Smaugia kinų bendroves

Jungtinės Amerikos Valstijos likus vos kelioms dienoms iki prezidento Donaldo Trumpo kadencijos pabaigos įvedė dar daugiau apribojimų Kinijos bendrovėms.

„Xiaomi“ tapo dar viena stambia Kinijos įmone, užsitraukusia JAV rūstybę.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Xiaomi“ tapo dar viena stambia Kinijos įmone, užsitraukusia JAV rūstybę.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2021, 2:23 PM

JAV Gynybos departamentas ketvirtadienį į juodąjį sąrašą įtraukė dar dešimt Kinijos kompanijų. JAV investuotojams buvo nurodyta kuo skubiau parduoti turimas šių bendrovių akcijas.

Žinomiausia iš jų – išmaniųjų telefonų gamintoją „Xiaomi“, kuri JAV nemalonę užsitraukė dėl įtariamų ryšių su Kinijos karinėmis struktūromis. Dėl šio Vašingtono žingsnio bendrovės akcijos Honkongo vertybinių popierių biržoje smuko daugiau nei 10 proc.

Juolab kad „Xiaomi“, remiantis kompanijos „International Data Corporation“ duomenimis, trečiąjį 2020 m. ketvirtį pagal išmaniųjų įrenginių pardavimą iškopė į trečiąją vietą pasaulyje (46,5 mln. įrenginių), pirmąkart aplenkusi JAV bendrovę „Apple“ (41, 6 mln.).

JAV Gynybos departamentas į juodąjį sąrašą dar anksčiau buvo įtraukęs kitą Kinijos technologijų milžiną „Huawei“, kuris dėl to neteko užsakymų diegti 5G tinklą ne tiktai Amerikoje, bet ir daugelyje Europos valstybių.

Negana to, Vašingtonas į juodąjį sąrašą įtraukė trečią pagal dydį Kinijos valstybinę naftos bendrovę CNOOC, taip apsunkindamas galimybes JAV bendrovėms vykdyti verslo sandorius su šia įmone.

Pekinas tradiciškai pasmerkė tokius Jungtinių Valstijų žingsnius teigdamas, kad imsis reikalingų veiksmų Kinijos įmonių interesams apsaugoti.

Gruodžio mėnesį JAV įvedė apribojimų dar 60 kitų Kinijos bendrovių. (ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.