Vėjo jėgaines žadėjusios statyti įmonės turės atlyginti per 300 tūkst. eurų

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutine ir neskundžiama nutartimi paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą.

Žadėjusios naujas vėjo jėgaines pastatyti įmonės to taip ir nepadarė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žadėjusios naujas vėjo jėgaines pastatyti įmonės to taip ir nepadarė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2020, 12:09 PM

Juo pagal Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro, ginančio viešąjį interesą, pareiškimą iš vėjo jėgainių eksploatacija užsiimančių bendrovių UAB „KJ 220“, UAB „PPR Investicijos“ ir UAB „PHE LT“ buvo priteista 304,5 tūkst. eurų turtinė žala ir 5 proc. procesinės palūkanos Lietuvos Respublikos naudai.

Šiuo sprendimu buvo užkirstas kelias minėtoms bendrovėms neteisėtai pasinaudoti valstybės skiriama parama be superkamos vėjo jėgainių pagaminamos elektros energijos kilovatvalandės kainos papildomai gaunant valstybės mokamą priedą (VIAP).

Teismas pripažino, jog bendrovės, dalyvavusios viešajame konkurse ir kaip šio viešo aukciono laimėtojos įsipareigojusios pastatyti naujas vėjo jėgaines, taip prisidedant prie ES ir valstybės vykdomos atsinaujinančių energetikos išteklių gamybos skatinimo politikos, veikdamos nesąžiningai, naujų vėjo jėgainių nepastatė, o pasinaudojo jau pastatytomis ir daugiau nei penkerius metus veikiančiomis vėjo jėgainėmis, kurių statybai, be kita, ko, jau buvo skirta ir panaudota valstybės teikiama ES parama kaimo vietovėms.

Taip buvo apgintas viešasis interesas ir užtikrinta, kad Lietuvos gyventojų sumokama elektros energijos tarifo dalis, skiriama atsinaujinančių elektros energijos išteklių gamybos skatinimui, būtų naudojama tik teisėtais būdais įgyjant valstybės skiriamas paramos lėšas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.