Kauno rajono meras telkia politikus, ginant viešąjį interesą, nepritarti karjero įrengimui Virbaliūnų kaime

Verslininkų sumanymas vertingo kraštovaizdžio teritorijoje įrengti karjerą jau daugelį mėnesių nesulaukia nei vietos gyventojų, nei Kauno rajono savivaldybės pritarimo. Dėl planuojamo karjero Kauno rajono meras Valerijus Makūnas apsisprendė sušaukti neeilinį nuotolinį Tarybos posėdį, kuris įvyks sausio 19 dieną.

V.Makūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Makūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įrengus žvyro karjerą, vietovei būtų padarytas negrįžtamas poveikis.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Įrengus žvyro karjerą, vietovei būtų padarytas negrįžtamas poveikis.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-01-11 11:57

Pasak mero padėjėjos Vilijos Žukaitytės, Kauno rajono savivaldybės administracija, išnagrinėjusi planuojamo žvyro karjero kasimo Virbaliūnų k. (Batniavos sen.) poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programą, sausio 7-ąją pateikė UAB „Ekostruktūra“ ir Aplinkos apsaugos agentūrai išvadą.

Savivaldybės administracija griežtai nepritaria PAV programoje planuojamai ūkinei veiklai ir artimiausiame Tarybos posėdyje siūlys priimti neigiamą motyvuotą sprendimą.

Pasak pranešimo, Batniavos ir Kulautuvos seniūnijų bendruomenės taip pat kategoriškai nepritaria, kad jų kaimynystėje atsirastų žvyro kasykla, kurią, projekto autorių teigimu, planuojama eksploatuoti 25 metus. Per trumpą laiką surinkta beveik 1000 vietos gyventojų parašų, savo poziciją išsakė dviratininkai, gamtininkai.

Rajono savivaldybės meras V.Makūnas neeilinį Tarybos posėdį šaukia, gindamas viešąjį interesą ir remdamasis Lietuvos Respublikos planuojamos ūkinės veiklos vertinimo įstatymu bei atsižvelgdamas į šiame įstatyme nustatytus terminus. Tačiau jis primena, kad Kauno rajono savivaldybė savo neigiamą poziciją dėl Virbaliūnuose planuojamo karjero jau yra išsakiusi dar praėjusių metų liepą.

Savivaldybės atstovų teigimu, verslininkų taikiklyje atsidūrusi 45 ha teritorija yra vertinga kraštovaizdžio dalis. Su ja ribojasi net 15 paveldo objektų: Virbaliūnų, Kriemalos, Kulautuvos ir Brūžės senovės gyvenvietės, Paštuvos piliakalnis, Brūžės dvarvietė ir kapinynas, Lietuvos sklandytojų slėnis.

„Prieš apsisprendžiant nesutikti su žvyro karjero įrengimu, buvo įvertinta teritorijos padėtis, jos vertingosios gamtinės ir kultūrinės savybės, galimas negrįžtamas neigiamas poveikis aplinkai, šio neigiamo poveikio mastas, būdas, ilgalaikiškumas ir kompleksiškumas. Įrengus žvyro karjerą, vietovei būtų padarytas negrįžtamas poveikis. Darysime viską, kad to nebūtų“, – pabrėžė V.Makūnas.

ELTA yra skelbusi, kad minimoje vietovėje driekiasi dviračių trasa, piligrimų kelias. O pati Nemuno pakrantė priskirta vieningam Europos saugomų teritorijų tinklui „Natura 2000“, joje yra retų augalų rūšių, paukščių buveinių. Šalia dviračių trasos seniūnijos ir bendruomenės pastangomis pastatyta skulptūrų, suolelių, įrengta poilsio vietų.

Pažymėtina, kad planuojama ūkinė veikla darys negrįžtamą tiesioginį ir netiesioginį poveikį visuomenės sveikatai, gyvūnijai, augalijai, dirvožemiui, Nemuno slėnio kraštovaizdžiui, vandeniui, socialinei ekonominei aplinkai ir nekilnojamosioms kultūros vertybėms.

Tad Kauno rajono savivaldybės administracija, įvertinusi vietovės rekreacinę, aplinkosauginę, kultūrinę ir socialinę reikšmę, vieningai sutarė, kad tokia ūkinė veikla (pramoninis žvyro kasimas) šioje vietovėje negalima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.