Estijos „Elering“: prekyba elektra su Rusija vyks per Latvijos-Rusijos jungtį

Šalia Lietuvos sienos pastatytai Astravo atominei elektrinei (AE) padėjus gaminti elektrą ir Lietuvai dėl to nutraukus prekybą elektra su Baltarusija, elektra į Baltijos šalių rinką iš Rusijos sumažintomis apimtimis pateks per Latvijos-Rusijos jungtį, pranešė Estijos perdavimo tinklų operatorė „Elering“.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2020, 9:02 AM

Pasak „Elering“, prekyba elektra su Rusija per Latvijos-Rusijos jungtį, kurios pralaidumas – beveik perpus mažesnis nei Lietuvos-Baltarusijos jungties, prasidės lapkričio 5-ąją.

„Elering“ valdybos pirmininkas Taavis Veskimagis pabrėžė, kad Estijai svarbus elektros perdavimo mokesčio importui iš trečiųjų šalių įvedimas nuo 2021 metų pavasario, siekiant suvienodinti konkurencijos sąlygas.

Estijos valstybinis energetikos koncernas „Eesti Energia“ sprendimą nutraukti prekybą elektra per Lietuvos-Baltarusijos jungtį įvertino kaip svarbų įvykį Baltijos šalių energetikos rinkoje.

„Lietuvos sprendimas yra teisingas žingsnis link sąžiningesnės Baltijos valstybių rinkos, į kurią iš trečiųjų šalių iki šiol tekėjo elektra, kurios gamybai netaikomi ES aplinkosaugos mokesčiai. Tokia situacija nustūmė ES gamintojus į nepalankią konkurencinę padėtį ir neskatino investuoti į naujus gamybos pajėgumus, pagrįstus atsinaujinančiais energijos šaltiniais“, – pažymėjo Estijos valstybinė energetikos įmonė.

„Eesti Energia“ mano, jog rinkos dalyviams svarbu stebėti, kad faktinės prekybos elektra apimtys neviršytų Latvijos-Rusijos jungties galimybių.

„Priešingu atveju „Elering“ turės teikti „Nord Pool“ biržai paraišką atidaryti Estijos-Rusijos jungtį prekybai elektra“, – pabrėžė „Eesti Energia“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.