Pareigūnų algoms kitąmet pridėta beveik 10 mln. eurų, jie prašo dar 20 mln. eurų

Policininkų, pasieniečių ir ugniagesių darbo užmokesčiui didinti kitąmet papildomai numatyta beveik 10 mln. eurų, tačiau šių institucijų vadovai prašo dar dvigubai tiek, kad nors kiek priartėtų prie „Programos 1000“, kai mažiausias pareigūno darbo užmokestis į rankas siekia 1000 eurų.

R.Požėlos duomenimis, šiuo metu mažiausias pareigūno atlyginimas į rankas yra 700 eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Požėlos duomenimis, šiuo metu mažiausias pareigūno atlyginimas į rankas yra 700 eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Požėla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Požėla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S.Greičius.<br>T.Bauro nuotr.
S.Greičius.<br>T.Bauro nuotr.
V.Banelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Banelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Požėlos duomenimis, šiuo metu mažiausias pareigūno atlyginimas į rankas yra 700 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Požėlos duomenimis, šiuo metu mažiausias pareigūno atlyginimas į rankas yra 700 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Požėlos duomenimis, šiuo metu mažiausias pareigūno atlyginimas į rankas yra 700 eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Požėlos duomenimis, šiuo metu mažiausias pareigūno atlyginimas į rankas yra 700 eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 1, 2020, 10:59 AM

„Esame paskaičiavę, kad norint 2023 metais pasiekti vadinamąją „Programą 1000“, iki kurios dar mums, deja, yra gana toli, kitąmet vien šiai eilutei reikėtų dar bemaž 12 mln. eurų, 2021 ir 2022 metams – beveik po 20 mln. eurų“, – svarstant kitų metų biudžetą Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete sakė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Kitų metų biudžeto projekte Policijos departamentui darbo užmokesčiui numatyti 193 mln. eurai, tai yra beveik 8,7 mln. eurų daugiau nei šiemet.

R.Požėlos duomenimis, šiuo metu mažiausias pareigūno atlyginimas į rankas yra 700 eurų.

„Ką turime su biudžeto skaičiais 2021 metams, nekalbant apie papildomą poreikį, atlyginimas išaugtų maždaug 70 eurų ir siektų maždaug 770 eurų į rankas. Bet lygiagrečiai turime kelti ir kitas grandis, kad išlaikytume atlyginimų piramidę“, – tvirtino policijos vadovas.

Panaši situacija ir kitose didžiosiose statutinėse įstaigose.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnų atlyginimams didinti dabar papildomai numatyti 422 tūkst. eurų.

„Mūsų skaičiavimais, papildomas poreikis atlyginimams didinti būtų 8,5 mln. eurų. Mūsų tikslas irgi pasiekti 1000 eurų į rankas“, – sakė VSAT vadas Rustamas Liubajevas.

Anot jo, pasienyje žemiausios grandies pareigūno, kuris ką tik baigė mokyklą, atlyginimas į rankas dabar siekia apie 700 eurų.

„Jeigu gausime papildomą finansavimą, planuojame pasiekti 740 eurų į rankas“, – tvirtino R.Liubajevas.

„Vidutinės grandies pareigūno darbo užmokestis į rankas dabar sudaro 1172 eurus. Šiuo aspektu „Programą 1000“ mes jau pasiekėme“, – pridūrė jis.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius pabrėžė, kad ugniagesių gelbėtojų atlyginimai yra vieni mažiausių tarp statutinių pareigūnų, todėl siūlomas 833 tūkst. eurų darbo užmokesčio fondo didėjimas yra nepakankamas. Tarnybai kitąmet reikėtų dar ne mažiau kaip 6,48 mln. eurų.

„Ta suma mums būtų gyvybiškai svarbi, kadangi atlyginimo didinimas susijęs ir su pareigūnų komplektavimu, ir su motyvacijos skatinimu“, – teigė S.Greičius.

Kalbėdamas apie pareigūnų atlyginimų didinimą Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vladimiras Banelis kitų metų biudžeto projektą vadino neadekvačiu.

„Biudžeto projektas, kuris pateiktas šiuo metu, yra neadekvatus, kad mes baigtume pradėtus darbus kalbant apie „Programą 1000“. Vyriausybė turėjo ją baigti per savo kadenciją. Akivaizdu, kad tai neįvyko“, – BNS sakė profsąjungos vadovas.

Anot jo, vertinant pareigūnų darbo užmokestį, „bandoma prisidengti procentais, vidutiniais atlyginimais, kad tie rodikliai neva pasiekti“.

„Bet šiandien, jeigu priimsime į tarnybą policininką, ugniagesį gelbėtoją, pasienietį, jo atlyginimas tikrai nebus 1000 eurų“, – sakė V.Banelis.

„Objektyviai vertinant pažanga yra, bet mes tikrai programos neužbaigėme. Kad baigtume, ir reikalingi tie papildomi milijonai“, – pabrėžė jis.

Policijos departamento 2015 metais pristatytoje iniciatyvoje „Programa 1000“ numatyta palaipsniui kasmet didinti policijos pareigūnų darbo užmokestį, siekiant, kad minimalus „į rankas“ mokamas atlygis padidėtų nuo tuomet mokėto kiek daugiau nei 400 eurų iki 600 eurų 2016 metais, 700 eurų – 2017 metais, 800 eurų – 2018 metais ir 1000 eurų – 2019 metais. Vėliau ketinimai nukelti į 2020-uosius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.