Svajonę tapti gide išpildė projektas: suteikti įgūdžiai padėjo sėkmingai integruotis į darbo rinką

Pastebėjus, kad kai kuriems žmonėms sunku įsidarbinti, nuspręsta šią situaciją spręsti didinant užimtumą. Dėl to Pakruojo verslo informacijos centras ėmėsi projekto „Pakruojo miesto ekonomiškai neaktyvių gyventojų užimtumo didinimas siekiant pagerinti įsidarbinimo galimybes“. Šiandien jau džiaugiamasi teigiamais pokyčiais – dalyviams pavyko sėkmingai integruotis į darbo rinką.

 Svajonę tapti gide išpildė projektas: suteikti įgūdžiai padėjo sėkmingai integruotis į darbo rinką.
 Svajonę tapti gide išpildė projektas: suteikti įgūdžiai padėjo sėkmingai integruotis į darbo rinką.
 Svajonę tapti gide išpildė projektas: suteikti įgūdžiai padėjo sėkmingai integruotis į darbo rinką.
 Svajonę tapti gide išpildė projektas: suteikti įgūdžiai padėjo sėkmingai integruotis į darbo rinką.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-12-08 09:24

Iš pradžių mokėsi ir viešojo kalbėjimo, ir lyderystės

Pakruojo verslo informacijos centro direktorė Sonata Falkauskaitė-Baltakienė sako, kad projekte dalyvavo 15 ekonomiškai neaktyvių asmenų.

„Norėta padidinti Pakruojo miesto ekonomiškai neaktyvių gyventojų įsidarbinimo galimybes, siekiant pagerinti jų integraciją į darbo rinką, dalyvaujant gidų, muziejininkų ir renginių organizatorių savanorystės veiklose“, – sako ji.

Paklausta apie tai, kokią naudą teikia savanoriška dalyvių veikla, S. Falkauskaitė-Baltakienė atskleidžia, kad jiems tokiu būdu suteikti ne tik praktiniai įgūdžių, bet ir savirealizacijos galimybė, mokymosi procesas, darbinė patirtis, galiausiai – nauji socialiniai įgūdžiai bei darbo aplinkos supratimas.

Projekto metu įgyvendintos net keturios veiklos, kurių metu dalyviai buvo ruošiami darbo rinkai.

„Pirmiausia vyko informacinis renginys, skirtas projekto veiklų dalyviams ir vykdytojams. Čia jiems buvo pristatyta savanoriška veikla, taisyklės, veiklų koordinatoriai bei aptarė grafiką. Tada jie vyko pažintinio vizito į savanorystės atlikimo vietą – pas gidus, muziejininkus, renginių organizatorius. Tai buvo reikalinga, kad dalyviai susipažintų su vieta, darbo atlikimo metodika ir reikalavimais, susipažintų su praktinių įgūdžių įgijimo planu“, – pasakoja Pakruojo verslo informacijos centro vadovė.

Viena svarbiausių veiklų – mokymai ir kursai projekto veiklų dalyviams. Juose dalyviai buvo ruošiami savanorystei.

„Dalyviams buvo reikalingi tam tikri įgūdžiai. Mokymuose jie mokėsi viešojo kalbėjimo, gidų darbo žinių, bendrųjų įgūdžių, tokių kaip komandinio darbo, konfliktų sprendimo, streso valdymo, bendravimo, motyvavimo, laiko planavimo, lyderystės, pozityvaus mąstymo, kūrybiškumo. Jų metu savanoriai taip pat mokėsi naudojantis specialia programa sumaketuoti kvietimą, lankstinuką, skrajutę, skelbimą“, – tęsia pašnekovė.

Po projekto tapo gidais, dirba renginiuose

Pagrindinė projekto veikla – dalyvavimas gidų, muziejininkų ir renginių organizatorių veiklose. S. Falkauskaitės-Baltakienės teigimu, tai itin dalyviams patikusi veikla, kuriose jie galėjo atsiskleisti.

„Be to, jei įgijo gido praktinių įgūdžių. Dalyviai lankėsi turistiniuose objektuose – dvarų sodybose, vėjo malūnuose, istoriniuose, archeologijos ir mitologijos objektuose,muziejuose, kaimo turizmo ir verslo turizmo sodybose, gamtos objektuose, susipažino su edukacinėmis programomis, pažintinėmis ekskursijomis pėsčiųjų, dviračių, automobilių, motociklų, vandens trasose, paplūdimiuose“, – vardija ji.

Pašnekovės teigimu, po šias vietas jie keliavo ne vieni – jie lydėjo turistines grupes, kurioms padėjo atrasti lankomiausias ir įdomiausias Pakruojo rajono vietas, rekomendavo jiems pramogas, maitinimo įstaigas.

„Dalyviams buvo suteikti vietovės žemėlapiai ir informacinė medžiaga apie lankytinus turizmo objektus, pramogas, maitinimo įstaigas, edukacines programas, reklaminiai skėčiai su projekto logotipu, nemokami apsilankymai turizmo objektuose.

Tačiau svarbiausia, kad jie gavo neįkainojamos patirties, praktinių įgūdžių, kuriuos naudojo ir, tikime, naudos pristatant miestą turistams ir užsieniečiams. Mes manome, kad įgyti įgūdžiai motyvuos projekto veiklos dalyvius imtis savarankiškos veiklos tapti rajono gidais“, – kalba įstaigos vadovė.

Tuo tarpu pasirinkę dalyvauti renginių organizatorių veiklose, dalyviai įgavo organizatoriui ir vedėjui reikalingų iškalbos gebėjimų, režisūrinių sprendimų, idėjų, susipažino su renginių organizavimo technologijomis ir jų veikimu.

„O muziejininkai praktinius įgūdžius įgijo gilindamiesi į kolekcijas, objektus, eksponatus, rinkinių tvarkymą ir tyrinėjimą, parodų organizavimą, fotografijų eksponavimą, susitikimų organizavimą. Matome ir džiaugiamės, kad mieste atsirado daugiau motyvuotų žmonių, galinčių įsilieti į darbo rinką ir turinčių tam tinkamų įgūdžių, žinių“, – šypsosi pašnekovė.

Jos teigimu, projektas buvo labai svarbus ir sėkmingas patiems projekto dalyviams. Štai, įkurta asociacija „Pakruojo gidai“, o gido pažymėjimus gavę projekto dalyviai sėkmingai organizuoja ir veda ekskursijas Pakruojo miesto gyventojams bei atvykstantiems turistams. Susibūrę į asociaciją jie dalyvauja įvairiuose renginiuose, semiasi žinių, bendrauja tarpusavyje.

„Turime ir labai ryškią sėkmės istoriją – Rasa Lekienę, mūsų projekto dalyvę. Iki jo moteris dirbo Pakruojo dvaro bilietų kasose, tačiau visada svajojo tapti gide. Pradėjusi dalyvauti projekte, ji įgijo žinių, susižino, kaip profesionaliai vesti ekskursijas, susipažino su Pakruojo miesto ir rajono lankytinomis vietomis, gavo kvalifikacijos pažymėjimą. Jos autorinė ekskursija žydų tema įvertinta kaip viena geriausių iš visos grupės“, – džiaugiasi S. Falkauskaitė-Baltakienė.

Visas projektas įgyvendintas pagal Pakruojo miesto vietos veiklos grupės plėtros strategiją 2016–2022 m.

Projektas finansuotas pagal ES fondų investicijų veiksmų programą, kurios tikslas – paskatinti piliečius būti aktyvius, savo miestuose kurti iniciatyvas ir taip mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje. Daugiau apie galimybes inicijuoti projektus savo mieste ar bendruomenėje www.miestobendruomene.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.