Pekinas gali užčiaupti ir įžymybes – neberegėt iš valdžios pasišaipiusio „Alibaba“ įkūrėjo

Nuo to laiko, kai kompanijos „Alibaba Group“ įkūrėjas Jackas Ma pažėrė kritikos Kinijos valdžiai, jis nebepasirodo viešumoje. Todėl pasigirdo spėlionių, kad Pekinas jau rado būdų nutildyti milijardierių.

Antrinės „Alibaba Group“ įmonės „Ant Financial“ daug žadantis žygis į biržą buvo sustabdytas, o pats kompanijos įkūrėjas J.Ma pastaruoju metu tarsi pranyko.<br>„Scanpix“ nuotr.
Antrinės „Alibaba Group“ įmonės „Ant Financial“ daug žadantis žygis į biržą buvo sustabdytas, o pats kompanijos įkūrėjas J.Ma pastaruoju metu tarsi pranyko.<br>„Scanpix“ nuotr.
Kompanijos įkūrėjas J.Ma lankėsi ir Lietuvoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kompanijos įkūrėjas J.Ma lankėsi ir Lietuvoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Antrinės „Alibaba Group“ įmonės „Ant Financial“ daug žadantis žygis į biržą buvo sustabdytas, o pats kompanijos įkūrėjas J.Ma pastaruoju metu tarsi pranyko.<br>„Scanpix“ nuotr.
Antrinės „Alibaba Group“ įmonės „Ant Financial“ daug žadantis žygis į biržą buvo sustabdytas, o pats kompanijos įkūrėjas J.Ma pastaruoju metu tarsi pranyko.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 17, 2021, 4:45 PM

56-erių J.Ma yra laikomas vienu turtingiausių Kinijos verslininkų. Jis pasijuto toks įtakingas, kad pernai spalio pabaigoje Šanchajuje vykusiame finansų forume išdrįso kritikuoti Kinijos valstybės reguliavimo ir finansų priežiūros institucijas.

„Senų žmonių klubas, netinkamai prižiūrintis Kinijos technologijų naujoves“, – tokią kinų verslininko citatą pateikė JAV finansų ir verslo naujienų svetainė „Business Insider“. Tik ar nebus J.Ma perlenkęs lazdos?

„Seni žmonės“ nesnaudė. Jau lapkričio pradžioje antrinė „Alibaba Group“ bendrovė „Ant Financial“ staiga turėjo atsisakyti planų paskelbti išankstinį akcijų platinimą, nors, anot specialistų, iš to galėjo susižerti dešimtis milijardų dolerių.

Tai laikoma įrodymu, kad verslininkas J.Ma pateko į Pekino valdančiųjų nemalonę.

Nuo Kalėdų antimonopolinės institucijos atlieka tyrimą „Ant Financial“ atžvilgiu.

Savo ruožtu Kinijos centrinis bankas irgi pažėrė priekaištų antrinei „Alibaba Group“ bendrovei. „Įmonė galėtų kaip įmanoma greičiau išvalyti didelę savo verslo dalį“, – taip skambėjo nurodymas.

Staiga dingo iš eterio

O kaipgi pats J.Ma, kuris „Forbes“ turtuolių sąraše iki šiol užima 20-ąją vietą su 58,1 mlrd. dolerių (47,3 mlrd. eurų)?

Milijardierius, spalio 10-ąją į savo tviterio paskyrą įkėlęs paskutinį pranešimą, po iš jo lūpų nuskambėjusios kritikos dingo iš viešumos.

Verslininkui, kuriam patinka būti matomam, tai nėra įprasta. Kilo klausimų, kur jis apskritai yra. Mat J.Ma – svarbiausias televizijos talentų šou „Africa’s Business Heroes“ („Afrikos verslo herojai“) veidas.

Lapkritį „Alibaba“ įkūrėjas nepasirodė filmuojant paskutinį šios laidos epizodą, nors turėjo būti teisėjas. Juk šį projektą, kurio metu dėl 1,5 mln. dolerių (1,22 mln. eurų) prizo varžosi 10 kylančių Afrikos verslininkų, sukūrė paties J.Ma fondas.

Tačiau paskutinėje laidoje įžymųjį Kinijos verslininką teisėjo kėdėje pakeitė viena bendrovės „Alibaba Group“ įkūrėjų Lucy Peng (50 m.).

Gali būti ir suimtas

Leidinys „The Financial Times“ taip pat pastebėjo, kad J.Ma nuotrauka buvo pašalinta iš virtualioje erdvėje paskelbto televizijos talentų šou teisėjų sąrašo.

Dar rugpjūtį jis savo tviterio paskyroje skelbė, kad nekantrauja asmeniškai susitikti su šio projekto finalo dalyviais.

Dabar spėliojama, kad valdžia galėjo J.Ma parodyti jo vietą ir netgi suimti, nors įžymusis verslininkas yra Kinijos komunistų partijos narys ir jai iki šiol buvo ištikimas.

Veikiausiai tarp savo bendražygių lyg roko žvaigždė šlovinamas verslininkas Pekino valdantiesiems pasirodė tiesiog pernelyg drąsus ir įtakingas.

Kaip teigė tarptautinis verslo dienraštis „The Wall Street Journal“, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (67 m.) asmeniškai įsakė sutrukdyti planuotam didžiausiam „Ant Financial“ atėjimui į biržą.

Iki šio laiko visiškai neaiški J.Ma, kuris vadinamas kinų Jeffu Bezosu („Amazon“ įkūrėju. – Red.), buvimo vieta.

Užtat dar kartą susidaro įspūdis, kad šioje šalyje ne tik kitaminčiams politikams, bet ir verslininkams patariama: nestokite skersai kelio partinei ir valdžios nomenklatūrai.

Už kritiką pasodino ilgam

„Business Insider“ ir kitos žiniasklaidos priemonės pateikė įvairių pavyzdžių, kurie byloja, kad Pekino elgesys su verslininkais nepasižymi švelnumu.

Praėjusį kovą iš televizijos ekranų dingo nekilnojamojo turto magnatas Ren Zhiqiangas (69 m.).

Tai įvyko po to, kai turtuolis apkaltino Komunistų partiją dėl netinkamų veiksmų koronaviruso pandemijos metu. Be to, nekilnojamojo turto magnatas išvadino Kinijos prezidentą klounu. Rugsėjį Pekinas nubaudė Ren Zhiqiangą 18 metų kalėjimo.

Sugeba ir pagrobti

2017 m. sausį iš Kinijos kilęs Kanados verslininkas Xiao Jianhua (48 m.) Kinijos antikorupcinės kampanijos metu buvo pagrobtas iš prabangaus Honkongo viešbučio „Four Seasons“.

Atsirado liudininkų, mačiusių, kaip turtuolį, pasodinę į neįgaliųjų vežimėlį ir uždengę paklode, išsivežė Kinijos saugumiečiai, nors Xiao Jianhua naudojosi kelių saugos kompanijos paslaugomis ir jį visada supo moterų – asmens sargybinių – būrys.

Verslininkui priklauso „Tommorow Group“. Ši bendrovė turi akcijų nekilnojamojo turto, draudimo kompanijose, bankuose ir anglių kasyklose.

Xiao Jianhua priklausančios „Tommorow Group“ antrinės bendrovės vėliau buvo konfiskuotos. Kinijos reguliatoriai apkaltino verslininką ir kitus jo turto valdytojus potencialių investuotojų atitraukimu iš Kinijos akcijų rinkų.

Tarp Kinijos turtuolių Xiao Jianhua užima 32-ąją vietą. Jam priklauso 5,3 mlrd. eurų vertės turtas.

Nujautė savo likimą?

Šią savaitę paskelbta, kad Tiandzino teismas mirties bausmę skyrė buvusiam vienos valstybės kontroliuojamos turto valdymo kompanijos „China Huarong Asset Management“ valdybos pirmininkui Lai Xiaominui (58 m.).

Toks griežtas nuosprendis nuskambėjo dėl kaltinimų pasisavinus daugiau nei 200 mln. eurų vertės turto ir daugpatyste.

O praėjusių metų sausį Kinijos teismas nuteisė net buvusį Interpolo vadovą Meng Hongwei (67 m.). Jis staiga dingo 2018 metų rugsėjį kelionės iš Prancūzijos į Kiniją metu.

Tik maždaug prieš metus britų televizijos kanalas BBC pranešė, kad Meng Hongwei dėl tariamo kyšininkavimo nuteistas 13,5 metų kalėjimo.

Kinijoje gimęs Meng Hongwei nuo 2016 m. iki 2018 m. spalio buvo Lione (Prancūzija) įsikūrusios didžiausios tarptautinės kriminalinės policijos organizacijos pasaulyje prezidentas.

Ar panašus likimas dabar turėtų ištikti ir įžymųjį verslininką J.Ma?

Prieš dvejus metus „Alibaba Group“ įkūrėjas pristatė mokėjimo internetu paslaugą. Ta proga jis pats pasirodė vėliau išplatintame vaizdo įraše, kuriame ištarė ir dviprasmišką sakinį: „Jei už tai kam nors tektų sėsti į kalėjimą, tai būčiau aš.“ 

Patyliukais buvo apsilankęs Lietuvoje

2019-ųjų liepą J.Ma viešėjo ir mūsų šalyje, nors nė vienos valstybinės institucijos atstovai nepripažino, kad jam siuntė kvietimą apsilankyti.

Užtat tris dienas Vilniuje praleidusį įžymųjį kiną tiesiog medžiote medžiojo vietos verslininkai, o kai kuriems pavyko su juo ir nusifotografuoti – pavyzdžiui, reklamos agentūros „Kakariekū“ vadovui Titui Jurkoniui.

Jis tąsyk portalui lrytas.lt pasakojo, kad apie šio žinomo žmogaus viešnagę sužinojo iš žmonių, kurie vakarieniavo restorane, esančiame sostinės Pylimo gatvėje.

„Tai buvo apie 30 žmonių grupė, kuri nedideliais privačiais lėktuvais buvo atskridusi į Vilnių. Mūsų žiniomis, tai buvo privatus verslo susitikimas“, – pasakojo Titas. Išsiaiškinęs, kad J.Ma su komanda apsigyvenęs viešbutyje „Kempinski“, vyras nuvyko ten.

Po vidurnakčio J.Ma ir maždaug dešimties žmonių grupė dar išėjo pasižvalgyti po Senamiestį.

„Priėjau prie jo, pasisveikinau. J.Ma pasirodė labai šiltas žmogus. Truputį pasikalbėjome apie tai, kas mane domino, paėmė mano laišką, nusifotografavo kartu ir patraukė apžiūrėti Senamiesčio“, – apie susitikimą pasakojo verslininkas.

Parengta pagal „Manager-magazin.de“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.