Įtaria, kad oligarchas O. Deripaska spjovė į JAV sankcijas – ir toliau daro poveikį milžinei „Rusal“

Naujienų agentūros „Bloomberg“ žiniomis, Europos pareigūnai JAV valdžios atstovams perdavė informaciją, kad Rusijos milijardierius Olegas Deripaska, panašu, ir toliau valdo aliuminio milžinę „Rusal“, o per kompaniją pasaulyje įtvirtina Kremliaus interesus. Pagal galiojančias įmonei taikomas sankcijas to neturėtų būti. Be to, buvo sutarta, kad O.Deripaska pasitrauks iš „Rusal“ valdymo, tačiau panašu, jog taip nėra.

 O.Deripaska.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 O.Deripaska.<br> TASS/Scanpix nuotr.
JAV sankcijų Rusijos atžvilgiu peržiūrėjimas gali tapti prieštaringu klausimu naujajam JAV prezidentui J.Bidenui.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV sankcijų Rusijos atžvilgiu peržiūrėjimas gali tapti prieštaringu klausimu naujajam JAV prezidentui J.Bidenui.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-12-30 14:00

Aliuminio milžinė tokius įtarimus atmeta.

„Bloomberg“ žiniomis, šiais metais Europoje dirbantys pareigūnai į JAV nusiuntė ataskaitą, kurioje neva buvo nurodyta, kad O.Deripaska ir toliau „Rusal“ bei jos motininei kompanijai „En+“ daro didelę įtaką.

Kaip aiškėja iš laiško, į kurį nurodo naujienų agentūra, O.Deripaska kompanijos ir darbuotojų resursus naudojo asmeniniams reikalams ir tam, kad pasaulyje įtvirtintų Kremliaus idėjas.

Tai prieštarauja 2018 m. susitarimui, pagal kurį oligarchas turi nusišalinti nuo kompanijos valdymo, kad jai nebebūtų taikomos JAV sankcijos. Pačiam milijardieriui taikomos sankcijos asmeniškai, kaip privačiam asmeniui, skelbia bbc.com.

„Bloomberg“ nurodo, kad šių metų pradžioje O.Deripaska davė nurodymus „Rusal“ ir „En+“ vadovams spausti partnerius Vakaruose, kad aliuminis iš Kinijos neužplūstų pasaulio rinkos.

Laiško autorių nuomone, verslininkas žiniasklaidoje asmeniškai kuravo kampaniją, kuria „Rusal“ ir „En+“ vadovai siekė sumenkinti Kinijos reputaciją Afrikoje.

Oficialūs pareigūnai tiek Europoje, tiek ir JAV „Bloomberg“ patvirtino, kad informacija apie O.Deripaską perduota JAV vyriausybei.

„Rusal“ kategoriškai nesutinka su kaltinimais apie pažeidimus ir vadina juos melagingais. Tokios pat pozicijos laikosi ir „En+“.

O.Deripaskos advokatas amerikietis Tomas Clare'as pareiškė, kad jo klientas „ dėjo milžiniškas pastangas, kad pasitrauktų iš kompanijos, kaip kad reikalauja JAV vyriausybė, ir tą padarė, o tai visiškai tenkino JAV vyriausybę“.

Po „Bloomberg“ publikacijos „Rusal“ akcijos Maskvos biržoje smuko kone 5 proc., „En+“ – daugiau nei 3 proc. Priminsime, kad „Rusal“ – vienas didžiausių aliuminio tiekėjų pasaulyje, o sankcijos jai veikia šios žaliavos kainas visuose žemynuose.

Kodėl O.Deripaska negali valdyti šių kompanijų?

2018 m. pavasarį JAV Finansų ministerija į sąrašus, kam taikomos sankcijos, įtraukė septynis rusų verslininkus, 17 aukštas pareigas einančių tarnautojų bei 14 kompanijų.

JAV Finansų ministerija tokį sprendimą aiškino kenkėjišku Rusijos elgesiu visame pasaulyje, ypač Kryme ir Sirijoje.

Nuo šių sankcijų labiausiai ir nukentėjo O.Deripaska: be to, kad jam buvo taikytos asmeninės sankcijos, į sąrašą pateko aštuonios su juo siejamos kompanijos, tokios kaip „En+ Group“, GAZ grupė, kompanijų grupė „Bazovyj element“ ir „Rusal“.

JAV pusė pasiūlė sąlygas – sankcijos gali būti panaikintos, jei O.Deripaska savo dalį „Rusal“ sumažins iki mažesnės nei kontrolinė. Oligarchas sutiko savo dalį „Rusal“ ir „En+“ sumažinti iki menkesnės nei 50 proc. Be to, jis nutarė pasitraukti iš kompanijos direktorių tarybos ir sutiko, kad būtų paskirti nauji nepriklausomi direktoriai, kurie sudarys daugumą.

2019 m. pradžioje JAV finansų ministerija atšaukė sankcijas „En+“, „Rusal“ ir energetikos kompanijai „EuroSibEnergo“. Finansų ministerija patvirtino, kad šios kompanijos iš tiesų sumažino O.Deripaskos dalią ir nebėra jo kontroliuojamos.

Pačiam milijardieriui sankcijos nebuvo atšauktos.

Kompanijos savo ruožtu sutiko, kad būtų atliktas auditas vardan to, jog būtų galima įsitikinti, kad jos vykdo iškeltas sąlygas.

Tiesa, JAV Finansų ministerija įspėjo, kad pažeidus sąlygas sankcijos vėl gali būti grąžintos.

JAV sankcijų Rusijos atžvilgiu peržiūrėjimas gali tapti prieštaringu klausimu naujajam JAV prezidentui Joe Bidenui ir kandidatei į finansų ministrus Janet Yellen.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas susitikęs Kongreso nariais kalbėjo, kad atšauktos sankcijos O.Deripaskos kompanijoms rodo amerikiečių sankcijų politikos sėkmę, tačiau nesutiko, kad taip gali būti pagelbėta Rusijos valdžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.