Kalakutus jau graibsto dovanoms ir švenčių stalui – už vieną kloja ir 20, ir 50 eurų

Milžiniškas, karštas, gražiai apskrudęs, kvapnus. Jį pamatę veganai, ko gero, imtų žiaukčioti, bet daugumai žmonių keptas kalakutas ant Kalėdų stalo yra būtinybė.

Kokios Kalėdos be kalakutų?<br>„Scanpix“ nuotr.
Kokios Kalėdos be kalakutų?<br>„Scanpix“ nuotr.
Kokios Kalėdos be kalakutų?<br>„Scanpix“ nuotr.
Kokios Kalėdos be kalakutų?<br>„Scanpix“ nuotr.
Kalakutus Kalėdų šventėms kaimuose iki šiol kai kurie žmonės užsiaugina patys.<br> M.Patašiaus nuotr. 
Kalakutus Kalėdų šventėms kaimuose iki šiol kai kurie žmonės užsiaugina patys.<br> M.Patašiaus nuotr. 
2012-ųjų Kalėdos „Lietuvos ryte“ – štai tokia dovana.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
2012-ųjų Kalėdos „Lietuvos ryte“ – štai tokia dovana.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Kalakutus Kalėdų šventėms kaimuose iki šiol kai kurie žmonės užsiaugina patys.<br> M.Patašiaus nuotr. 
Kalakutus Kalėdų šventėms kaimuose iki šiol kai kurie žmonės užsiaugina patys.<br> M.Patašiaus nuotr. 
Baltuonių kalakutų ūkis Žemaitijoje.<br>Baltuonių ūkio nuotr.
Baltuonių kalakutų ūkis Žemaitijoje.<br>Baltuonių ūkio nuotr.
Baltuonių kalakutų ūkis Žemaitijoje.<br>Baltuonių ūkio nuotr.
Baltuonių kalakutų ūkis Žemaitijoje.<br>Baltuonių ūkio nuotr.
Baltuonių kalakutų ūkis Žemaitijoje.<br>Baltuonių ūkio nuotr.
Baltuonių kalakutų ūkis Žemaitijoje.<br>Baltuonių ūkio nuotr.
Kalakutus Kalėdų šventėms kaimuose iki šiol kai kurie žmonės užsiaugina patys.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Kalakutus Kalėdų šventėms kaimuose iki šiol kai kurie žmonės užsiaugina patys.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Žąsys.<br>R.Vitkaus nuotr.
Žąsys.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 5, 2020, 11:05 AM

Padėkos diena – jau praeityje, bet vargu, ar daug lietuvių ją apskritai prisiminė ir iš orkaitės išsitraukė keptą kalakutrą.

Tai – ne mūsiškė tradicija, kuri nepastorina kalakutų augintojų kišenės. Visas dėmesys jų pardavimui yra sutelkiamas į Kalėdas. Ir jis jau vyksta.

Svarbu – didelis nešulys

„Kuo didesnis kalakutas, kuo sunkiau jį parsinešti namo, tuo geresnė dovana – tuo ilgesnis ir prisiminimas. Štai taip apie Kalėdoms dovanų perkamus kalakutus prakalbo jų augintojas Vladas Baltuonis.

Jo ūkyje, esančiame Žemaitijoje, netoli Kartenos Kalniškių kaime, kalakutai kleketuoja nuo 1995-ųjų. Taigi šis ūkininkas turi solidžios jų auginimo bei pardavimo patirties.

„Mus pasiekia nedaug pavienių pirkėjų. Paprastai iš mūsų ūkio šiuos paukščius nuperka arba nedidelės įmonės, kurios pagal užsakymus žmonėms išvežioja juos į namus, arba šeimos įmonės, tokios kaip „Gegio stalui“, „Biosala“, „Žirnio krautuvėlė“ ir kitos.

Nes pagrindiniai mūsų klientai yra įmonės. Yra tokių, su kuriomis bendraujame jau du dešimtmečius“, – sakė V.Baltuonis.

Pasak jo, Kalėdų dovanos įmonės bei organizacijos savo darbuotojams nieko geresnio už kalakutus nesuranda.

„Įmonių užsakymus priimame nuo rugsėjo – svarbu visus sklandžiai aprūpinti. Taigi kalakutai jau yra skerdžiami ir užšaldomi -18 C temperatūroje, kad saugiai būtų išlaikyti iki Kalėdų. Patys juos ir išvežiosime užsakovams“, – kalbėjo ūkininkas.

Šiemet kai kurie buvę ūkio klientai atsisakė dovanų paaiškinę, kad Kalėdų švenčių neorganizuos – laikysis karantino sąlygų.

Kiti, kurie kasmet rengdavo Kalėdų vakarėlius ir kalakutus pirkdavo kaip paskatinimą darbuotojams, šiemet neūžaus, bet kalakutus darbuotojams vis tiek įteiks kaip dovaną.

„Laimei, vieniems klientams atsitraukus, atsirado naujų. Taigi dovanoms skirtą kalakutų kiekį ir šiemet paruošime tokį patį, kaip ankstesniais metais“, – kalbėjo V.Baltuonis. Kokį?

Anot ūkininko, užsakymai yra labai skirtingi. Vienos įmonės užsisako 10 kalakutų, kitos – 50, trečios – kokį 100. Bet yra ir tokių didelių bendrovių, kurios savo darbuotojams kasmet nuperka po 2 tūkst. kalakutų.

Šiemet, pasak V.Baltuonio, kalakutai kainuoja tiek pat, kaip ir pernai.

„Neįmanoma jų pabranginti – konkurencija labai stipri. Lenkijoje ypač didelė kalakutienos bei kitokios paukštienos perprodukcija, ir jie spaudžia kainas žemyn.

Bet mes to negalime padaryti, nes reikia ir darbuotojus išlaikyti, ir mokesčiai pas mus kitokie, nei Lenkijoje. Bandome laviruoti, kad nežlugtume“, – kalbėjo jis.

„Baltuonių ūkyje“ kalakutas dovanoms, atsižvelgiant į jo dydį, kainuoja 20-40 eurų. Yra ir tokių milžinų, kuriems prireikia ir 50 eurų.

Vis dar striuka pirkėjų

„Kur jau ten kalakutieną pabranginsi – žmonės nepirks. Visi žiūri dviejų dalykų – kad prekė būtų ir lietuviška, ir pigi“, – pratarė Alytaus rajone, Ūdrijos kaime kalakutų ūkį turintis Ramutis Launikonis.

Alytaus Jazminų turgavietėje, kuriame jis su žmona Birute kalakutiena paprastai prekiauja nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, nuolat parduodama ir iš Lenkijos atgabenta paukštiena.

Atremti kaimynų konkurenciją, anot ūkininko, sunku. Šių paukščių užauginimo sąnaudos didėja kasmet, bet jų pabranginti neįmanoma. 

Tad, pasak R.Launikonio, kalakuto kilogramo kaina nesikeičia bene penkiolika metų – neperlipa per 4,5 euro. Tiek pat kainuoja ir lenkiška kalakutiena.

Dzūkijos ūkininkas viliasi, kad likus savaitei kitai iki Kalėdų žmonės ims bruzdėti, ir pardavimas taps gyvesnis.

„Perprodukcija dabar, – pratarė ūkininkas. – Labai jau mažai žmonių į turgų ateina. Galbūt prieš šventes pirks gausiau“.

R.Launikonis kasmet užaugina ir parduoda apie tūkstantį šių paukščių.

„Kalakutus skerdžiame kartą per savaitę ir vežame į turgų. Bet būna, kad žmonės specialiai atvažiuoja į ūkį iš Kauno ir kitų miestų jų nusipirkti“, – užsiminė jis.

Perka kiaurus metus

Pasak „Norfos“ atstovo Dariaus Ryliškio, kalakutiena kaip ir vištiena kiaurus metus yra einamoji prekė. O štai žąsys bei antys – proginiai pirkiniai.

„Vis dėlto Padėkos dienos lietuviai nešvenčia. Bent jau pas mus kalakutienos pardavimui ji įtakos nepadarė“, – sakė D.Ryliškis.

O štai antys, pasak jo, vis populiarėja. „Žąsienos bei kalakutienos pardavimas per metus beveik nekinta, bet antienos tam tikrais šventiniais periodais kasmet parduodame vis daugiau ir daugiau.

Paprastai ji gausiau pradedama pirkti spalį ir tas procesas tęsiasi iki Kalėdų. Kitas pardavimo augimas prasideda prieš Velykas“, – sakė D.Ryliškis.

Antis, žąsis bei kalakutus „Norfa“ perka iš įvairių ūkių – nėra vieno tokio augintojo, kuris aprūpintų šia paukštiena visas tinklo parduotuves.

Anot D.Ryliškio, antiena „Norfos“ parduotuvėse yra trijų rūšių – šaldyta, marinuota medaus-imbiero marinate bei kepta.

Šaldytos antienos kilogramas šiuo metu kainuoja 3,76 euro, marinuotos – 4,79 euro, keptos – 6,49 euro.

O štai kalakutienos puselės kilogramas kainuoja 4,99 euro.

„Žąsienai jau ilgokai yra taikoma akcija. Jos kilogramas vis dar kainuoja 3,79 euro.

Tačiau tai – dabartinės paukštienos kainos, jos dar gali keistis“, – sakė „Norfos“ atstovas.

Perkamiausios – antys

Jam paantrino ir „Iki“ atstovė Vaida Budrienė – šiame tinkle prie kalakutienos lentynų sujudimo nebuvo nei per Padėkos dieną, nei jai artėjant.

„Padėkos dienos renginius anksčiau darydavo tarptautinės įmonės bei savo klientams – kūrybinės agentūros. Smarkiai apribojus tokių renginių organizavimą, Padėkos diena, ko gero, kur ne kur tebuvo paminėta. Vis dėlto, tai nėra mūsų šalies šventė“, – paaiškino V.Budrienė.

Tuo tarpu Kalėdos, kokią įtaką joms bedarytų pandemija bei karantinas, vis tiek buvo ir liks svarbiausia metų šventė.

„Jau ne vienerius metus pastebime tendenciją, kad vartotojai Kalėdų šventėms renkasi ne kalakutus ar žąsis, o antieną. Nors reguliarioje prekyboje ančių neturime – prekiaujame tik atskiromis antienos dalimis, Kalėdų laikotarpiu visada jomis papildome savo asortimentą. O štai žąsimis apskritai neprekiaujame“, – sakė V.Budrienė. 

Pasak „Rimi“ atstovės Renatos Keršienės, šis prekybos tinklas kalakutus ir žąsis specialiai į asortimentą įtraukia bei pirkėjams pasiūlo tik prieš didžiąsias metu šventes.

„Šventiniu laikotarpiu mūsų parduotuvių tinkle paprastai parduodama apie 5000 kg žąsų ir apie 5000 kg kalakutų. Šiais metais „Rimi“ parduotuvėse žąsų panašiomis kainomis kaip pernai, o kalakutų – mažesnėmis kainomis bus galima įsigyti nuo gruodžio 17 dienos“, – sakė R.Keršienė.

Vis dėlto kai kas atšventė

Pasak „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, kalakutienos paklausa auga.

„Tiek sveriamos, tiek fasuotos kalakutienos pardavimas šiemet yra ketvirtadaliu didesnis palyginti su pernykščiu lapkričiu. Prieš Padėkos dieną šios paukštienos parduota net iki 67 proc. daugiau nei įprastinėmis dienomis“, – sakė E.Dapkienė.

Jos teigimu, žmonės vis didesnį dėmesį skiria sveikai mitybai ir maisto produktus renkasi įvertindami jų maistines savybes. Kalakutiena yra mažiau kaloringa ir liesesnė mėsa, todėl tampa vis populiaresnė ir perkama ne tik šventiniam, bet ir kasdieniam stalui.

„Pastebėjome, kad žmonės Kalėdoms šįmet ruošiasi gerokai iš anksto ir planuoja savo pirkinius, kad išvengtų susibūrimų.

Kalakutiena yra populiarus šventinis patiekalas per Kalėdas. Dalis žmonių šįmet Kalėdas sutiks mažesniame šeimos rate, nevyks pas artimuosius, todėl jau ruošiasi šventiniam stalui savo namuose.

Žąsiena yra prekiaujama specialioms progoms ir šįmet Kalėdoms turime išskirtinį gaminį – lėtai virtą įdarytą žąsį“, – teigė E.Dapkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.