K. Simson: neturime įrodymų, kad Baltijos šalys prekiauja Astravo elektra EP balsuos dėl Astravo AE rezoliucijos

Europos Komisija (EK) teigia vis dar neturinti įrodymų, jog Baltijos šalių elektros rinkoje prekiaujama Astravo atominėje elektrinėje (AE) pagaminta elektra, nors Lietuvos energetikos ministras ir elektros perdavimo bendrovė tikina, kad komercinis baltarusiškos elektros srautas į Lietuvą patenka per Rusiją ir Latviją.

EP balsuos dėl Astravo AE rezoliucijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
EP balsuos dėl Astravo AE rezoliucijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
EP balsuos dėl Astravo AE rezoliucijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
EP balsuos dėl Astravo AE rezoliucijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2021, 8:19 AM, atnaujinta Feb 11, 2021, 1:23 PM

Už energetiką atsakinga eurokomisarė Kadri Simson priminė, kad trys Baltijos šalys dar pernai rugpjūtį nusprendė, jog prekyba elektra su Baltarusija bus sustabdyta vos tik AE pradės veikti.

„Ir komerciniai mainai su Baltarusija efektyviai sustabdyti pernai lapkričio 3 dieną, kai elektrinė buvo prijungta prie tinklo. Mes neturime įrodymų, kurie patvirtintų, kad Baltijos šalių rinkai Rusijos parduodama elektra būtų pirkta iš Baltarusijos. Bet atidžiai stebime visą prieinamą informaciją apie prekybos srautus ir toliau tai darysime“, – Europos Parlamento posėdyje kalbėjo K.Simson.

Ji pridūrė, kad fiziniai elektros srautai iš Baltarusijos į Baltijos šalis yra neišvengiami, o šią problemą padėtų efektyviai spręsti desinchronizavimas nuo posovietinio BRELL žiedo, kuriam tebepriklauso Baltijos šalys. K. Simson pabrėžė, kad desinchronizavimui ir kartu sinchronizavimui su žemynine Europa EK jau skyrė 1 mlrd. eurų.

Energetikos ministras Dainius Kreivys teigia, kad Lietuva už Astravo AE pagamintą elektrą jau sumokėjo apie 4 mln. eurų, o per metus ši suma sieks 120 mln. eurų, jei prekyba tarp Rusijos ir Latvijos toliau vyks tokia pat apimtimi.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ir elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ trečiadienį paskelbė, jog per sausį, kai Astravo AE pradėjo komercinę gamybą, Baltijos šalių prekyba elektra su Rusija, išskyrus Karaliaučiaus sritį, išaugo 3,5 karto.

VERT pirmininkas Renatas Pocius pabrėžė, kad Latvijos ir Estijos vienašališkai patvirtinta prekybos su trečiosiomis šalimis metodika neužtikrina Baltarusijoje pagamintos elektros nepatekimo į Baltijos šalis.

EP ketvirtadienį balsuos dėl rezoliucijos, raginančios stabdyti komercinę Baltarusijoje statomos Astravo AE veiklą, kol neįgyvendintos visos saugumo rekomendacijos.

Rezoliucijai sausio pabaigoje pritarė EP Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos (ITRE) komitetas.

„Jėgainė yra vystoma kaip geopolitinis Baltarusijos ir Rusijos projektas, o jos statyba ir būsimas veikimas yra galimos grėsmės šaltinis Europos Sąjungai ir jos narėms saugumo, sveikatos ir aplinkosaugos požiūriu“, – rašoma rezoliucijoje.

Joje pripažįstama, kad Astravo elektra galbūt prekiaujama Baltijos šalyse, nors jos yra nutarusios jos neįsileisti.

„Nepaisant bendro Baltijos šalių sutarimo nutraukti komercinius elektros mainus su Baltarusija, vis dar įmanoma elektrai iš šios šalies patekti į Europos Sąjungos rinką per Rusijos tinklą“, – rašoma projekte.

Europos Komisija kviečiama įvertinti ir pasiūlyti priemones sustabdyti elektros mainus su Baltarusija, laikantis tarptautinės prekybos ir kitų taisyklių, kad Astravo elektra nepatektų į ES rinką, kol Estija, Latvija ir Lietuva tebėra prijungtos prie BRELL tinklo.

Be to, projekte apgailestaujama dėl skubotos kovą numatomos komercinės elektrinės veiklos ir pabrėžiama, kad visos Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) saugumo rekomendacijos turi būti įgyvendintos iki AE pradedant komercinę veiklą.

Pasak dokumento, EP nariai yra susirūpinę, jog skubus jėgainės naudojimas neatitinka aukščiausių tarptautinių aplinkosaugos ir branduolinės saugos standartų, įskaitant ir Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) rekomendacijas.

Parlamentarai išreiškia susirūpinimą dėl Astravo AE vietos parinkimo 50 kilometrų nuo Vilniaus ir arti kitų Europos Sąjungos šalių – Lenkijos, Latvijos ir Estijos.

Europarlamentarai taip pat atkreipė dėmesį į Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa spartinimo svarbą ir pabrėžia, kad Astravo AE jokiu būdu negali pakenkti Estijos, Latvijos ir Lietuvos desinchronizavimui nuo BRELL.

Europarlamentarai pabrėžia, kad AE projektas įgyvendinamas nepaisant Baltarusijos piliečių ir nevyriausybinių organizacijų protestų, taip pat didelio incidentų skaičiaus elektrinės statybų ir paleidimo metu.

EP komitetas ragina greta elektrinės esančiose valstybėse sukurti išankstinio perspėjimo apie radiacijos pavojų sistemas.

Rezoliucijoje išreiškiamas visiškas solidarumas su Baltarusijos ir tų ES šalių, kurios tiesiogiai susirūpinusios Astravo AE statybomis ir veikla, piliečiais bei raginama užtikrinti tolesnį ES įsitraukimą į šį „aukščiausios europinės svarbos“ (ultimate European importance) klausimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.