Kursto nerimą – grįžtantys į darbus ignoruoja tyrimus dėl koronaviruso

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad nerimą kelia tai, jog tik nedidelė dalis pirmadienį į darbus grįžtančių žmonių išsityrė dėl koronaviruso.

Testus dėl COVID-19 pasidarė vos penktadalis grožio paslaugų sektoriaus darbuotojų.<br> V.Skaraičio nuotr.
Testus dėl COVID-19 pasidarė vos penktadalis grožio paslaugų sektoriaus darbuotojų.<br> V.Skaraičio nuotr.
Anot A.Dulkio, testai yra savanoriškas pasirinkimas. <br>V.Skaraičio nuotr.
Anot A.Dulkio, testai yra savanoriškas pasirinkimas. <br>V.Skaraičio nuotr.
Pasak A.Bilotaitės, nerimą kelia tai, kad iš 10 tūkst. grožio specialistų testavosi tik 2 tūkst. asmenų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasak A.Bilotaitės, nerimą kelia tai, kad iš 10 tūkst. grožio specialistų testavosi tik 2 tūkst. asmenų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-02-15 14:20, atnaujinta 2021-02-15 14:26

„Šiandien atsidaro grožio paslaugos ir mažos parduotuvės, bet labai didelį nerimą kelia tai, kad iš 10 tūkst. šios srities specialistų testavosi tik 2 tūkst. asmenų.

Paprastai apie 2 proc. atlikusių testą žmonių yra nustatomas COVID–19 virusas, tad labai prašome tų asmenų, kurie pradeda savo darbus, būti atsakingais ir pilietiškais“, –  po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdžio sakė A.Bilotaitė.

„Tikrai nesinorėtų, kad po poros savaičių žmonės, kurie apsilankė grožio salonuose ar kirpyklose, atsidurtų reanimacijoje“, – pridūrė ministrė.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sakė, kad dėl testavimo apimčių dar planuojama kalbėtis su savivaldybėmis. Tačiau įpareigojimas testuotis, ministro manymu, nepasiteisintų.

„Praėjusią savaitę priėmėme sprendimus, dar ruošiamės susitikti ir bendrauti su savivaldos administracijomis, Lietuvos savivaldybių asociacija ir kartu tartis, kokiomis priemonėmis galima padidinti testavimą. Tokie dalykai kaip prievarta ar kažkokie priverstiniai dalykai, aš tikrai abejoju, ar taptų sėkmės įrankiu“, – sakė A.Dulkys.

Pasak A.Dulkio, taip pat reikėtų suprasti, kad didelės testavimo apimtys, kurios buvo gruodžio mėnesį, buvo pasiektos didelėmis pastangomis ir perkrautomis laboratorijomis.

„Nebūtinai turėtume lygiuotis į karščiausias dienas, kada turėjome perkrovą. Bet su duomenų analitikais ir savivalda ruošiamės diskutuoti ir aptarti, ką daryti, kad pasiektume pakankamas testavimo apimtis. Tuomet būtų galima kartu priimti sprendimus ir žinoti, kad testavimo duomenys atspindi realią situaciją, o ne tiesiog yra geri, nes jų mažai“, – sakė A.Dulkys.

Nuo pirmadienio Vyriausybės sprendimu veiklą gali atnaujinti nedidelės, atskirą įėjimą iš lauko turinčios parduotuvės, grožio salonai ir kirpyklos, leidžiama lauko prekyba.

Veiklą leidžiama vykdyti parduotuvėms, kioskams ir paviljonams (išskyrus kioskus ir paviljonus, esančius turgavietėse), vykdantiems veiklą patalpose, kurių bendras prekybos plotas neviršija 300 kv. metrų ir turintiems tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės klientai.

Nustatyta, kad turės būti užtikrinamas ne mažiau kaip 20 kv. metrų prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo.

Nuo pirmadienio leidžiama teikti individualias paslaugas, kurių metu yra ilgesnis nei 15 minučių kontaktas tik tarp vieno paslaugos teikėjo ir vieno paslaugos gavėjo (grožio, masažų, individualių mokymų paslaugas).

Siekiant išvengti viruso plitimo, premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau ragino į darbą grįžtančių darbuotojų nemokamai išsitirti dėl COVID–19, o atsidarysiančių prekybos ir paslaugų vietų klientų – gerai apsvarstyti būtinybę pasinaudoti šiomis paslaugomis, nes epidemiologinė situacija, anot premjerės, šalyje vis dar išlieka rimta, o rekomendacija vengti nebūtinų kontaktų išlieka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą