Naftos kainas augina dėl stiprių šalčių sumažėjusi jos gavyba Amerikoje

Naftos kainos ir toliau auga ketvirtadienį, skatinamos smarkiai sumažėjusios gamybos JAV, kur siaučia dideli šalčiai.

Kai kuriose valstijose dėl neįprastai šalto oro nutrūko elektros tiekimas, todėl sustojo daugybė didelių naftos perdirbimo gamyklų.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Kai kuriose valstijose dėl neįprastai šalto oro nutrūko elektros tiekimas, todėl sustojo daugybė didelių naftos perdirbimo gamyklų.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2021, 11:18 AM

„Brent“ rūšies naftos kaina trečiadienį baigiantis prekybos sesijai pirmą kartą nuo 2020 metų sausio 21 dienos – kai dar nebuvo prasidėjusi COVID-19 pandemija – perkopė 65 JAV dolerių už barelį ribą.

Dideli šalčiai fiksuojami ne tik Teksase, bet ir keliose kitose JAV valstijose. Dėl neįprastai šalto oro čia nutrūko elektros tiekimas, todėl sustojo daugybė didelių naftos perdirbimo gamyklų, taip pat sumažėjo naftos ir dujų gamyba.

Naftos gavyba JAV sumažėjo beveik 40 proc., praneša „Bloomberg“, remdamasi naftos prekybininkų ir pramonės atstovų skaičiavimais.

Balandžio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ ketvirtadienį ryte siekė 65,21 JAV dolerio už barelį ir buvo 0,87 JAV dolerio, arba 1,35 proc. didesnė nei baigiantis ankstesnei prekybos sesijai. Vasario 17 dieną šie sandoriai pabrango 0,99 JAV dolerio, arba 1,6 proc., iki 64,34 JAV dolerio už barelį.

Tuo tarpu kovo mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) ūgtelėjo 0,67 JAV dolerio, arba 1,1 proc., iki 61,81 JAV dolerio už barelį, lyginant su ankstesne prekybos sesija. Trečiadienį šie sandoriai pabrango 1,09 JAV dolerio, arba 1,8 proc., iki 61,14 JAV dolerio už barelį.

JAV naftos gavyba sumažėjo daugiau nei 4 mln. barelių per parą. Tuo pat metu sumažėjo benzino paklausa, nes dėl stiprių šalčių daugelis amerikiečių yra priversti vengti kelionių automobiliu.

„Šalti orai JAV yra „ideali audra“ naftos rinkai, tačiau tikriausiai tai nėra vienintelis kainų kilimo iki dabartinių aukštumų katalizatorius, – pažymėjo banko „Oversea-Chinese Banking Corp“ ekonomistas Howie Lee (Houjis Li). – Rinką palaiko ir gavybos sumažėjimas Saudo Arabijoje bei spartus atsargų mažėjimas JAV.“

„Dow Jones“, remdamasi Saudo Arabijos vyriausybės konsultantais, išvakarėse pranešė, kad šalis artimiausiais mėnesiais planuoja padidinti gavybą.

Sausio pradžioje Saudo Arabija savo noru įsipareigojo vasario–kovo mėnesiais sumažinti naftos gavybą 1 mln. barelių per parą, kad palaikytų kainas. Visgi dabar, kai nafta prekiauja didžiausiomis kainomis per daugiau nei metus, Rijadas ketina atsisakyti gavybos mažinimo ir apie tai paskelbti per OPEC susitikimą kitą mėnesį, pranešė Saudo Arabijos pareigūnai.

Jų teigimu, gavyba bus didinama tik balandžio mėnesį, atsižvelgiant į tai, kad šalis jau įsipareigojo išlaikyti mažesnį gavybos lygį iki kovo pabaigos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.