Dirbti negali 70 tūkst. įmonių – dėl ribojamos veiklos žada keiptis į teismą

Leidimo atnaujinti veiklą iš Vyriausybės kol kas nesulaukę verslininkai žada kreiptis į teismą, sako Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė. Tuo pat metu ji užsimena turinti viltį, jog Vyriausybė priims sprendimus, dėl kurių kreiptis į teismą nereikėtų.

Teismui bendrą ieškinį pateiks atskiros įmonės.<br>T.Bauro nuotr.
Teismui bendrą ieškinį pateiks atskiros įmonės.<br>T.Bauro nuotr.
D.Matukienė.<br>T.Bauro nuotr.
D.Matukienė.<br>T.Bauro nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Teismui bendrą ieškinį pateiks atskiros įmonės.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Teismui bendrą ieškinį pateiks atskiros įmonės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Teismui bendrą ieškinį pateiks atskiros įmonės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Teismui bendrą ieškinį pateiks atskiros įmonės.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 4, 2021, 12:21 PM, atnaujinta Feb 4, 2021, 1:36 PM

„Visas verslas yra pasirengęs, viską susipirkę. Bent jau tai sumai, kurie susipirko visus dalykus, kad apsaugotų ir padarytų, ruošiasi pateikti ieškinį“, – naujienų agentūrai BNS ketvirtadienį sakė D.Matukienė.

Pasak jos, teismui bendrą ieškinį pateiks atskiros įmonės. D.Matukienės teigimu, šiuo metu veiklos atlaisvinti negali apie 70 tūkst. įmonių ir maždaug tiek pat užsiimančių individualia veikla ar turinčiųjų verslo liudijimus, tačiau ji neįvardino, kiek jų žada kreiptis į teismą.

„Šiai dienai surinkti 9 tūkst. parašų, o kiek jų bus rytoj, šeštadienį, negaliu pasakyti“, – sakė D.Matukienė.

„Priklausomai nuo to, kiek verslininkų pareikš savo pretenzijas, nes mes kaip taryba kreiptis negalime. Jie jas teisininkams reiškia jau dabar, vartotojų teisių asociacija jau pateikė pretenziją Ekonomikos ir inovacijų ministerijai ir Vyriausybei, o ieškiniai ruošiami“, – kalbėjo ji.

Vis dėl to pašnekovė sakė besitikinti, kad Vyriausybė artimiausiu metu pakeis savo poziciją ir ginčų teisme bus galima išvengti.

„Aš turiu dar mažą viltį, kad gal nereikės kreiptis į teismą. Šiandien jau vyksta vienas teismas dėl verslo šakos uždarymo. Dar nuo šito daug kas priklausys ir nuo to, ar Vyriausybė galvoja, kad smulkusis verslas yra vertas dirbti“, – pridūrė ji.

Vilniaus apygardos administracinis teismas ketvirtadienį ketina skelbti sprendimą dėl „Aukštaitijos implantologijos klinikos“ skundo, kuriuo prašoma atlyginti žalą dėl karantino metu įvestų draudimų teikti paslaugas.

Teismui skundą pateikusi odontologijos ir grožio paslaugų įmonė teigė, kad Vyriausybė kovo viduryje viršijo įgaliojimus, uždarydama verslus, ir prašė atlyginti 70 tūkst. eurų žalą dėl negautų pajamų ir susidariusių išlaidų.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė kol kas nešvelninti karantino reikalavimų, nors anksčiau buvo skelbta, kad Ministrų kabinetas turėtų apsispręsti dėl ne maisto prekių parduotuvių ir kirpyklų atidarymo.

Prie Vyriausybės veikianti ekspertų komisija antradienį siūlė karantino režimo kol kas nekeisti.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė trečiadienio vakarą atsiprašė, kad Vyriausybė buvo sukėlusi lūkesčių sušvelninti karantiną, o toks sprendimas nebuvo priimtas.

Premjerės teigimu, Vyriausybė „dėl principinės karantino laisvinimo schemos“ turėtų apsispręsti kitą pirmadienį.

Svarsto kreiptis į Konstitucinį Teismą

Opozicija svarsto kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad jis nuspręstų, ar Vyriausybės numatyti karantino ribojimai nediskriminuoja smulkaus verslo.

Darbo partijos frakcija ketvirtadienį paskelbė renkanti parašus, kad dėl šio klausimo kitą savaitę būtų sušaukta neeilinė Seimo sesija. Valstiečiai ir socialdemokratai žada svarstyti šią iniciatyvą, bet sprendimo dar nepriėmė.

„Vyriausybė į savo trečiadienio posėdį neįtraukė klausimo dėl smulkiojo verslo ir karantino sąlygų sušvelninimo, o tai lems, kad ir toliau diskriminuojami smulkieji verslai bankrutuos arba pradės dirbti nelegaliai“, – sakė „darbiečių“ atstovas Viktoras Fiodorovas.

Valstiečių frakcija šį klausimą svarstys ketvirtadienio popietę.

Socialdemokratas Gintautas Paluckas naujienų agentūrai BNS sakė, kad frakcija tarsis, ar pasirašyti iniciatyvą, tačiau jis išsakė abejonių, nes bylinėjimasis Konstituciniame Teisme gali ilgai užtrukti.

„Frakcija tarsis, ar pasirašyti, apsiskambinsime ir pasitarsime. Jeigu frakcija pritars pasirašyti, pasirašys, kas norės. Tik abejoju, ar verta kreiptis į Konstitucinį Teismą, nes procedūros beprotiškai ilgos“, – teigė jis.

Mišrios Seimo narių grupės frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė BNS sakė, kad palaikys iniciatyvą dėl neeilinės sesijos, tačiau sakė mananti, kad šioje grupėje parlamentarų nuomonės išsiskirs.

Parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad valdantieji šaukti neeilinės sesijos neketina, todėl viskas šiuo klausimus yra opozicijos rankose – neeilinė sesija vyks, jei bus surinkta pakankamai Seimo narių parašų.

Neeilinei sesijai sušaukti reikia surinkti 47 parašus.

„Valdančiųjų koalicijoje daugumą darbų esame numatę pavasario sesijoje, kažkokių degančių svarbių klausimų, dėl kurių reikėtų rinktis vasario mėnesį, mes nematome“, – teigė V.Čmilytė Nielsen.

Pagal Vyriausybės nustatytą tvarką, nuo gruodžio vidurio veiklą gali tęsti parduotuvės, kurių pagrindinė veikla yra maisto prekių pardavimas, tačiau joms nebus draudžiama prekiauti ir ne maisto prekėmis.

Turgavietėse leidžiama tik maisto prekyba, atskiros ne maisto prekių parduotuvės yra uždarytos.

Vyriausybės atstovai sako sutinkantys, kad tai sukuria netolygias sąlygas, tačiau teigia, kad ribojimai yra būtini, siekiant suvaldyti koronaviruso pandemiją. Dabartiniai valdantieji kaltina buvusią valdžią, kad jos įvestas karantinas buvo pernelyg švelnus, o tai lėmė didelį sergamumą ir mirtingumą.

Dar kartą prašo Vyriausybės leisti smulkiesiems dirbti

Socialdemokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Orinta Leiputė kreipėsi į Vyriausybę, prašydama pagaliau priimti sprendimus dėl smulkaus verslo atstovų veiklos atnaujinimo karantino metu.

„Valdantieji žadėjo priimti sprendimus, sukėlė daugybės žmonių lūkesčius, tačiau klausimo svarstymas vėl atidėtas. Nuo sprendimo – leisti dirbti ir nuo kada – priklauso daugelio žmonių gyvenimas, jie atsidūrę beviltiškoje situacijoje. Vieni likę visai be pajamų, o dalis tegauna 260 eurų išmoką. Vyriausybė ne tik neatsako, kada daliai jų bus galima dirbti, – juk lig šiol nėra aiškaus paramos ir pagalbos plano“, – sako O. Leiputė.

Socialdemokratė teigia sulaukianti daugybės smulkaus verslo atstovų, grožio sektoriaus specialistų skundų. O. Leiputės žodžiais, daugelis smulkių verslų prašymuose Vyriausybei pažymi, kad gali laikytis visų būtinų saugumo reikalavimų.

„Jei karantinas nėra švelninimas ir ribojimai neatlaisvinami, būtina priimti kitus sprendimus. Pavyzdžiui, padidinti savarankiškai dirbantiems asmenims mokamas išmokas arba kitokiomis finansinėmis priemonėmis padėti smulkiems ir šeimos verslams. Kol kas nėra ir pandemijos padarinių suvaldymo plano“, – pažymi O. Leiputė.

Karantino ribojimų švelninimą Vyriausybė vėl ketina svarstyti kitą savaitę.

Kirpyklos ir dauguma parduotuvių neveikia nuo gruodžio 16 dienos, kai Lietuvoje buvo įvestos sugriežtintos karantino priemonės. Karantinas šalyje pratęstas iki vasario 28 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.