Europos Sąjungos fondų investicijos – pažangesnės Lietuvos kūrimui

Pažangias Lietuvos įmones pasiekiančios Europos Sąjungos investicijos skatina įmones ne tik prisidėti prie Lietuvos ateities kūrimo, tačiau ir diegti įvairias inovacijas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija verslą skatina taikyti naujas technologijas ir verslo modelius, kurie suteikia galimybių proveržiui ne tik Lietuvos rinkoje, bet ir viso pasaulio mastu.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Ekonomikos ir inovacijų ministerija verslą skatina taikyti naujas technologijas ir verslo modelius, kurie suteikia galimybių proveržiui ne tik Lietuvos rinkoje, bet ir viso pasaulio mastu.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2021, 8:19 AM, atnaujinta May 17, 2021, 3:06 PM

Ne paslaptis, kad inovacijos dažnai lemia įmonės proveržį ir verslo augimą, taip vis dažniau prisidėdamos prie įvairių verslų įgyjamo konkurencinio pranašumo rinkoje.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija verslą skatina taikyti naujas technologijas ir verslo modelius, kurie suteikia galimybių proveržiui ne tik Lietuvos rinkoje, bet ir viso pasaulio mastu.

Siekdamos šių tikslų, įmonės gali teikti paraiškas ES finansavimui gauti pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamas priemones „Inočekiai“, „Inostartas“ ir „InoConnect“.

„Inočekiai“ – norintiems bendradarbiauti su mokslu

Siekiant užtikrinti efektyvų Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų panaudojimą, skirtingiems verslo ir mokslo bendrystės tikslams gali būti taikomos skirtingos skatinimo priemonės.

Priemonė „Inočekiai“ padės verslo bei mokslo sektoriams užmegzti pirminius kontaktus ar tęsti jau pradėtas vykdyti veiklas.

Iš viso priemonės „Inočekiai“ kvietimo biudžetas siekia kiek daugiau nei 7 mln. eurų. Pastebima, kad ši priemonė tapo viena populiariausių tarp inovacinę veiklą vykdančių ir investicijų ieškančių įmonių.

Šiuo metu yra paskelbti 3 kvietimai teikti paraiškas naujiems „Inočekių“ projektams: pradedantiesiems inovatoriams, brandiesiems inovatoriams ir CERN projektus planuojantiems vykdyti inovatoriams.

Šia priemone jau pasinaudojo ir savo projektus įgyvendino tokios įmonės kaip UAB „Nanodiagnostika“, kurdama technologijos modelį, skirtą nevaisingumui gydyti, UAB Walk15, rengdama Mobilios aplikacijos Walk15 modernizavimo techninę galimybių studiją naujų ėjimo maršrutų sukūrimui, pasitelkiant dirbtinio intelekto metodus, taip pat ir daugelis kitų inovatorių.

„Inostartas“ – ieškantiems galimybių vystyti savo verslo idėją

Nors iki šiol ES investicijų priemonėje „Inostartas“ vyravo technologinius ir IT srities sprendimus kuriantys dalyviai, dabar paraiškas pagal šią priemonę gali teikti ir inovatoriai, norintys gilintis į socialinius ar gyvybės mokslų srities iššūkius.

Tai priemonė, skirta naujoms, inovatyvioms įmonėms, pagal kurią smulkusis ir vidutinis verslas gali gauti investicijų idėjos, produkto vystymui ar tyrėjų ir mokslininkų įdarbinimui.

Iš viso priemonės „Inostartas“ kvietimų biudžetas siekia 8,5 mln. eurų. Priemonė „Inostartas“ skatina inovacijų kūrimą ne tik Lietuvos miestuose, bet ir regionuose.

Šiuo metu yra paskelbti 2 kvietimai: mažoms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ), veiklą vykdančioms Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestuose ir rajonuose, bei MVĮ, vystantiems inovatyvias idėjas visuose kituose Lietuvos miestuose ir rajonuose.

Finansavimu pagal šią priemonę jau pasinaudojo tokios įmonės kaip MB „Biofita“, įsikūrusi Kaune, kuriai finansavimas buvo skirtas funkcinio kūdikių čiulptuko prototipo sukūrimui, Šiauliuose įsikūrusi įmonė UAB „Pakservisas“ ES investicijas skyrė robotizuotai broko indentifikavimo sistemai sukurti.

„InoConnect“ – ieškantiems tarptautinės partnerystės

Verslui, norinčiam išlikti konkurencingam nuolat besikeičiančiomis sąlygomis, reikia ne tik išmanumo, naujų idėjų, partnerių, bet ir investicijų. Ir nors šiandienos verslas savo veikloje pritaiko vis inovatyvesnius sprendimus, tačiau tarptautinė patirtis ir tinkami partneriai atneša dar daugiau konkurencinio pranašumo rinkoje.

„InoConnect“ priemonės kvietimu siekiama skatinti tarptautinę partnerystę per Europos įmonių tinklą (EĮT) ieškant galimybių dalyvauti tarptautinėse ES MTEPI iniciatyvose ir užmegzti ryšius su tarptautiniais partneriais.

Taip pat siekiama Lietuvoje didinti MTEP išlaidas, šių paslaugų eksportą, pritraukti kuo daugiau užsienio investicijų.

Iš viso priemonės „InoConnect“ kvietimo biudžetas siekia 1,5 mln. eurų. Paraiškas šios priemonės finansavimui gali teikti įmonės, mokslo ir technologijų parkai ir (arba) klasterių koordinatoriai.

Šie gali pretenduoti į iki 10.000 Eur sumą (ne daugiau 50% tinkamų išlaidų) investicijoms, skirtoms dalyvauti MTEPI tarptautiniuose renginiuose, apie kuriuos informaciją teikia EĮT organizacijos.

Šia priemone jau pasinaudojo ir ES investicijas partnerių paieškoms tarptautinėms MTEPI iniciatyvoms skyrė tokios įmonės kaip UAB „Elektroninė dėlionė“, MB „Voverė ir riešutas“, UAB „Rubedo sistemos“ ir daugelis kitų.

Kurkime pažangią Lietuvą

Ekonomikos ir inovacijų ministerija kviečia ir jūsų verslą prisidėti prie pažangios ir inovatyvios Lietuvos ateities kūrimo. Iki 2021 m. kovo 31 dienos teikite paraiškas ES finansavimui gauti pagal jums tinkamiausią priemonę.

Daugiau informacijos apie šiuo metu galiojančius kvietimus teikti paraiškas pagal priemones „Inočekiai“, „Inostartas“ ir „InoConnect“ galima rasti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

 

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas bendrai finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.