Retenybe tapusi sidabro moneta įžiebė aistras: izraeliečiai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą

Tai – kruopščiai suplanuota afera, leisianti pralobti nedideliam asmenų ratui. Tokiais kaltinimais drabstosi kai kurie kolekcininkai, nespėję įsigyti Lietuvos banko išleistos Vilniaus Gaonui skirtos proginės monetos.

Vilniaus Gaonui skirta moneta numizmatų buvo graibstyte išgraibstyta – nė viena net nepasiekė Lietuvos banko kasų. Užtat interneto skelbimų portaluose jos kaina kyla sulig kiekviena diena.<br>Kadras iš „YouTube.com“
Vilniaus Gaonui skirta moneta numizmatų buvo graibstyte išgraibstyta – nė viena net nepasiekė Lietuvos banko kasų. Užtat interneto skelbimų portaluose jos kaina kyla sulig kiekviena diena.<br>Kadras iš „YouTube.com“
Vilniaus Gaonui skirta moneta numizmatų buvo graibstyte išgraibstyta – nė viena net nepasiekė Lietuvos banko kasų. Užtat interneto skelbimų portaluose jos kaina kyla sulig kiekviena diena.
Vilniaus Gaonui skirta moneta numizmatų buvo graibstyte išgraibstyta – nė viena net nepasiekė Lietuvos banko kasų. Užtat interneto skelbimų portaluose jos kaina kyla sulig kiekviena diena.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 8, 2020, 1:24 PM

Lietuvos banko atstovams tokia numizmatų reakcija atrodo keista, nes išankstinėje prekyboje internete po dvi monetas galėjo įsigyti visi norintieji.

Lietuvos bankas šią sidabrinę monetą oficialiai išleido spalio 20-ąją, bet tądien banko kasose sostinėje ir Kaune nepasirodė nė viena.

Užtat pasipylė perpardavinėtojų pasiūlymai. Pirmosiomis dienomis šią monetą, kurią centrinis bankas pardavinėjo po 62 eurus, dar buvo galima įsigyti už porą šimtų eurų, vėliau kaina tik kilo.

Po savaitės interneto aukcione eBay.com už šią kolekcinę monetą jau buvo prašoma net 990 JAV dolerių (846 eurų), o lietuviškame pardavimo portale vienas pardavėjas ją siūlė už 1500 eurų.

Tiesa, pastarasis buvo pavienis išsišokėlis, nes netrūko monetą parduodančių už 500–600 eurų. Bet neabejojama dėl vieno – kaina tik augs.

Izraelyje kilo pyktis

Tuo, kad Lietuvos banko kasų net nepasiekė taip geidžiamos monetos, pasipiktino ir Izraelio piliečiai – mat ši numizmatinė vertybė skirta rabino Elijo ben Saliamono Zalmano 300-osioms gimimo metinėms.

Šis išminčius laikomas viena iškiliausių asmenybių ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio žydų istorijoje. Apie monetos išleidimą ir svarbą vyriausybės posėdyje kalbėjo net lietuviškų šaknų turintis Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu.

Izraelio žurnalistas Shimonas Brimanas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad pareigūnai ištirtų, ar ši situacija nebuvo suplanuota tam tikrai asmenų grupei siekiant pasipelnyti.

Jo manymu, tokį tyrimą atlikti paprasta – tereikia patikrinti, kas ir kada supirko monetas.

„Man akivaizdu, kad tai – suplanuota afera, – „Lietuvos rytui“ sakė Sh.Brimanas. – Tokia pat mintis sukasi ir mano draugų kolekcininkų galvose.“

Izraelio žurnalistas baksnojo į perpardavinėjus ir piktinosi: „Kaip latviui pavyko gauti keliasdešimt monetų? Jis eBay.com portale jų pardavė jau 30!“

Sh.Brimanas įsitikinęs, kad visame pasaulyje žinomam išminčiui skirtas monetų tiražas specialiai sumažintas iki pustrečio tūkstančio: „Paklausa dėl šios priežasties dar didesnė, todėl perpardavinėtojų užsiplėšta kaina tik augs.“

Yra tikri, kad kaina kils

Tiesa, „Lietuvos ryto“ žurnalistui pavyko rasti porą lietuvių kolekcininkų, kurie paneigė versiją apie kažkur dingusį visą monetų tiražą.

Vienas numizmatas dvi monetas po 62 eurus internetu įsigijo spalio 13-osios rytą 8 valandą, kai tik prasidėjo oficiali išankstinė prekyba.

Antrasis tą patį padarė 20 minučių vėliau: „Džiaugiuosi, kad pavyko nusipirkti. Akivaizdu, kad šių monetų vertė bus milžiniška, nes kaina vis kyla. Dėl Vilniaus Gaono žinomumo monetos sėkmė buvo garantuota, todėl tikrai galėjo būti išleista ir didesniu tiražu.“

Vienas pašnekovas pripažino turįs tik vieną monetą. Kitas tvirtino atsispyręs pagundai parduoti: „Neabejoju, kad bėgant metams jos vertė kils, juolab kad jokio papildomo tiražo negali būti.“

Laikėsi visų taisyklių

Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius Deivis Stankevičius tvirtino, kad pretenzijos ir kaltinimai yra be pagrindo, nes monetų įsigyti galėjo visi norintys.

Tiesa, jis patvirtino, kad banko kasų monetos išties nepasiekė: „Išankstinė prekyba Lietuvos banko svetainėje vyko įprastai – prasidėjo prieš 5 dienas. Pardavimas vyko nuo spalio 13-osios, o spalio 17 d. 23 val. padarytas paskutinis užsakymas. Iš viso internetu parduota 1500 monetų.“

Parduodant šias itin daug dėmesio sulaukusias monetas laikytasi visų įprastinių taisyklių, o asmuo negalėjo nupirkti daugiau kaip dviejų.

D.Stankevičius sakė, kad likęs trečdalis tiražo buvo išplatintas per oficialius platintojus. Penki procentai tiražo (125 monetos) palikti valstybės, savivaldybių reprezentacinėms reikmėms, Užsienio reikalų ministerijai, Lietuvos žydų bendruomenei, ambasadai Izraelyje. Dar 125 vienetai atiteko Lietuvos banko reikmėms ir Lietuvos muziejams.

Papildomo leidimo nebus

Lietuvos banko atstovas sakė, kad neverta tikėtis papildomo leidimo: „Laikomės skaidrumo principų – kolekcinių monetų tiražas yra skelbiamas iš anksto ir yra fiksuotas, tai reiškia, nepildomas. Tai – įprastinė tokių monetų leidybos praktika.“

Paklaustas, kodėl visame pasaulyje garsiam išminčiui įamžinti skirtas tik 2500 monetų tiražas, D.Stankevičius paaiškino, jog monetų kūrimo strategija parengta atsižvelgiant į naudojamą metalą, kokybę, kategorijas.

„Sidabrinių monetų tiražas yra galimas nuo 2500 iki 4000, atsižvelgiant į padėtį rinkoje. Pastaruoju metu aktyvumas pastebimai sumažėjęs, tad naujos sidabro monetos išleidžiamos 2500 vienetų tiražu“, – sakė D.Stankevičius.

Tiesa, sumenkusia proginių sidabrinių monetų paklausa galima ir suabejoti. Mat Lietuvos banko svetainėje nebeįmanoma įsigyti ne tik Vilniaus Gaonui skirtų monetų.

Tas pats žodis „išparduota“ rašomas ties šių metų rugpjūtį tuo pačiu 2500 egzempliorių tiražu išleista sidabrine moneta, skirta drevinei bitininkystei.

Jau nebėra Kryžių kalnui skirtų 2 eurų vertės monetų, kurias pardavinėti planuota nuo lapkričio 4-osios. Išgraibstytos visos Aukštaitijai skirtos 2 eurų monetos numizmatinėse pakuotėse.

Įamžino posakį apie žydų išminčių

Vilniaus Gaonu vadinamas rabinas Elijas ben Saliamonas Zalmanas (1720–1797) yra garsus visame pasaulyje dėl Toros ir Talmudo komentarų.

2020-ieji paskelbti Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais.

Numizmatų itin geidžiama moneta Vilniaus Gaonui nukaldinta iš 925 prabos sidabro. 34 mm skersmens monetos svoris yra 23,3 gramo.

Viktorijos Sideraitės-Alon, Jūratės Juozėnienės ir Albino Šimanausko sukurtos monetos briaunoje yra litvakų mėgstamas posakis „Jei norėsi, ir tu tapsi genijum“ lietuvių ir jidiš kalbomis.

Šį posakį savo vaikams kartodavo ir į dažnuose Lietuvos žydų namuose kabėjusį Vilniaus Gaono portretą rodydavo motinos.

Monetos averse yra skaičius 5870, kuris pagal žydų kalendorių atitinka 2020 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.