Čekijoje didelės parduotuvės privalės prekiauti daugiausia vietos maisto produktais

Čekijos įstatymų leidėjai, nepaisydami galimo partnerių iš Europos Sąjungos (ES) pasipiktinimo, trečiadienį priėmė įstatymo pataisą, kuria didelės parduotuvės nuo kitų metų įpareigojamos prekiauti daugiausia vietos maisto produktais.

Čekijoje didelės parduotuvės privalės prekiauti daugiausia vietos maisto produktais.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Čekijoje didelės parduotuvės privalės prekiauti daugiausia vietos maisto produktais.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2021, 4:49 PM

Numatoma, kad čekiški produktai turės sudaryti mažiausiai 55 proc. pardavimų parduotuvėse, kurių plotas yra didesnis nei 400 kvadratinių metrų.

Remiantis parlamento pirmininko pavaduotojo Tomio Okamuros įkurtos kraštutinių dešiniųjų Laisvės ir tiesioginės demokratijos (SPD) partijos pasiūlyta pataisa, iki 2028 metų ši dalis turėtų padidėti mažiausiai iki 73 procentų.

Kvota bus taikoma tik tiems maisto produktams, kurie gali būti išauginti ar pagaminti 10,7 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje.

Priemonė yra prieštaringa, nes ES bendrosios rinkos taisyklės numato laisvą prekių ir paslaugų judėjimą 27 nares vienijančiame bloke.

Vis dėlto manoma, kad Čekijos prezidentas Milošas Zemanas pasirašys įstatymo projektą.

Pataisą palaikė valdančiosios koalicijos partijos ir parlamentarai komunistai, palaikantys mažumos centro kairiųjų kabinetą, 66 balsais „už“ ir 29 balsais „prieš“.

Čekijos vyriausybę sudaro centro populistinė ANO („TAIP“) partija, vadovaujama maisto produktų, chemikalų ir žiniasklaidos magnato ministro pirmininko Andrejaus Babiso, ir kairieji socialdemokratai.

„Būkime šiek tiek nacionalistai, kalbėdami apie maisto produktus, Čekijos žemės ūkį ir mūsų šalį“, – įstatymų leidėjams kalbėjo žemės ūkio ministras Miroslavas Tomanas.

A.Babisas susikrovė turtus įkūręs maisto produktų, chemikalų ir žiniasklaidos priemonių įmonę „Agrofert“, kurią perdavė patikos fondams, siekdamas išvengti interesų konflikto.

Visgi ES ir vietos reguliavimo institucijos ne kartą apkaltino jį vis dar kontroliuojant grupę ir tokiu būdu pažeidžiant ES taisykles dėl dvigubo vaidmens – politiko, priimančio sprendimus dėl ES žemės ūkio subsidijų, ir verslininko, gaunančio tokias subsidijas.

Čekijos verslo naujienų svetainė „Hospodarske noviny“ trečiadienį pranešė, kad aštuonios ES šalys, įskaitant Vokietiją ir Prancūziją, laiške parlamento žemės ūkio komiteto vadovui Jaroslavui Faltynekui pasmerkė įstatymo projektą.

Tuo tarpu Čekijoje pasigirdo kritikos, kad naujoji priemonės bus naudinga A.Babiso įmonei „Agrofert“, o vartotojai nukentės dėl sumažėjusios konkurencijos ir eksporto.

„Jei kitos ES šalys pradėtų taikyti tokias pat priemones, tai smarkiai pakenktų Čekijos eksportui“, – naujienų agentūrai AFP teigė Pramonės konfederacijos vadovo pavaduotojas Radekas Spicaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.