Asociacija: biudžeto projekte numatyta, kad finansavimas savarankiškoms savivaldybių funkcijoms mažės 5,6 proc.

Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) teigia, kad kitų metų biudžeto projekte numatyta, jog finansavimas savarankiškoms savivaldybių funkcijoms mažėja 5,6 proc.

Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) teigia, kad kitų metų biudžeto projekte numatyta, jog finansavimas savarankiškoms savivaldybių funkcijoms mažėja 5,6 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) teigia, kad kitų metų biudžeto projekte numatyta, jog finansavimas savarankiškoms savivaldybių funkcijoms mažėja 5,6 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2020, 1:27 PM

„Kalbant apie savivaldybių biudžetus, atrodo, kad biudžetas auga 8,5 proc., bet iš tiesų šitas didėjimas daugiausia atsiranda dėl skiriamų dotacijų. Savarankiškoms savivaldybių funkcijoms lėšos mažėja ir mažėja 5,6 proc.“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.

LSA prezidentas, Jonavo rajono meras Mindaugas Sinkevičius sakė, kad reikėtų galvoti, kaip, neišbalansuojant valstybės finansų, suteikti savivaldybėms didesnį finansinį savarankiškumą.

„Prašyčiau komiteto, kad turime grįžti ir galvoti, kaip, neišbalansuojant valstybės ekonominio laivo, finansinio stabilumo, suteikti galimybių savivaldybėms turėti didesnį finansinį savarankiškumą“, – sakė LSA prezidentas.

Tuo metu finansų viceministras Darius Sadeckas teigė, kad reikia matyti bendrą finansinę situaciją.

„Jeigu žiūrėtume į savivaldybių biudžetus, tai nuo 2014 metų tos pajamos metai po metų augo ir auga, įskaitant ir 2021 metus. Žiūrint pajamų struktūrą, natūralu, kad augimai atskirose dalyse galbūt būtų nevienodi, tačiau bendra tendencija yra tokia, kad bendros pajamos yra nuosekliai ir nuolat augančios. Jeigu žiūrėtume į 2021 metų bendrą pajamų augimą, tai beveik 300 mln. eurų ir 8,6 proc. augimas“, – sakė D.Sadeckas.

„Nepaisant to, kad šiemet turime pajamų kritimą, pajamų rinkimas atsilieka nuo planų, tačiau savivaldybių biudžetai, jų vykdymo galimybė yra užtikrinami per trumpalaikes paskolas, teikiamas iš valstybės biudžeto. Taip pat savivaldybėms yra kompensuojamos išlaidos, atsirandančios dėl operacijų vadovo priimtų sprendimų, pavyzdžiui, užtikrinti mobiliuosius punktus ar izoliuotų asmenų apgyvendinimą“, – pridūrė finansų viceministras.

Biudžeto projekte numatyta, kad savivaldybių biudžetų pajamos augs 276 mln. eurų, iki 3,55 mlrd. eurų. Savivaldybės galės turėti biudžetų deficitus, neviršijančius 1,5 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?