Darbas iš namų – ne išeitis: pandemija sujaukė ir metrologų darbą

Pandemija atnešė nemažai permainų į darbo kultūrą. Per beveik metus nuo pirmojo karantino didelė dalis įmonių prisitaikė dirbti iš namų, kiti liko dirbti įprastinėse darbo vietose. Kai kurios bendrovės perėjo prie hibridinio darbo režimo, kai dalį laiko žmonės dirba namuose, kitą dalį vyksta į darbovietes. O kaip su pandemijos iššūkiais tvarkėsi įprastai laboratorijose dirbantys inžinerinių specialybių atstovai?

Kiekvienas matavimo prietaisas turi atitikto nustatytus tikslumo reikalavimus.<br> Organizatorių nuotr.
Kiekvienas matavimo prietaisas turi atitikto nustatytus tikslumo reikalavimus.<br> Organizatorių nuotr.
Pasak E.Lesutytės, karantinas paspartino metrologų paslaugų skaitmenizavimą.<br> Organizatorių nuotr.
Pasak E.Lesutytės, karantinas paspartino metrologų paslaugų skaitmenizavimą.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 8, 2021, 5:59 PM, atnaujinta Feb 9, 2021, 9:53 AM

„Spinter“ tyrimų duomenimis, 29 proc. darbuotojų pandemijos metu dirba iš namų, tačiau dauguma (33 proc.) žmonių per dabartinį karantiną dirba įprastinėje savo darbo vietoje – taip, kaip iki pandemijos.

Apklausos rodo, kad dalis darbuotojų ir pasibaigus karantinui norėtų dirbti „hibridiniu“ būdu, kai dalį laiko žmogus praleidžia darbo vietoje, dalį – namuose. Ekspertų manymų, ilgainiui tiek darbdaviams, tiek darbuotojams reikės daugiau lankstumo ir galimybių prisitaikyti vieniems prie kitų poreikių.

Yra įmonių, kuriose dirbti namuose gali tik kai kurie darbuotojai. Taip įvyko ir „Vilniaus metrologijos centre“ (VMC), kuriame administracija ir dalis pardavimų skyriaus specialistų dirba iš namų, tuo tarpu matavimus atliekantys inžinieriai bei metrologai daugiau laiko praleidžia laboratorijose ar išvykose pas klientus.

Laboratorijos į namus neperkelsi

Įvairius matavimo prietaisus naudoja daugybė įmonių. Tai ir svarstyklės prekėms sverti parduotuvėse, ir medicininių tyrimų įranga sveikatos įstaigose.

Dažniausiai tikima įvairių prietaisų matavimais kaip teisingais nė nežinant, kad už jų tikslumą atsakingi metrologai.

Praktikoje tai reiškia, kad metrologijos specialistai, naudodami etalonus, tikrina, ar klientų pateikiami prietaisų parodymai atitinka gamintojų nurodytas ar teisės aktuose numatytas paklaidos ribas.

Metrologų darbo įrankiai neapsiriboja kompiuteriu, kaip daugelio biurų darbuotojų, tad tokių patikrų, anot VMC Vilniaus laboratorijos vadovės Evelinos Lesutytės, namų sąlygomis atlikti neįmanoma.

„Matavimų, kitaip nei atlikti laboratorijoje neįmanoma, nes reikalingos tinkamos aplinkos sąlygos, etalonai ir metodo reikalavimų išpildymas, tačiau rezultatų vertinimas ir dokumentų formavimas gali būti atliekamas namuose“, – aiškino E. Lesutytė.

Tiesa, ne visi metrologai yra „sėslūs“, dirbantys tik laboratorijose. Kai kurie matavimo specialistai vyksta tikrinti prietaisų pas klientus. Anot VMC Vilniaus laboratorijos vadovės, labiausiai karantinas palietė būtent juos.

„Karantino metu sumažėjo užsakymų, kuriuos reikia vykdyti pas klientus. Toks kritimas nebuvo labai žymus ir skausmingas, tačiau buvo juntamas mechaninių, fizikinių-cheminių ir temperatūros matavimų srityse. Mažėjo išvykų į ligonines, kuriose tikriname įvairius medicininius prietaisus, ir įmones, kurios smarkiai nukentėjo nuo pandemijos“, – tikino specialistė.

Pakito klientų aptarnavimas

„Vilniaus metrologijos centras“, kaip ir dauguma įmonių, turėjo keisti klientų aptarnavimo įpročius. Atvykus į šią bendrovę klientai aptarnaujami po vieną, o „gyva eilė“ turi laukti lauke ar kitoje patalpoje ir laikytis visų saugumo reikalavimų – išlaikyti atstumus, dėvėti kaukes, užėjus į vidų dezinfekuoti rankas.

Tiesa, klientų aptarnavimo užtikrinus maksimalią priemones ir toliau dirbo tiesiogiai priiminėdami klientus. Anot E.Lesutytės, pati aptarnavimo specifika kartais reikalauja, kad prietaisai prieš priimant juos patikrai ar kalibravimui turi būti apžiūrimi tiesiogiai. Tais atvejais, kai tokios pirminės apžiūros nereikia, matavimo priemones pristatyti ir atsiimti klientai jau nuo pirmojo karantino pradžios raginami per kurjerius.

„Dalyje klientų aptarnavimo zonų atsirado apsauginiai stiklai kurių iki pandemijos neturėjome. Tačiau visiškai užtikrinti saugaus atstumo nepavyksta dėl paslaugų specifikos.

Išvykose metrologui turi būti parodomos patalpos bei prietaisai. Kitas pavyzdys – taksometrų patikra, kurios metu metrologas sėdi viename automobilyje su taksistu“, – pasakoja metrologijos specialistė.

Kaip pastebi VMC laboratorijos vadovė, karantinas paspartino ir paslaugų skaitmenizavimą: sutartys su klientais pasirašomos elektroniniu būdu, popieriniai metrologinės patikros sertifikatai ir panašūs dokumentai, patvirtinantys, kad prietaisai veikia tiksliai ir yra tinkami naudoti pagal teisinės metrologijos reikalavimus, keičiami elektroniniais. Vasario mėnesį startuoja ir klientų savitarnos sistema.

Tampa „kosmonautais“

Keliaujantys metrologai savo darbo dinamiką dažniausiai apibūdina kaip vieną pagrindinių darbo privalumų, mat taip jie aplankantys ne vieną įmonę skirtingose regiono kampeliuose, susipažįstantys su daugybės sričių specialistais. Dabar tokias išvykas tenka organizuoti ypač atsargiai.

„Prieš patvirtinant užsakymą, pasitikriname ar įmonėje nėra nustatytų COVID-19 atvejų, ar įmonėje nėra viruso židinio. Vykstant užsakovus perspėjame, kad patalpoje, kurioje bus atliekami matavimai, gali būti tik mūsų metrologas. Išvykose stengiamės kiek įmanoma apriboti kontaktų skaičių“, – sako E. Lesutytė.

Be įprastų apsaugos priemonių, tokių kaip kaukė, vienkartinės pirštinės ar dezinfekcinis skystis, metrologai per pandemiją plačiau panaudoja ir kombinezonus.

„Turime ir papildomą apsaugą – „kosmonauto“ kombinezoną. Tokius kombinezonus tekdavo dėvėti vykdant patikras maisto pramonės bendrovėse, tad jie mums nėra naujiena, tik šiuo metu plačiau juos pritaikome. Į apsaugos priemones investavome tiek kiek būtina“, – pridūrė VMC Vilniaus laboratorijos vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.