ES kaltina „Amazon“ pažeidus konkurencijos įstatymus

Europos Sąjunga (ES) antradienį oficialiai apkaltino JAV elektroninės prekybos milžinę „Amazon“ turimos elektroninių prekybos platformų kontrolės piktnaudžiavimu iškraipant konkurenciją, o tai laikoma Europos bloko antimonopolinių taisyklių pažeidimu.

ES antradienį oficialiai apkaltino JAV elektroninės prekybos milžinę „Amazon“ turimos elektroninių prekybos platformų kontrolės piktnaudžiavimu iškraipant konkurenciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
ES antradienį oficialiai apkaltino JAV elektroninės prekybos milžinę „Amazon“ turimos elektroninių prekybos platformų kontrolės piktnaudžiavimu iškraipant konkurenciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2020, 3:35 PM

Už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos (EK) narė Margrethe Vestager (Margretė Vestager) pareiškė, jog Briuselis pranešė bendrovei apie šią savo nuomonę ir tęs savo tyrimą.

Taip pat, anot jos, bus pradėtas antrasis oficialus tyrimas, kurio metu bus siekiama nustatyti, ar „Amazon“ paslauga „Prime“ ir ekrane pasirodantis „pirkimo langelis“ „dirbtinai“ verčia pirkėjus pasirinkti pardavėjus, kurie naudojasi „Amazon“ logistikos paslaugomis.

„Padarėme preliminarią išvadą, jog „Amazon“ neteisėtai piktnaudžiavo savo, kaip prekybos platformos paslaugų teikėjo, dominuojančia padėtimi Vokietijoje ir Prancūzijoje“, – prieš spaudos konferenciją parašė ji socialiniame tinkle „Twitter“.

„Amazon“ galėjo dideliu mastu naudoti neskelbtinus duomenis, kad galėtų konkuruoti su mažesniais mažmenininkais. Dabar laukiame „Amazon“ atsakymo.“

Netrukus po to ji žurnalistams Briuselyje pareiškė: „Turime užtikrinti, kad įtaką rinkoje turinčios ir dvejopą vaidmenį atliekančios platformos, tokios kaip „Amazon“, neiškraipytų konkurencijos.“

„Amazon“ per savo elektronines platformas mažmeniniams pirkėjams parduoda savo produktus, bet taip pat leidžia per savo prekybos platformas savo prekėmis prekiauti trečiųjų šalių pardavėjams.

Antrasis tyrimas

Elektroninės prekybos milžinę, kuri savo įkūrėją Jeffą Bezosą (Džefą Bezosą) pavertė turtingiausiu planetos gyventoju, Europa kaltina naudojant renkamus pardavėjų, kurie yra bendrovės klientai, duomenis konkurencijai su trečiųjų šalių pardavėjais.

„Jos taisyklėse neturi būti dirbtinai teikiama pirmenybė pačios „Amazon“ mažmeniniams pasiūlymams ar mažmenininkų, kurie naudojasi „Amazon“ logistikos ir pristatymo paslaugomis, pasiūlymams“, – pareiškė M. Vestager.

„Elektroninė prekyba klesti, o „Amazon“ yra pirmaujanti elektroninės prekybos platforma, tad sąžininga ir neiškraipyta prieiga prie vartotojų internetu yra svarbi visiems pardavėjams.“

Pasak M. Vestager, „Amazon“ turės galimybę „artimiausiomis savaitėmis“ atsakyti į jai nusiųstą prieštaravimo pareiškimą, tačiau atrodo, jog bendrovė naudoja pardavėjų, kurie yra jos klientai, duomenis, kad galėtų sudaryti palankesnes sąlygas savo produktų pardavimui.

Kada bus užbaigtas pirmasis tyrimas ar antradienį pradėtas antrasis tyrimas, nėra nustatyta.

Tačiau Komisija „Amazon“ nusiuntė oficialų prieštaravimo pareiškimą, o tai reiškia, jog dėl bendrovės gali būti imtasi teisinių veiksmų.

„Nesutinkame su preliminariais Europos Komisijos teiginiais ir toliau dėsime visas pastangas užtikrinti, kad Komisija tiksliai suprastų faktus“, – pareiškė „Amazon“.

„Amazon“ tenka mažiau nei 1 proc. pasaulinės mažmeninės prekybos rinkos ir kiekvienoje šalyje, kurioje mes veikiame, yra didesnių mažmenininkų“, – nurodoma bendrovės paskelbtame pranešime.

„Per mūsų parduotuves prekiauja daugiau kaip 150 tūkst. Europos įmonių, kurios kasmet gauna dešimtis milijardų eurų pajamų ir yra sukūrusios šimtus tūkstančių darbo vietų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.