„Luminor“ bankui už įstatymo pažeidimus skyrė 150 tūkst. eurų baudą

Estijoje registruotam bankui Luminor Bank AS, Lietuvoje veikiančiam per Luminor Bank AS Lietuvos skyrių, Lietuvos bankas skyrė 150 tūkst. eurų piniginę baudą už Su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymo pažeidimus.

Pažeidimą dėl netesybų bankas pripažino.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pažeidimą dėl netesybų bankas pripažino.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2020, 4:43 PM, atnaujinta Dec 21, 2020, 6:50 PM

Bauda Lietuvos banko valdybos sprendimu skirta po Finansų rinkos priežiūros tarnybos atlikto tikslinio patikrinimo, kurio metu buvo tikrinamos atrinktos kredito sutartys.

Nustatyta, kad Luminor Bank AS Lietuvos skyrius dėl techninės klaidos nuo 2017 m. liepos 1 d. iki 2020 m. sausio 30 d. 89 klientams taikė didesnį netesybų dydį (0,2 proc.), nei nustatyta Su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatyme (0,05 proc.), ir tokiais veiksmais pažeidė šio įstatymo reikalavimus.

Pažeidimą dėl netesybų bankas pripažino, dar patikrinimo metu nutraukė teisės aktų reikalavimus pažeidžiančią veiklą, ištaisė nustatytą pažeidimą ir atlygino nuostolius 89 klientams, todėl už šį pažeidimą poveikio priemonė nebuvo taikyta.

Be to, bankas nuo 2019 m. liepos 1 d. iki gruodžio 31 d. ne visuomet pagal įstatymą elgėsi tais atvejais, kai vartotojams, netinkamai vykdant įsipareigojimus ar jų nevykdant, buvo nutrauktos kredito sutartys.

Kredito sutarčių nutraukimo atvejais bankas nepateikė įrodymų, kad bendradarbiavo su kredito gavėjais ir panaudojo visas objektyviai įmanomas galimybes, pasiūlydamas galimas priemones, kad būtų vykdomi kredito sutartyje nustatyti įsipareigojimai.

Už Su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymo ir nuostatų pažeidimus poveikio priemonės Luminor Bank A/S iki šiol nebuvo taikytos.

Pasak „Luminor“ atstovės Indrės Baltrušaitienės, buvo atsižvelgta į Lietuvos banko pastabas ir jau atlikti reikalingi pokyčiai, kurie užtikrina, jog ši netinkama praktika nepasikartotų.

„Dėl techninės klaidos delspinigiai buvo neteisingai skaičiuojami 89 klientams. Ištaisius klaidą, klientams buvo grąžinti visa neteisingai priskaičiuotų delspinigių suma – 772 eurai.

Tuo tarpu kredito sutarčių nutraukimo procedūra buvo suderinta šių metų birželio 29 dieną, atsižvelgus į Lietuvos banko komentarus.

„Luminor“ visuomet siekė susitarti su klientais, jei pastariesiems iškyla sunkumų vykdant įsipareigojimus, todėl kur kas daugiau kredito sutarčių restruktūrizuojama nei nutraukiama. Pavyzdžiui, šiemet buvo nutrauktos 73 kreditavimo sutartys, o restruktūrizuotos – 1793.

Lietuvos banko sprendimą tik ką gavome, mes jį atidžiai išnagrinėsime“, – teigė I.Baltrušaitienė.

 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.