonių.

 Patikrinus 75 Vilniaus miesto barus, nustatytas tik vienas, kuriam taikytinos sankcijos.<br>S.Žiūros nuotr.
 Patikrinus 75 Vilniaus miesto barus, nustatytas tik vienas, kuriam taikytinos sankcijos.<br>S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2020, 2:33 PM

Patikrinus 75 Vilniaus miesto barus, nustatytas tik vienas, kuriam taikytinos sankcijos.

„Po šio savaitgalio esu dar labiau užtikrintas, kad barai ir panašios laisvalaikio vietos gali veikti atsakingai ir saugiai, nepriklausomai nuo darbo valandų. Barai nori tęsti veiklą, jie geranoriškai reagavo į savivaldybės kvietimą bendradarbiauti.

Bet Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro sprendimas kitoks, barams nuo šiandien teks užsidarinėti 24 valandą, ir mums lieka tikėtis, kad verslas sugebės išsilaikyti“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Savaitgalį buvo tikrinama, ar kavinėse ir baruose klientams tinkamai (plakatais ir kt.) pateikiama informacija apie taikomus saugos reikalavimus (kaukių dėvėjimą, atstumo laikymąsi, rankų dezinfekciją), ar personalas dėvi kaukes, ar klientai dėvi kaukes, ar staliukai sustatyti tinkamais atstumais, ar yra dezinfekcinio skysčio, ar klientai nevaikštinėja gerdami ar valgydami, taigi – be kaukių.

Tai – dalis priemonių, prieš savaitę įformintų Vilniaus miesto savivaldybės susitarimu su Lietuvos barų ir kavinių asociacija, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Vilniaus naktiniu aljansu, pavienių barų ir klubų atstovais, taip pat – Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru.

Konstatuota, kad dauguma šių verslų jau nuo karantino pabaigos taiko padvigubintą saugaus klientų priėmimo ir higienos kontrolę. Susitarimas pažymėtas simboline grotažyme #safeVilnius.

Laisvanoriškai susitarimą pasirašyti sutikę maitinimo verslo atstovai įsipareigojo, kad eilėse ir prie barų prekystalių bus laikomasi 1 metro atstumo, kaukės bus dėvimos nuolat patalpose ir kieme, išskyrus, kuomet sėdima prie stalo, prie kurio valgoma ir geriama, ar rūkoma tam skirtose ir specialiai pažymėtose vietose; gėrimai gali būti vartojami tik baro zonoje – iki 2 metrų nuo baro prekystalio spinduliu arba sėdint prie stalų; sėdimos vietos valgymui ir gėrimams vartoti turi būti zonomis atskirtos nuo šokiams skirtos erdvės; būtinas rankų dezinfekavimas prie įėjimo, prie baro ir tualetuose; „One-in-one-out“ (vienas išeinantis – vienas įeinantis) principo taikymas prie įėjimo durų, kai patalpos užpildytos; rekomenduojamas lankytojų kūno temperatūros matavimas prie įėjimo durų ar patalpų viduje (priklausomai nuo renginio pobūdžio), neįleidžiant tų, kurių kūno temperatūra viršija NVSC rekomenduotą normą (ši nuostata gali būti koreguojama dėl jos patikimumo žiemos metu); lankytojų registravimas prie įėjimo ar viduje, jei išsaugant kiekvieno lankytojo mobiliojo telefono numerį 21 dieną, o židinio atsiradimo atveju pateikiant visų tos paros lankytojų mobiliųjų telefonų numerių išklotinę NVSC.

Maitinimo įstaigos sutiko, kad įspėjimai nesilaikantiems šių taisyklių gali būti taikomi tik vieną kartą. Antrą kartą taisykles pažeidę asmenys prašomi palikti patalpą ir tą parą nebeįleidžiami. Paslaugų tiekėjai įsipareigojo pildyti darbuotojų sveikatos žurnalą, užtikrinti savalaikį patalpų valymą, dezinfekavimą bei vėdinimą, o visus darbuotojus PGR testais tirti NVSC rekomenduojamu periodiškumu, atvejais ir tvarka.

Detalias asmenų apsaugos priemones aptariantį susitarimą per savaitę tinklalapyje https://naktis.org jau pasirašė 67 asmenys, kuriems priklauso 95 barai, taip pat – dviejų asociacijų atstovai (Lietuvos barų ir kavinių asociacija, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija).

Dar beveik pusšimtis įstaigų sutarties kol kas nepasirašė, bet keliais per dieną sąrašas vis dar pildosi. Keli barai ir kavinės pasirašyti susitarimo neplanuoja, nes dirbti dabartinėmis sąlygomis nebeplanuoja.

Savivaldybės koordinuotas patikrinimas buvo atliekamas neatsižvelgiant į tai, ar įstaiga pasirašė susitarimą dėl minėtųjų taisyklių laikymosi. Tikrintos pirmiausia populiariausios įstaigos Senamiestyje ir Naujamiestyje, taip pat reaguota į gautus įspėjančius signalus.

Taip nustatytas ir baras Karoliniškėse, kuriame nebuvo laikomasi jokių koronaviruso pandemijos sąlygomis akivaizdžių taisyklių. Šiai įstaigai gresia bauda nuo 1500 iki 6000 eurų. Sprendimą priims visos patikrinime dalyvavusios institucijos, baudą skirtų teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.