Per karantiną veikusias parduotuves tikrino ir savaitgaliais – trečdalis pažeidimų visur buvo vienodi

Vyriausybei nusprendus atlaisvinti nuo gruodžio vidurio veikusius apribojimus, jau nuo pirmadienio galės atsidaryti kai kurie grožio salonai, atskirus įėjimus iš lauko turinčios nedidelės ne maisto parduotuvės.

Pardavėjai turi užtikrinti pirkėjų srautų reguliavimą. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pardavėjai turi užtikrinti pirkėjų srautų reguliavimą. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pardavėjai turi užtikrinti pirkėjų srautų reguliavimą. <br> A.Srėbalienės nuotr.
Pardavėjai turi užtikrinti pirkėjų srautų reguliavimą. <br> A.Srėbalienės nuotr.
Pardavėjai turi pasirūpinti dezinfekcinėmis priemonėmis. <br>V.Skaraičio nuotr.
Pardavėjai turi pasirūpinti dezinfekcinėmis priemonėmis. <br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 14, 2021, 3:15 PM

Valdžia žada griežtai kontroliuoti, kaip jose bus laikomasi karantino reikalavimų. O kaip jų buvo laikomasi per per visą karantiną veikusiose maisto prekių parduotuvėse, kuriose, be kita ko, galima buvo įsigyti ir kitų prekių?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teigimu, šių metų sausio–vasario mėnesiais šalyje buvo patikrintos 422 prekybos vietos, iš kurių 6 proc. (24) nustatyti karantino sąlygų nesilaikymo pažeidimai.

Tarnybos Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Gintarės Vadeikienės teigimu, dažniausias pažeidimas – prie įėjimo į prekybos vietą nebuvo skelbiama informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą) ir informacija apie būtinybę dėvėti apsaugines veido kaukes. Tokio pobūdžio pažeidimai sudarė 31 proc.

Taip pat nustatyta nemažai pažeidimų (28 proc.), susijusių su darbuotojų sveikatos vertinimu. 11 proc. sudarė pažeidimai, kai prie įėjimo į prekybos vietą nebuvo sudaryta galimybė pirkėjų rankų dezinfekcijai. Tiek pat (11 proc.) pažeidimų būta dėl neužtikrinto tinkamo pirkėjų srautų reguliavimo.

Kiti pavieniai pažeidimai: neužtikrintas dažnesnis dažnai liečiamų paviršių dezinfekavimas, nesudaryta galimybė darbuotojų rankų dezinfekcijai bei apsauginių veido kaukių nedėvėjimas darbo vietoje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teigimu, per 2020 metų pandemijos laikotarpį iš viso patikrinti 3736 prekybos subjektai, pažeidimai fiksuoti 348 atvejais (9 proc.).

Dažniausi pažeidimai – tokie patys: prie įėjimo į prekybos vietą nebuvo paskelbta informacija, atkreipianti dėmesį į lankytojų asmens higienos laikymosi būtinybę.

Pasak tarnybos, siekdami įvertinti, kaip prekybininkai laikosi karantino metu prekybos vietoms būtinų reikalavimų, inspektoriai jose esą lankosi ne tik darbo dienomis, bet, esant poreikiui, ir savaitgaliais. „Dažnesni patikrinimai taip pat atliekami prieš šventes, kai žmonių srautai į parduotuves yra didesni“, – tikina G.Vadeikienė.

Anot tarnybos atstovės, patikrinimų metu inspektoriai įvertina, ar prekybos vietose ribojami pirkėjų srautai, ar sudarytos sąlygos pirkėjų ir darbuotojų rankų dezinfekcijai, ar užtikrinamas dažnai liečiamų paviršių, pavyzdžiui, vežimėlių, krepšelių valymas ir dezinfekcija.

Taip pat vertinama, ar pateikiama informacija pirkėjams dėl asmens higienos laikymosi bei kaukių dėvėjimo būtinybės, ar darbo vietose darbuotojai dėvi apsaugines veido kaukes, ar kasdien vertinama jų sveikata, ar į prekybos vietą neįleidžiami kaukių nedėvintys pirkėjai bei ar užtikrinamos kitos Vyriausybės ir valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos būtinos sąlygos prekybos vietoms.

Beje, dėl įvesto karantino, gruodį bendra mažmeninės prekybos apyvarta, palyginti su lapkričiu, sumažėjo 6,2 proc.

Bet, kaip skelbia Statistikos departamentas, praėjusį gruodį, palyginti su lapkričiu, maisto prekėmis prekiaujančių įmonių apyvarta išaugo 1,1 proc., tuo metu prekyba ne maisto prekėmis smuko 11,6 proc.

Tai, kad per karantiną apribota prekyba išėjo į naudą ne tik maistu prekiavusioms didelėms parduotuvėms, rodo ir kitas skelbiamas rodiklis: palyginti su 2019 metų gruodžiu, mažmeninės prekybos įmonių apyvarta pernai gruodį didėjo 4,6 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.