Grąžintos pakuotės padėjo pagražinti Sartų regioninį parką

Sartų regioninis parkas 2021 metus pasitinka pagražėjęs – lėšos už gyventojų paaukotas vienkartines užstato pakuotes tapo gerais darbais: sutvarkyta Bradesių ąžuolo aplinka, iškelti inkilai pelėdoms. Paaukotas pakuotes finansine parama parko direkcijai pavertė VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD).

Sartų regioninis parkas 2021 metus pasitinka pagražėjęs.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Sartų regioninis parkas 2021 metus pasitinka pagražėjęs.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Sartų regioninis parkas 2021 metus pasitinka pagražėjęs.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Sartų regioninis parkas 2021 metus pasitinka pagražėjęs.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 25, 2020, 11:37 AM

„Užstato pakuotes grąžinantys Lietuvos gyventojai palaiko tvarią žiedinę ekonomiką, kai panaudotas daiktas yra perdirbamas, o ne išmetamas. Perdirbtas metalas, stiklas, PET plastikas vėl tampa naujomis pakuotėmis – taip apsaugoma gamta ir taupomi ištekliai.

O paaukotos pakuotės kuria dar didesnius pokyčius, kuriuos jau dabar gali matyti kiekvienas gamtos mylėtojas, atvykęs į Sartų regioninį parką“, – teigia USAD vadovas Gintaras Varnas.

Aukoti pakuotes USAD kvietė vasarą vykusių renginių dalyvius. Iniciatyvą palaikę gyventojai iš įvairių Lietuvos vietų įrodė, kad yra neabejingi aplinkosaugos problemoms, nori prisidėti prie gamtos išsaugojimo ir suvokia gerų kasdienių įpročių įtaką visos planetos ateičiai. Žmonės surinko ir paaukojo tūkstančius panaudotų vienkartinių pakuočių.

Dalis už paaukotą užstatą sukauptų lėšų buvo skirtos aplinkai prie šimtamečio Bradesių ąžuolo (Rokiškio raj.) sutvarkyti. Į Lietuvos gamtos paveldo objektų sąrašą įtraukto ąžuolo kamieno apimtis siekia per 6 metrus, o aukštis – maždaug 29 metrai.

Jis yra vienas iš populiaraus dviračių tako „Tarp Zalvio ir Zalvės“ maršruto objektų. Už žmonių skirtas lėšas įspūdingas galiūnas buvo aptvertas nauja tvora, pastatytas suoliukas lankytojams, kad jiems būtų patogu sustoti pailsėti ir pasigėrėti medžio didybe.

Kita paaukotų lėšų virto pelėdų namais – meistrai pagamino specialius inkilus, skirtus šiems saugomiems paukščiams. Inkilai iškelti Antazavės šile.

„Natūrali gamta yra didžiausias Lietuvos turtas. Gamtos apsauga prasideda dar žmogaus namuose, kai jis sąmoningai ir atsakingai pasveria savo sprendimus – rūšiuoja, grąžina tuščias pakuotes perdirbimui ar žiemą kieme pastato lesyklėlę.

Mūsų ir kitiems regioniniams parkams kiekvieno žmogaus parama yra labai svarbi ir reikalinga. Džiaugiamės, kad tuščios pakuotės gali virsti gerais darbais“, – sako Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcijos direktorius Saulius Mažiulis.

Nuo pat užstato sistemos starto USAD aktyviai dalyvauja įvairiuose renginiuose ir šventėse, kurių metu lankytojus skatina atkreipti dėmesį į užstato sistemos naudą ir galimybę prisidėti prie visai Lietuvai svarbių iniciatyvų.

Už paaukotas užstatines pakuotes surinktos lėšos jau buvo skirtos Pajūrio regioniniam parkui, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių medikų draugijai, Gyvūnų globos organizacijai „Lesė“, Tautmilės gyvūnų prieglaudėlei.

Šiemet galimybę prisidėti prie paramos Sartų regioniniam parkui USAD suteikė Laisvės pikniko dalyviams Tauragėje, Marijampolėje, Utenoje ir Alytuje, taip pat – Vilniaus maratono bėgikams ir žiūrovams, kurie per renginį išgėrė tūkstančius vandens ir gaiviųjų gėrimų buteliukų.

„Grąžinti verta“ palapinė renginiuose kvietė žmones pramogauti ir smagiai kartu daryti gerus darbus metant tuščias pakuotes į tam skirtą taromatą taip savo užstatą už pakuotes skirdami Sartų regioninio parko atnaujinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.