„Vilniaus kogeneracinės jėgainės“ rangovai kreipiasi į teismą: reikalauja atlyginti žalą ir kaltina neteisėtu praturtėjimu

Atsiskaitymo iš „Ignitis grupės“ įmonės „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“ nesulaukiančios bendrovės, kurios atliko rangos darbus Vilniaus kogeneracinėje jėgainės biokuro bloke, pradėjo teikti ieškinius teismui. Pirmoji ieškinį dėl skolos už darbus ir statybinių medžiagų vertės priteisimo Vilniaus apygardos teismui šiandien pateikė bendrovė „Axis Tech“. Ji prašo teismo iš užsakovo, UAB „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“, priteisti 5 mln. eurų.

Ieškinyje taip pat teigiama, kad užsakovas piktybiškai siekė maksimalios asmeninės naudos, nors toks elgesys kitoms šalims sąlygoja milžiniškus nuostolius.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Ieškinyje taip pat teigiama, kad užsakovas piktybiškai siekė maksimalios asmeninės naudos, nors toks elgesys kitoms šalims sąlygoja milžiniškus nuostolius.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2021, 10:07 AM

„Šešios memorandumą pasirašiusios įmonės, kurioms nesumokėta, nebemato kitos išeities po visų nesėkmingų pastangų susitarti taikiai. Esame priversti teikti ieškinius, nors mieliau mintume ne teismo, o statybvietės slenkstį siekdami laiku užbaigti valstybinės svarbos projekto, Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro bloko, statybas“, – sako įmonės „Tilsta“ vadovas Gediminas Gribulis, atstovaujantis susivienijusiems rangovams.

Anot jo, pirmasis ieškinys atspindi situaciją, į kurią pakliuvo visos Lietuvos rangos įmonės, su kuriomis neatsiskaito įmonė „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“. „Panašius, šiuo metu ruošiamus, ieškinius teiks ir kitos memorandumą pasirašiusios bendrovės“, – teigia G. Gribulis.

„Axis Tech“ ieškiniu prašo teismo susidariusią situaciją įvertinti ir viešųjų pirkimų teisinio reguliavimo kontekste. Jis suteikia teisę reikalauti tiesioginio atsiskaitymo už atliktus darbus ir į Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro bloką pristatytas medžiagas.

Neseniai Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas nurodė, kad reikalavimas į sutartis įtraukti nurodymą projektų užsakovams perimti įsipareigojimus subrangovams yra įtvirtintas ES direktyvose, o Lietuvoje taikomas nuo 2017 m. liepos. Nors „Vilniaus kogeneracinė jėgainės“ ir projekto generalinės rangovės „Rafako“ iš Lenkijos sutartis pasirašyta anksčiau, „Vilniaus kogeneracinei jėgainei“ buvo žinomas šis reikalavimas, tačiau jis nebuvo įtrauktas į sutartį. Sutartyse tarp „Rafako“ ir subrangovų tokia galimybė yra numatyta.

Ieškinyje taip pat teigiama, kad užsakovas piktybiškai siekė maksimalios asmeninės naudos, nors toks elgesys kitoms šalims sąlygoja milžiniškus nuostolius.

Nurodoma, kad projekto generalinis rangovas „Rafako“, susidūręs su mokumo problemomis, įmonei „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“ siūlė perimti santykius su subrangovais – tiesiogiai spręsti atsiskaitymo už atliktus darbus klausimus.

Sutikusi su tokiu pasiūlymu, „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“ ne tik būtų užtikrinusi valstybinės reikšmės projekto tęstinumą, bet ir garantavusi sąžiningai dirbančių subrangovų interesus, atlyginimą už atliktus darbus. Ieškinyje daroma išvada, kad „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“, tikėtina, matydama galimybę išvengti apmokėjimo už subrangovų atliktus darbus ir į objektą pristatytas medžiagas, o taip pat perimti garantinį fondą, tokį „Rafako“ pasiūlymą atmetė.

„Vilniaus kogeneracinė jėgainė“, nutraukusi sutartį su „Rafako“, iš Lenkijos kompanijos perėmė 15 mln. eurų dydžio sutarties įvykdymo garantinį fondą. „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“ viešai skelbė, jog įmonei „Rafako“ sumokėjo ženkliai mažiau nei yra atlikta darbų jėgainėje.

„Axis Tech“, atlikusi darbus ir negavusi už juos apmokėjimo, patyrė 5 mln. eurų nuostolių, o „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“ ta pačia apimtimi nepagrįstai praturtėjo. Yra pagrindo manyti, kad kompanija už šiuos darbus nemokėjo įmonei „Rafako“, o dabar atsisako mokėti bendrovei „Axis Tech“.

Šešios atsiskaitymo iš „Ignitis grupės“ įmonės „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“ nesulaukiančios bendrovės, kurios atliko rangos darbus Vilniaus kogeneracinėje jėgainės biokuro bloke, yra pasirašiusios memorandumą, kuriuo siekia bendromis jėgomis atgauti skolą. Tai – projektavimo, statybos, betonavimo, energijos gamybos įrenginių bendrovės „Tilsta“, „Montuotojas“, „Axis Tech“, „Kaefer“, „Ulava“ ir „Elektrėnų energetikos remontas“. Šioms įmonėms iš viso liko nesumokėta beveik 11 mln. eurų.

2020-ųjų rudenį darbą jėgainėje sustabdžiusios bendrovės bandė įvairiomis taikiomis priemonėmis susitarti su įmone „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“ ir tęsti darbus Vilniaus kogeneracinėje jėgainės biokuro bloke. Deja, sprendžiant iš „Ignitis grupės“ komunikacijos, grupė nesiruošia sumokėti Lietuvos rangovams ir ketina skelbti naują konkursą jėgainės statyboms. „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“ ignoravo Lietuvos rangovų prašymus sumokėti, organizuotą piketą.

„Tapdama listinguojama bendrove „Ignitis“ įsipareigojo laikytis griežtos socialinės atsakomybės ir tvaraus verslo principų. Keista matyti, kad dabar įmonė renkasi teismo kelią, kuris gali neribotam laikui ištęsti jėgainės statybų pabaigą. Tuo tarpu nebaigta statyti jėgainė yra neužkonservuota, o nauji įrengimai yra veikiami žiemos oro sąlygų po atviru dangumi“, – sako G. Gribulis.

Valstybinė įmonė „Ignitis“ yra listinguojama Londono biržoje. Bendrovė 2020 m. spalio mėnesį įvykdė IPO, prekyba akcijomis pradėta spalio 7 dieną. Vilniaus kogeneracinės jėgainės projektas – vienas pagrindinių „Ignitis“ projektų, pristatytų investuotojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.