R. Pocius: Baltijos šalims reikia solidaraus Astravo elektros boikoto

Į Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkus prezidento siūlomas šios tarybos narys Renatas Pocius teigia, kad Lietuva turi siekti geriausio įmanomo varianto, kad Astravo atominės elektrinės (AE) elektra nepatektų į Baltijos šalių rinką ir būtų įgyvendintas vadinamasis „antiastravinis“ įstatymas.

Viena solidaraus Astravo elektros boikoto priemonių yra ir patikima sertifikatų, arba elektros kilmės garantijų sistema.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viena solidaraus Astravo elektros boikoto priemonių yra ir patikima sertifikatų, arba elektros kilmės garantijų sistema.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Budzinauskas, BNS

Dec 29, 2020, 6:24 PM

Pasak kandidato, užtikrinus saugiausią variantą, kuriuo „mes tikrai tikime“, būtų galima diskutuoti su partneriais Latvijoje ir Estijoje dėl boikoto priemonių tobulinimo.

„Mūsų nuomone, metodika šiandien nėra tinkama, ji neužtikrina tinkamo „antiastravinio“ įstatymo įgyvendinimo ir tikrai turėtų būti tobulinama. Atitinkamai pateikėme savo siūlymus latvių ir estų kolegoms, reguliuotojams bei „Litgrid“, kuri pasidalino su latvių ir estų perdavimo sistemų operatoriais“, – BNS sakė R. Pocius.

Dar nėra metodikos 

Lietuvos reguliuotoja iki šiol nėra patvirtinusi trišalės prekybos su trečiosiomis šalimis metodikos ir pasiūlė bendrovei „Litgrid“ ją koreguoti.

„Pagrindinė idėja yra tai, kad pralaidumai turėtų būti skaičiuojami arba nustatomi ant Baltijos šalių, eliminuojant Lietuvos-Baltarusijos jungčių fizinius srautus. Tai yra turbūt esminis ir pagrindinis dalykas“, – sakė kandidatas į VERT vadovus.

Jis taip pat priminė, kad tarp solidaraus Astravo elektros boikoto priemonių yra ir patikima sertifikatų, arba elektros kilmės garantijų sistema. Pasak R. Pociaus, ji turėtų būti bendra visoms Baltijos šalims.

Kartu turėtų būti įvestas elektros importo tarifas, kuris suvienodintų konkurencines sąlygas tarp Europos Sąjungos ir trečiųjų šalių elektros gamintojų.

Kandidatas į VERT pirmininkus užsiminė ir apie dar vieną galimybę Baltijos šalims nepirkti baltarusiškos elektros – jos neimportuotų elektros iš Rusijos, jei Baltarusija turėtų elektros perteklių ir eksportuotų jį į Rusiją.

„Turbūt dar vienas svarbus aspektas yra tas, kad mūsų siūlymas yra apmąstyti ir pagalvoti dėl tokios situacijos, kad apskritai nebūtų baltarusiška elektra eksportuojama į Rusiją, kuomet Baltarusija turi perteklių savo balanse, ir tuomet į Baltijos šalis parduodama jau kaip rusiška elektra“, – sakė R. Pocius.

Jis teigė, kad visi šie pasiūlymai bus pateikti bendrame pakete diskusijai su partneriais.

„Čia yra turbūt pagrindiniai blokai, dėl kurių dirbama, ir tie blokai arba tos pagrindinės kolonos, jeigu jas galima taip įvardyti – jos yra po to išplėtojamos“, – sakė R. Pocius.

Tarp prioritetų – žaliasis kursas 

R. Pocius atskleidė, kad vienu svarbiausių prioritetų laiko Europos Sąjungos Žaliojo kurso įgyvendinimą, Švarios energijos paketo perkėlimą į nacionalinę teisę ir įgyvendinimą.

„Esmė yra tokia, kad kiek įmanoma decentralizuoti reguliuojamus sektorius, tai yra elektros energija, gamtinės dujos ir įgalinti vartotojus lygiavertėmis sąlygomis dalyvauti rinkoje“, – aiškino tarybos narys.

Jis pridūrė, jog norint įgyvendinti numatytus Žaliojo kurso tikslus, būtina skatinti įmones diegti inovacijas, atlikti bandymus, sudaryti palankias sąlygas, kad įmonės nebijotų eksperimentuoti, investuoti į naujoves, kurios ateityje gali sukurti didelę grąžą tiek rinkoms, tiek galutiniams vartotojams.

Anot R. Pociaus, šilumos sektoriaus reguliavimas yra pasenęs ir jį būtina peržiūrėti, čia taip pat verta numatyti tam tikras skatinimo priemones įmonėms, kad jos investuotų į naujas technologijas.

„Prioritetų yra labai daug – ir kaip institucijos prasme labai daug yra prioritetų, ir atskirai pagal sektorius. Ir žinoma, vienas iš tokių prioritetų būtų atliekų reguliavimas. Jeigu Seimas pritars ir tarybai bus pavestos atliekų reguliavimo funkcijos, tai vėlgi taryba pradėtų reguliuoti būtent šitą sektorių“, – vardijo R. Pocius.

Turi solidžios patirties

Paklaustas dėl stipriausių savo savybių užimti VERT pirmininko postą R. Pocius akcentavo ilgametę patirtį taryboje.

„Išties visus reguliuojamus sektorius tikrai pakankamai neblogai išmanau ir turbūt pagrindinis faktorius, lėmęs tą apsisprendimą yra tai, kad norisi, matant elektros, gamtinių dujų ir kitų sektorių transformaciją, išties prisidėti prie to ir sukurti tikrai efektyviai veikiančias rinkas, kurios galėtų generuoti didžiausią naudą galutiniams vartotojams“, – sakė R. Pocius.

Pasak jo, priimti pasiūlymą jį paskatino siekis būti aktyviam ir, matant sistemines problemas, tiesiog jų „nepadėti į stalčių“.

Antradienį pranešta, kad prezidentas Gitanas Nausėda teikia Seimui R. Pociaus kandidatūrą į VERT pirmininko postą.

Dabartinės VERT pirmininkės Ingos Žilienės kadencija baigiasi 2021 metų sausio 20 dieną, todėl R. Pocius siūlomas į šias pareigas nuo sausio 21 dienos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.