Vilibor byla tęsiasi – S. Jakeliūnas ją perkėlė į ES institucijas

Europarlamentaras Stasys Jakeliūnas ES Bendrajam Teismui pateikė ieškinį Europos vertybinių popierių ir rinkų institucijai (ESMA).

S.Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 1, 2021, 11:01 AM

Vilibor byla tęsiasi, ją kartu su ekonomistų ir teisininkų komanda perkėlėme į ES institucijas. ES Bendrajam Teismui pateikėme ieškinį prieš Europos vertybinių popierių ir rinkų instituciją, kuri praėjusį rudenį atsisakė pradėti tyrimą dėl manipuliavimo ir piktnaudžiavimo Lietuvos pinigų rinka 2009-2010 metais, pasinaudojant Vilibor indeksu“, – feisbuke pranešė S.Jakeliūnas.

Anot jo, dėl to nukentėjo paskolas litais turėję gyventojai ir verslas.

„Vilibor indeksas lėmė ir palūkanų dydį, už kurį tuometinė vyriausybė skolinosi iš bankų“, – teigė S.Jakeliūnas.

Jis taip pat užsiminė, kad netrukus bus pateikti ir kiti prašymai ES institucijoms pradėti tyrimus.

Seimas yra galutinai pritaręs Biudžeto ir finansų komiteto parengtoms prieš daugiau nei dešimtmetį įvykusios ekonominės krizės priežasčių tyrimo išvadoms, primena naujienų agentūra „Elta“.

Tyrimo išvadose teigiama, kad Lietuvos bankas sąmoningai ar nesąmoningai sudarė galimybes bankams perkelti daugelį rizikų kitiems, dažniausiai neprofesionaliems rinkos dalyviams, o nevaržydamas pigaus, spekuliatyvaus ir perteklinio finansavimo iš patronuojančių bankų, jis toleravo netolygias vietos bankų konkurencijos sąlygas.

Rekomendacijose BFK siūlo Vyriausybei svarstyti galimybę įkurti nepriklausomą nuo centrinio banko finansinių paslaugų ir vartotojų teisių priežiūros instituciją, visapusiškai nagrinėti galimybę mažinti leistiną bankų rinkos koncentracijos lygį.

Tuo tarpu Lietuvos bankas pernai, Seimui patvirtinus komiteto išvadas, teigė, kad informacija išvadoje pateikiama selektyviai, o vertinimai yra klaidinami.

„Mūsų nuomone, vertinimai yra klaidingi ir klaidinantys, grindžiami ne objektyviais duomenimis, bet vienpusiška išankstine nuomone ir interpretacijomis, galimai sąmoningai ignoruojant reikšmingą dalį svarbių argumentų. Dalis rekomendacijų – neaktualios, prieštaraujančios ES nuostatoms ir per dešimtmetį įvykusiems reguliaciniams pokyčiams. Šiuos argumentus ne kartą buvome pateikę Seimo nariams, tačiau į juos, deja, neatsižvelgta“, – nurodė Lietuvos bankas.

Pasak institucijos, per daugiau nei 2 metus trukusį tyrimą Lietuvos bankas atsakė į visus užduotus klausimus, teikė skaičiavimus ir duomenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.