„Litgrid“ parengė svarbų planą – laukiama, ką pasakys gyventojai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pabaigė svarbų teritorijų planavimo etapą viename iš sinchronizacijos projektų – parengtas 330 kV Mūšos skirstyklos inžinerinės infrastruktūros vystymo planas.

Mūšos skirstyklos statyba yra vienas iš ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Mūšos skirstyklos statyba yra vienas iš ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2021, 9:28 AM

Mūšos skirstyklos statyba yra vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų.

Įgyvendinant šiuos projektus siekiama strateginio Lietuvos tikslo – sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, nes iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje.

Nauja 330 kV skirstykla bus pastatyta Joniškio rajone, Jelgavą (Latvija), Šiaulius ir Telšius jungiančių elektros perdavimo linijų T formos sujungimo vietoje. Projektas apima 3,69 ha ploto skirstyklą ir 3,4 km naujų elektros linijų.

„Baltijos šalims atsijungiant nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir pradedant veikti sinchroniniu režimu kartu su kontinentinės Europos tinklais, šiuo metu esantis linijų sujungimas nebus pakankamai patikimas.

Bendras trijų linijų ilgis siekia net 182 km, o atsiradus sutrikimui vienoje vietoje, atsijungia visos trys linijos. Nauja skirstykla padidins sistemos patikimumą, kadangi ilgiausia atkarpa bus kone tris kartus trumpesnė nei dabar.

Tai svarbu ir saugiam elektros tiekimui Šiaurės Lietuvos regione, ir bendrai visai Lietuvos bei kitų Baltijos šalių perdavimo sistemoms ruošiantis sinchronizacijai“, – sako Gerda Krasauskė, „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė.

Pasak jos, statant skirstyklą tiesiamos ir naujos linijos, nes siekiama patraukti inžinerinę infrastruktūrą iš kultūros paveldo teritorijos.

„Sovietmečiu kuriant Lietuvos elektros perdavimo tinklą, nebuvo atsižvelgiama į aplinkosaugos, socialinius ar kultūrinius kriterijus, taip pat ir į istorinį paveldą. Ši tinklo vieta – vienas iš tokių pavyzdžių: minėtų trijų linijų susijungimas yra Saulės mūšio vietoje.

Dabar turime galimybę ištaisyti prieš kelis dešimtmečius priimtus sprendimus ir skirstyklą, kuri taps nauja linijų sujungimo vieta, perkeliame į šiaurę nuo Saulės mūšio vietos. Apeidami kultūros paveldo apsaugos zoną atvedame ir linijas“, – teigia G. Krasauskė.

Pasak jos, planuodami tiek linijų trasas, tiek skirstyklos vietą buvo atsižvelgta į aplinkosaugos, socialinius kriterijus ir yra pasiruošta atsakyti į visus gyventojams kylančius klausimus.

Su informacija apie vystymo planą galima susipažinti svetainės www.litgrid.eu polapyje „Tinklo plėtra“ paspaudus nuorodą „Strateginiai projektai“ ir pasirinkus „Skirstykla „Mūša“. Ten pat galima rasti ir būdus, kaip dalyvauti bei įsijungti į viešąjį svarstymą – užduoti klausimus ir teikti pasiūlymus.

Viešas susirinkimas dėl Vystymo plano sprendinių vyks Joniškio rajono savivaldybės Gataučių seniūnijos salėje antrame aukšte, adresu Mokyklos g. 5, Gataučių k. 2021 m. vasario 24 d. 17.00 val., taip pat numatyta tiesioginė vaizdo transliacija su galimybe užduoti klausimus.

Vyriausybei neatšaukus karantino režimo bei nesušvelninus ribojimų dėl viešų renginių uždarose patalpose, viešas susirinkimas bus vykdomas tik tiesioginės transliacijos būdu.

Nuorodą į transliaciją galima rasti www.litgrid.eu polapyje „Tinklo plėtra“ paspaudus nuorodą „Strateginiai projektai“ ir pasirinkus „Skirstykla „Mūša“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.