Pristatė projektą, padėjusį Prienų jaunimui ne tik save realizuoti, bet ir suprasti, ką studijuoti

Prienų miesto bendruomenės nariai, stingantys užimtumo, buvo kviečiami save išbandyti primirštoje veikloje – drožyboje. Projektas „Prakalbinkime medį sava kalba“ subūrė dešimtis prieniškių, kuriems užsiėmimai leido ne tik geriau pažinti drožėjo amatą, bet ir suprasti, ką toliau norėtų veikti gyvenime.

 Projektas padėjęs Prienų jaunimui ne tik save realizuoti, bet ir suprasti, ką studijuoti.<br> Shutterstock nuotr.
 Projektas padėjęs Prienų jaunimui ne tik save realizuoti, bet ir suprasti, ką studijuoti.<br> Shutterstock nuotr.
 Projektas padėjęs Prienų jaunimui ne tik save realizuoti, bet ir suprasti, ką studijuoti.<br> Organizacijos nuotr.
 Projektas padėjęs Prienų jaunimui ne tik save realizuoti, bet ir suprasti, ką studijuoti.<br> Organizacijos nuotr.
 Projektas padėjęs Prienų jaunimui ne tik save realizuoti, bet ir suprasti, ką studijuoti.<br> Organizacijos nuotr.
 Projektas padėjęs Prienų jaunimui ne tik save realizuoti, bet ir suprasti, ką studijuoti.<br> Organizacijos nuotr.
 Projektas padėjęs Prienų jaunimui ne tik save realizuoti, bet ir suprasti, ką studijuoti.<br> Organizacijos nuotr.
 Projektas padėjęs Prienų jaunimui ne tik save realizuoti, bet ir suprasti, ką studijuoti.<br> Organizacijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 26, 2020, 2:34 PM, atnaujinta Nov 26, 2020, 2:37 PM

Per projekto veiklas buvo siekiama suteikti pagalbą darbingiems bedarbiams, socialinę atskirtį patiriantiems ir neaktyviems asmenims, kad jie lengviau prisijungtų prie darbo rinkos Prienų mieste. Tačiau projekte buvo laukiami visi jauni žmonės, kurie nori save realizuoti naujose veiklose.

Vienas iš pavyzdžių – aktyvus moksleivis Danielius, pasirinkęs laisvalaikį leisti kitaip nei jo bendraamžiai – dirbtuvėse drožinėjant skulptūras.

„Didžiąją dalį gyvenimo galvojau apie menus, bet šis projektas paskatino mąstyti apie skulptūros specialybę. Kadangi teko dirbti su skulptoriais ir galėjau pats išbandyti sukurti skulptūrą, ta sritis mane labai sužavėjo“, – sako projekto dalyvis.

Į projektą žmonės atėjo vedini smalsumo

Danielius yra aktyvus moksleivis ir įsitraukia į skirtingas veiklas. Pamatęs skelbimą ir iš aplinkinių sulaukęs palaikymo nusprendė sudalyvauti šiame projekte.

„Man labai pasisekė, kad mane visi palaikė. Nors klasės draugų ir nepavyko pritraukti į projektą, jiems vis tiek buvo įdomu, ką mes darydavome dirbtuvėse. Tai, ką darome dirbtuvėse, moksleiviai ne visada gali daryti mokykloje, pavyzdžiui, dėl įrankių trūkumo“, – sako moksleivis.

Projekto vadovė Ramutė Milušauskienė sako, kad jaunimas nuo 14 iki 29 metų daugiausia ėjo į projektą vedini smalsumo.

„Daug kas galvoja, kad dirbtuvės yra dirbtuvės, bet, kad ten yra žmonių, kurie gali tau parodyti ir papasakoti įdomių dalykų, nepagalvoja.

Daugiausia prie projekto prisijungė jaunimas, vedamas, smalsumo ir su medžiu nuturėjęs nieko bendra. Jiems tai buvo pradžia, o mes džiaugėmės, kad jaunimas tiesiog eidavo susidomėjęs, nes kaskart nežinodavo, kas jiems šiandien pavyks, ar nepavyks, ką jie naujo sužinos“, – sako R.Milušauskienė.

Projekto vadovė pastebi, kad darbas su medžiu taip pat buvo puiki proga jaunimui save realizuoti.

„Dalis mūsų jaunimo turi negalias, kai kurie mokosi specialiojoje mokykloje, todėl susiduria su socialine atskirtimi. Kai kurie jauni žmonės galvoja, kad jų idėjos galbūt nelabai kam rūpi ir dėl to jie jaučiasi truputį neįvertinti.

Tačiau mūsų projektas parodė, kad tie vaikai turi daug idėjų, tik jiems reikia pritarti ir padėti tas idėjas įgyvendinti. Negalias turintis jaunimas čia galėjo susirasti draugų. Visi čia buvo lygūs, niekas jų neišskyrė. Džiaugiuosi meistrais, kurie dirbo taip, kad nei vieno neišskirtų, visi buvo vertinami vienodai“, – prisimena projekto vadovė.

Projektas tęsėsi pusę metų, o per tą laiką užsiėmimai buvo suskirstyti į kelis etapus. Iš pradžių projekto dalyviai turėjo drožybos pradžiamokslį, vėliau vyko tam tikrų idėjų įgyvendinimas.

Dalyviai susitikdavo du kartus per savaitę ir po pasidalijimo savo įspūdžiais, kas įvyko per pastarąsias dienas, kibdavo į darbus: kas skulptūrėlių, kas indų, kas suoliukų gaminti.

Viename iš projekto etapų vyko užsiėmimai su psichologu. Danielius sako, kad tokios pamokos padėjo geriau pažinti save ir net apsispręsti, ką galbūt norėtų veikti ateityje.

Padėjo apsispręsti, kuriuo keliu eiti

Vienas iš projekto tikslų buvo pagerinti miesto bendruomenės narių padėtį darbo rinkoje, nes būtent motyvuotas, aktyvus ir suinteresuotas asmuo norės integruotis į darbo rinką bei kurtis kuo palankesnes gyvenimo sąlygas. Tačiau ne ką mažiau jauniems žmonėms apskritai svarbus suvokimas, ką jie nori veikti gyvenime.

Danielius – vienuoliktokas, todėl vis dažniau svarsto apie studijas. Projektas jam leido save išbandyti ir suprasti, kad menai – sritis, kurioje nori gilinti savo žinias. Tačiau Danielius ne vienintelis toks projekto dalyvis, supratęs, kas jam iš tiesų patinka.

Projekto vadovė pasakoja, kad į projektą buvo įsitraukęs studentas, kuris tuo metu studijavo Vilniaus Gedimino technikos universitete. Tačiau po užsiėmimų suprato, kad nori keisti savo studijų kryptį, todėl perstojo į Vilniaus dailės akademiją Kauno fakultete.

R.Milušauskienė sako, kad dirbtuvės jaunimui tapo lyg namai, net ir pasibaigus projektui kai kurie dalyviai, kaip Danielius, užeidavo į dirbtuves pasidarbuoti ar net dabar paskambina pakalbėti.

„Mes džiaugiamės, kad išsiugdėme tokią bendruomenę, kuri pritraukia dar daugiau žmonių, atsiveda draugų. Džiaugiamės, kad pasibaigus projektui jaunimas neuždarė durų, išėjo ir viską paliko, priešingai – vis sugrįžta ir nori daugiau išmokti“, – pasakoja vadovė.

Kadangi buvo pastebėta, kad tokių užsiėmimų mieste reikia, projekto vadovė sako, jog netrukus bus įgyvendinamas dar vienas projektas, į kurį įsijungs neįgaliųjų grupė, turinti protinę ar kitas negalias.

Tam komanda intensyviai ruošiasi, nes reikia apgalvoti veiklas, kaip neįgalieji galės saugiai įsitraukti į užsiėmimus. „Kiek yra tekę bendrauti su negalias turinčiais žmonėmis ar jų artimaisiais, tai jie tikrai dažnai jaučiasi neįvertinti, todėl jų artimieji ieško vietų, kaip galėtų šie žmonės įsitraukti į bendruomeninį gyvenimą“, – aiškina R.Milušauskienė.

Tuo tarpu projekto „Prakalbinkime medį sava kalba“ bendruomenė galės toliau gilinti savo žinias, o taip pat patirtimi ir patarimais pasidalinti su naujokais bei padėti jiems įsiliesti į Prienų miesto bendruomenę.

Projektas finansuotas pagal ES fondų investicijų veiksmų programą, kurios tikslas – paskatinti piliečius būti aktyvius, savo miestuose kurti iniciatyvas ir taip mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje. Daugiau apie galimybes inicijuoti projektus savo mieste ar bendruomenėje www.miestobendruomene.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.