INVEGA: pasirašyta 21 tiesioginių COVID-19 paskolų sutartis

Nuo sausio 20 d. pradėjusi teikti naujas lengvatines tiesiogines COVID-19 paskolas, nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) jau sulaukė 238 verslo atstovų paraiškų šioms paskoloms gauti, kurių bendra vertė šiuo metu siekia daugiau kaip 15 mln. eurų. Pastaraisiais duomenimis, jau pasirašyta 21 sutartis, kurių vertė siekia 640 tūkst. eurų, praneša INVEGA.

Pasirašyta 21 tiesioginių COVID-19 paskolų sutartis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pasirašyta 21 tiesioginių COVID-19 paskolų sutartis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pasirašyta 21 tiesioginių COVID-19 paskolų sutartis.<br>T.Bauro nuotr.
Pasirašyta 21 tiesioginių COVID-19 paskolų sutartis.<br>T.Bauro nuotr.
K.Motiejūnas.<br>INVEGA nuotr.
K.Motiejūnas.<br>INVEGA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 28, 2021, 10:08 AM

„Dėl finansinės priemonės „Tiesioginės COVID-19 paskolos“ smulkusis ir vidutinis verslas bei didelės įmonės, atitinkančios Vyriausybės nustatytus pagalbos teikimo kriterijus, t. y. kurių apyvarta antrojo karantino metu nustatytais laikotarpiais krito daugiau nei 30 proc., o naujų įmonių atveju – buvo apribota veikla, gali apmokėti patirtas ar planuojamas patirti išlaidas nuo šių metų spalio 1 iki spalio 30 dienos“, – teigia INVEGA generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas.

Kaip skelbia INVEGA, apyvartos kritimo kriterijus yra vertinamas pasitikėjimo principu. Tai reiškia, kad verslininkai paraiškose patys nurodo apyvartų kritimo apimtis. Toks principas parinktas siekiant kuo greičiau suteikti paskolas verslams, nes duomenų tikrinimas užtruktų ir sulėtintų sprendimo priėmimą.

Visgi deklaruoti duomenys bus nuodugniai tikrinami vėliau ir, paaiškėjus, kad apyvarta lyginamaisiais laikotarpiais nebuvo nukritusi 30 proc., bus traktuojama, kad verslas valstybės pagalbą gavo neteisėtai ir reikalaujama paskolą su palūkanomis nedelsiant sugrąžinti.

„Tiesioginės paskolos yra teikiamos lengvatinėmis sąlygomis, t. y. sumažintomis palūkanomis, kurios priklauso nuo paskolos laikotarpio ir paskolos gavėjo statuso bei atitinkamai svyruoja nuo 0,1 proc. iki 1,69 proc. Taip pat verslui yra numatyta ir kitų lengvatų, pvz., paskolos grąžinimo atidėjimas, jeigu verslui išties bus per didelė našta pradėti grąžinti paimtą paskolą nustatytu laiku“, – pažymėjo K.Motiejūnas.

INVEGA primena, kad ilgiausias paskolos terminas – 72 mėnesiai, taip pat yra numatyta galimybė paskolos grąžinimą atidėti 6 mėnesiams.

Finansinei priemonei „Tiesioginės COVID-19 paskolas“ yra skirta 30 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

„Vertinant verslo atstovų aktyvumą per pirmąją savaitę, matome, kad paklausa yra didelė, todėl, nepaisant to, kad paraiškų teikimo pabaigos terminas yra gegužės 31 diena, kviečiame verslo atstovus susipažinti su paskolų sąlygomis, įsivertinti savo situaciją ir ilgai nelaukiant kreiptis“, – ragina K.Motiejūnas.

INVEGOS vadovas primena, kad vienai įmonei gali būti suteikta tik viena lengvatinė paskola, kuri negali viršyti atitinkamo laikotarpio vieno mėnesio vidutinės apyvartos dydžio ir bet kuriuo atveju negali siekti daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.