Baltarusijos opozicija ragina šalies tarptautinių obligacijų išankstinį išpirkimą, tai susiję su represijomis

Baltarusijos opozicinė Tautos kovos su krize valdyba išsiuntė laiškus visiems Baltarusijos vyriausybės tarptautinių obligacijų turintiems investicijų fondams, ragindama juos teikti išankstinio išpirkimo paraiškas, nes rinkose pritrauktomis lėšomis „buvo finansuojamos represijos prieš baltarusių tautą“.

Rinkose pritrauktomis lėšomis „buvo finansuojamos represijos prieš baltarusių tautą“.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rinkose pritrauktomis lėšomis „buvo finansuojamos represijos prieš baltarusių tautą“.<br>TASS/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 22, 2021, 4:14 PM

„Mes norime, kad investicijų fondai teiktų jų turimas euroobligacijas išankstiniam išpirkimui bei atgautų pinigus“, – pirmadienį skelbiama šios organizacijos „Telegram“ kanale.

Laiškai taip pat išsiųsti trims Baltarusijos vyriausybės tarptautinių skolinių vertybinių popierių platinimą organizavusiems investiciniams bankams ir Tarptautiniam valiutos fondui (TVF).

„Mes norime, kad investiciniai bankai patikrintų pinigų, gautų pardavus euroobligacijas, naudojimą. Mes taip pat raginame investicinius bankus nutraukti visus santykius su nelegitimia vyriausybe ir valstybinėmis institucijomis, kurios susijusios su žmogaus teisių pažeidimais“, – teigiama pranešime.

Baltarusijos opozicija prašo TVF paskelbti „pareiškimą apie tai, kad nekredituos Baltarusijos, nes tarptautinė bendruomenė nepripažįsta nei Lukašenkos, nei jo vyriausybės“.

„Pinigai, gauti pardavus euroobligacijų emisijas, buvo skirti ne užsienio skolos refinansavimui, kaip buvo skelbta jų prospekte, bet represijų prieš baltarusių tautą finansavimui.

Be to, šių obligacijų emisijų platinimo metu Baltarusijoje jau buvo pažeidinėjami įstatymai ir žmogaus teisės: potencialūs kandidatai į prezidentus buvo sodinami į kalėjimus, vaikomos taikios demonstracijos, o nepriklausomiems stebėtojams nebuvo leidžiama tapti rinkimų apylinkių komisijų nariais“, – pažymima pranešime.

Pernai vasarį Baltarusija išplatino dvi tarptautinių skolinių vertybinių popierių emisijas už 1,25 mlrd. JAV dolerių sumą, o vasarą, kaip skelbia ši organizacija, jų įsigijo 27 investicijų fondai iš Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Šveicarijos, JAV bei kai kurių kitų valstybių. Pirminį emisijų platinimą organizavo „Societe Generale“, „Citibank“ ir „Raiffeisen“.

Baltarusijoje jau daugiau kaip pusę metų tęsiasi masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Minsko režimas ėmė malšinti tas demonstracijas, panaudodami gumines kulkas, ašarines dujas ir vandens patrankas. Šie saugumo pajėgų veiksmai pareikalavo kelių žmonių gyvybių. Tūkstančiai žmonių atsidūrė už grotų, o dar šimtai teigia, jog buvo kankinami sulaikymo vietose.

Europos Sąjunga pasmerkė susidorojimą su protestuotojais ir paskelbė sankcijų A. Lukašenkai bei jo sąjungininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.