Palanga rudenį – geriausia vieta stiprinti sveikatą

Net ir kelios atokvėpio Lietuvos pajūryje dienos gali tapti puikia galimybe sustiprinti imunitetą. Įrodyta, kad besirūpinantys savo imunitetu žmonės rečiau serga sezoninėmis peršalimo ligomis ir gripu, gali pasigirti gera fizine ir emocine sveikata.

Palangos kurorte ir darganotą rudenį svečiams siūloma ne tik daugybė aktyvių veiklų gryname ore, bet ir sveikatinimo procedūros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos kurorte ir darganotą rudenį svečiams siūloma ne tik daugybė aktyvių veiklų gryname ore, bet ir sveikatinimo procedūros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos kurorte ir darganotą rudenį svečiams siūloma ne tik daugybė aktyvių veiklų gryname ore, bet ir sveikatinimo procedūros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos kurorte ir darganotą rudenį svečiams siūloma ne tik daugybė aktyvių veiklų gryname ore, bet ir sveikatinimo procedūros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos kurorte ir darganotą rudenį svečiams siūloma ne tik daugybė aktyvių veiklų gryname ore, bet ir sveikatinimo procedūros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos kurorte ir darganotą rudenį svečiams siūloma ne tik daugybė aktyvių veiklų gryname ore, bet ir sveikatinimo procedūros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-10-31 13:20

Pa­lan­gos ku­ror­tas – tam pui­ki vie­ta, nes ir dar­ga­no­tą ru­de­nį čia sve­čiams si­ūlo­ma ne tik dau­gy­bė ak­tyvių veik­lų gry­na­me ore, bet ir svei­ka­ti­ni­mo pro­ce­dūros su mi­ne­ra­li­niu van­de­niu, ginta­ru, o drą­siau­siems svei­kuo­liai pa­ta­ria iš­ban­dy­ti mau­dy­nes Balti­jos jū­ro­je.

Imu­ni­te­to stip­ri­ni­mas pra­si­deda vos at­vy­kus į ku­ror­tą ir įk­vėpus pa­jū­rio oro. Ja­me esan­tis jodas tei­gia­mai vei­kia žmo­gaus orga­niz­mą, ge­ri­na mie­gą.

Dar viena lem­tin­ga ap­lin­ky­bė – Pa­langa yra vos ke­li met­rai virš jū­ros ly­gio ir dėl vy­rau­jan­čio jū­ri­nio kli­ma­to ku­ror­te nė­ra to­kių di­delių tem­pe­ra­tū­ros svy­ra­vi­mų,tad vie­tos oras yra itin gau­siai pri­sotin­tas de­guo­nies ir tei­gia­mai veikia sa­vi­jau­tą.

Įdo­mu tai, kad kuror­to ore yra dau­giau ozo­no, jo­nizuo­tų ir augali­jos fi­ton­ci­di­nių dale­lių, o nuo jū­ros vė­jas su ma­žais van­dens la­še­liais at­ne­ša į pap­lūdi­mį chlo­ro, jo­do ir ki­tų drus­kų da­le­lių, tad kvė­pa­vi­mas pa­jū­rio oru yra tar­si na­tū­ra­lios svei­ka­tina­mo­sios in­ha­lia­ci­jos.

Dau­ge­liui ku­ror­to sve­čių malo­niu at­ra­di­mu tam­pa tai, kad Pa­lan­go­je ga­li­ma pa­si­mė­gau­ti uni­ka­liu gam­tos tur­tu – na­tū­raliu mi­ne­ra­li­niu van­de­niu.

Jis išgau­na­mas iš vie­nos sa­na­to­ri­jos te­ri­to­ri­jo­je esan­čio grę­ži­nio. Šioje sa­na­to­ri­jo­je vei­kia mi­ne­ra­li­nio van­dens ba­sei­nas, šis van­duo naudo­ja­mas gy­do­mo­sioms vo­nioms. Yra įreng­tos biu­ve­tės, kur kiekvie­nas no­rin­tis ga­li už­suk­ti ir atsi­ger­ti gy­do­mų­jų sa­vy­bių tu­rinčio van­dens.

Pa­lan­gos mies­to sa­vi­val­dy­bės vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ro visuo­me­nės svei­ka­tos stip­ri­ni­mo spe­cia­lis­tė Ag­nė Leo­na­vi­či­ūtė teigė, kad, gerė­jant bui­čiai, at­si­radus leng­vai priei­na­mam transpor­tui, be­si­kei­čiant dar­bo įpročiams, kei­čia­si ir žmo­nių gy­ve­nimas.

Tie­sa, ne vis­kas tik ge­ra – su­ma­žė­jo fi­zi­nis ak­ty­vu­mas, atsi­ra­do dau­giau sė­di­mo­jo dar­bo ir su­si­for­ma­vo nau­ji svei­ka­tai žalin­gi įp­ro­čiai, tad rū­pi­ni­ma­sis savo svei­ka­ta ir imu­ni­te­to stip­ri­nimas ta­po bū­ti­ny­be kiek­vie­nam.

„Bet ko­kia fi­zi­nė veik­la yra geriau nei jo­kios veik­los, tad kiekvie­nas tu­rė­tų bent pa­ban­dy­ti atras­ti ak­ty­vų po­mė­gį, ku­ris jam priim­ti­niausias ir ku­riam no­rėtųsi skir­ti lai­ko. Iš pra­džių vei­kiausiaiteks iš­ban­dy­ti ke­le­tą, kol pavyks at­ras­ti mėgs­ta­mą“, – sa­kė ji ir pri­dū­rė, kad svei­ka­tos biu­ras vi­sus me­tus kvie­čia mėgs­tan­čius pa­si­vaikš­čio­ji­mus pa­jū­rio ta­kais iš­ban­dy­ti šiau­rie­tiš­ką­jį ėji­mą su laz­do­mis, no­rin­tys akty­viau praleis­ti lai­ką lau­kia­mi zum­bos ar li­ni­ji­nių šo­kių pra­ty­bo­se, o ieškan­tiems har­mo­ni­jos ir ra­my­bės pa­tiks ne­mo­ka­mos ka­la­ne­ti­kos su tai­či ele­men­tais pa­mo­kos.

Anot jos, rū­pin­tis imu­ni­te­tu rei­kė­tų vi­sus me­tus, bet jei dėl ko­kių nors prie­žas­čių ne­pa­vy­ko to pa­da­ry­ti anks­čiau, ru­duo ga­li tap­ti pui­kia svei­kesnio ir ak­ty­ves­nio gy­ve­ni­mo pradžia.

„Ži­no­ma, vie­no pa­si­vaikščio­ji­mo pa­jū­riu ar pu­šy­ne tik­rai neuž­teks, bet pa­ma­žu tu­rė­tų būti ug­do­mi ak­ty­vu­mo, svei­kos mity­bos įp­ro­čiai. Tai­gi netir neil­ga vieš­na­gė Pa­lan­go­je ga­li tap­ti šių po­ky­čių pra­džia“, – tei­gė A.Leona­vi­či­ūtė.

Pa­lan­ga tu­ri ką pa­si­ūly­ti ir tiems poil­siau­to­jams, ku­rie sa­vo svei­ka­ta nu­si­tei­kę rū­pin­tis sa­varan­kiš­kai ir į gru­pi­nes tre­ni­ruotes už­suk­ti nep­la­nuo­ja.

Ku­ror­tas tu­ri pui­kiai sut­var­ky­tų ir poilsiui bei spor­tui pri­tai­ky­tų vie­šųjų erd­vių, pės­čių­jų ir dvi­ra­čių takų inf­rast­ruk­tū­rą, o at­ras­ti tinka­miau­sias vie­tas spor­tui ar smagioms iš­ky­loms pa­dės Tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cent­re sve­čiams siūlo­mi ne­mo­ka­mi ku­ror­to že­mė­lapiai.

Mėgs­tan­tys mankš­tas gry­name ore ga­li nau­do­tis lau­ko tre­niruok­liais ar nuo ru­dens žvar­bos su­šil­ti bėg­da­mi bė­gi­kams skir­tu ta­ku „Lab­ry­tys“.

At­gau­ti jė­gas pa­de­da ir mau­dy­nės, tad ned­rįstan­tys bris­ti į jū­rą ga­li pui­kiai pap­ra­mo­gau­ti ne­se­niai du­ris atvė­ru­sia­me nau­ja­ja­me Pa­lan­gos mies­to ba­sei­ne ar pa­si­mė­gau­ti SPA pro­ce­dū­ro­mis ku­ror­to viešbu­čiuo­se ir svei­ka­tin­gu­mo centruo­se.

Pa­lan­gos vieš­bu­čiai ir sa­na­tori­jos si­ūlo ne tik tra­di­ci­nius sveika­ti­na­muo­sius ma­sa­žus, bet ir kvie­čia iš­ban­dy­ti gin­ta­ro pin­tų ma­sa­žą, ku­rio me­tu nau­do­ja­mos prie­mo­nės tik iš na­tū­ra­laus ginta­ro – gin­ta­ri­nis alie­jus, gin­ta­ro pud­ra, šil­tos gin­ta­ri­nės pin­tos, gin­ta­ro smil­ka­lai, gin­ta­ri­nė arba­ta.

At­si­pa­lai­duo­ti ir at­gau­ti jė­gas pa­dės sau­sas po­van­de­ni­nis masa­žas, ku­ris at­lie­ka­mas gu­lint spe­cia­lio­je lo­vo­je.

Palan­gos svei­ka­tin­gu­mo centro va­do­vas Alek­sas Pa­ta­pavi­čius tei­gė, kad ne­abe­jo­tinai vie­nas di­džiau­sių pri­va­lu­mų, ku­riuos Pa­lan­ga ga­li pa­si­ūly­ti sve­čiams, no­rin­tiems pa­ge­rin­ti sa­vi­jau­tą, – jū­ra.

„Bu­vo at­lik­tas ty­ri­mas, ku­rio me­tu ima­ma krau­jo iš ve­nos, po to žmo­gus įšo­ka į šal­tą van­de­nį, o jam iš­li­pus iš van­dens pai­mamas dar vie­nas krau­jo mė­gi­nys. La­bo­ra­to­ri­jo­je at­lik­tity­ri­mai paro­dė, kad po mau­dy­nių krau­jy­je padvi­gu­bė­jo leu­ko­ci­tų – ge­rų­jų ląs­te­lių“, – pa­sa­ko­jo jis.

Svei­kos gy­ven­se­nos eks­per­tas įs­pė­ja, kad mau­dy­tis į jū­rą ne­reikė­tų sku­bė­ti lyg pa­me­tus gal­vą – jis pa­ta­rė ra­miai įb­ris­ti, ra­miai pa­bū­ti van­de­ny­je nuo ke­lių iki kelio­li­kos se­kun­džiųir iš­lip­ti: „Svarbu, kad or­ga­niz­mas pa­tir­tųtrumpa­lai­kį stre­są,ta­da šis veiks­mas tu­rės gy­do­mą­jį po­vei­kį.“

At­vy­kę į cent­ro or­ga­ni­zuo­ja­mas svei­ka­tin­gu­mo sto­vyk­las Pa­langoje sve­čiai kvie­čia­mi į mankš­tas gry­na­me ore, me­di­ta­ci­nius bė­gimus, žy­gius, spe­cia­lis­tų pas­kaitas apie svei­ką gy­ve­ni­mo bū­dą ir kitas svei­ka­ti­nan­čias pa­mo­kas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.