Baltijos šalių verslininkai neprarado optimizmo – 2020-uosiuose įžvelgė ir kažką gero

Nepaisydami koronaviruso pandemijos, apie trečdalis Baltijos šalių smulkių ir vidutinių įmonių 2020-uosius vertina teigiamai.

Latvijos verslo atstovai padėtį vertina kiek skeptiškiau, nei lietuviai bei estai.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Latvijos verslo atstovai padėtį vertina kiek skeptiškiau, nei lietuviai bei estai.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2021, 1:32 PM

Daugiausia taip nusiteikusių verslininkų – Lietuvoje (37 proc.) ir Estijoje (35 proc.), o Latvijos verslo atstovai padėtį vertina kiek skeptiškiau (29 proc.). Tai rodo „Luminor“ banko atlikta apklausa.

Trečdaliui apklaustų verslininkų atrodo, kad situacija 2020 metais, palyginti su 2019-aisiais, nepakito, likusiam trečdaliui ji pablogėjo.

„2020-aisiais visiems mums kilo netikėtų iššūkių, teko susidurti su nenumatytais įvykiais, tačiau metai patvirtino ir banalią tiesą – kiekviena krizė sukuria naujų galimybių.

Kai kurie sektoriai natūraliai augo naujomis sąlygomis, kai kurie – greitai prisitaikė“, – pranešime sakė „Luminor“ Lietuvos pardavimų direktorė Giedrė Blazgienė.

Vis dėlto daugiau nei pusė Baltijos šalių įmonių 2020-aisiais patyrė apyvartos nuosmukį, maždaug trečdalis sugebėjo išsaugoti ankstesnes apyvartas, o 13 proc. jas išaugino.

Apklausa atskleidė, kad neapibrėžta situacija rinkose neatbaidė nuo noro plėstis – pozityviausiai šiuo atžvilgiu nusiteikusios Lietuvos ir Latvijos įmonės (atitinkamai, 41 proc. ir 37 proc. planuoja plėtrą), o Estijos verslininkai ketina būti atsargesni – 25 proc. apklaustųjų planuoja auginti verslą.

Sprendimus neplėsti verslo 2021-aisiais lėmė nežinia dėl COVID-19 pandemijos, „Brexit“ ir kiti globalūs veiksniai.

Maždaug 10 proc. tyrimo dalyvių teigia, kad jie jau išgyveno augimą 2020-aisiais, o penktadalis nurodo jaučiantys finansavimo plėtrai stygių.

„Luminor“ užsakymu apklausa atlikta 2020 metų gruodį, bendradarbiaujant su rinkos tyrimų kompanija „Norstat“. Apklausos dalyviai – 750 Baltijos šalių smulkių ir vidutinių įmonių (SVĮ) vadovai arba finansų vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.