ES ir Kinija pasiekė reikšmingą investicijų susitarimą

Europos Sąjunga (ES) ir Kinija trečiadienį „iš principo“ patvirtino svarbų investicijų susitarimą, kuris, Briuselio nuomone, atvers pelningas galimybes bloko įmonėms, nepaisant susirūpinimo dėl žmogaus teisių apsaugos problemų Kinijoje.

Susitikimo metu U. von der Leyen ir Ch.Michelis per vaizdo konferenciją su Kinijos prezidentu sutarė užbaigti septynerius metus trukusias derybas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Susitikimo metu U. von der Leyen ir Ch.Michelis per vaizdo konferenciją su Kinijos prezidentu sutarė užbaigti septynerius metus trukusias derybas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2020, 5:27 PM

Vaizdo ryšio priemonėmis surengto susitikimo metu Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis susitarė su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu užbaigti septynerius metus trukusias derybas, o pokalbyje dalyvavo ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel bei Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas.

Blokas pažymėjo, kad susitarimas, kurio užbaigimui ir visiškam ratifikavimui dar prireiks kelių mėnesių, turės „didelę ekonominę reikšmę“ ir kad Kinija įsipareigojo užtikrinti „iki šiol neregėtą prieigos prie rinkos galimybių ES investuotojams lygį“.

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ pacitavo Xi Jinpingą, kuris pažymėjo, jog susitarimas „parodo Kinijos ryžtą ir pasitikėjimą skatinant neeilinį rinkos atvėrimą“.

Kinijos prezidentas pavadino ES ir Kiniją „dviem pagrindinėmis pasaulio galiomis, rinkomis ir civilizacijomis“.

Tuo tarpu U. von der Leyen tviteryje parašė: „Šis susitarimas palaikys mūsų interesus ir skatins mūsų pagrindines vertybes. Jis suteiks mums svertą išnaikinant priverstinį darbą“.

Visgi tokia skuba iki metų pabaigos sudaryti politinę susitarimo dalį gali nenudžiuginti išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno), jam ruošiantis įžengti į Baltuosius rūmus ir tikintis veiksmų koordinavimo su Vakarų sąjungininkėmis.

ES jau seniai siekia padidinti savo bendrovėms galimybes patekti į didžiules Kinijos rinkas, tačiau susitarimui kliudė tarptautinių darbo standartų nesilaikymas iš Pekino pusės.

Briuselis teigia, kad visapusiškas susitarimas dėl investicijų (CAI) bus „ambicingiausias“, kokį kas nors yra įtikinęs Kiniją pasirašyti. Jis sumažins kliūtis ES verslui, stiprins sąžiningą konkurenciją bei įsipareigojimus dėl tvaraus vystymosi.

Blokas teigia, kad jam pavyko įtikinti Pekiną sutikti su „nuolatinėmis ir ilgalaikėmis pastangomis“ ratifikuoti Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) konvencijas dėl priverstinio darbo.

„Turime išlikti realistai: šis susitarimas neišspręs visų su Kinija susijusių iššūkių, kurių yra daug“, – pažymėjo Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

„Tačiau jis teisinga kryptimi susieja Kiniją su didelės apimties įsipareigojimais – gerokai stipriau nei Kinija buvo kada nors anksčiau įsipareigojusi“, – pridūrė jis.

Visgi ES įstatymų leidėjai perspėjo, kad nėra būdų priversti Kiniją gerbti darbininkų teises.

Kai kurie įstatymų leidėjai kaltina Pekiną įgyvendinant „vyriausybės vadovaujamą priverstinio darbo sistemą“, nukreiptą prieš uigūrus ir kitas musulmonų mažumas Sindziango provincijoje.

„ES lyderiai tikrai žino, kad CAI pažadai apie TDO ir priverstinį darbą neverti sunaudoto rašalo. Jie nėra kvaili“, – tviteryje parašė Reinhardas Butikoferis, Europos Parlamento ryšių su Kinija delegacijos vadovas.

Europarlamentarai skundžiasi, kad susitarimo projektą – kuris pasirašytas tą pačią dieną, kai blokas pasirašė atsisveikinimo su Didžiąja Britanija paktą, – skubina įtakingoji ES narė Vokietija, kurios pirmininkavimas ES netrukus baigsis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.