Kursto įtampą – Ukraina nacionalizuos Kinijos valdomą lėktuvų variklių gamintoją

Ukrainos institucijos paskelbė apie planus nacionalizuoti orlaivių variklių gamintoją „Motor Sič“, kurios didžioji dalis akcijų priklauso Kinijos bendrovėms.

Ukrainos valdžia paskelbė apie planus nacionalizuoti orlaivių variklių gamintoją „Motor Sič“.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Ukrainos valdžia paskelbė apie planus nacionalizuoti orlaivių variklių gamintoją „Motor Sič“.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2021, 12:19 PM

Šis žingsnis greičiausiai padidins įtampą santykiuose su Pekinu, tačiau jį palankiai įvertino pagrindinis Kijevo sąjungininkas Vašingtonas, kuris neseniai įtraukė Kinijos investuotoją „Skyrizon Aviation“ į savo juodąjį sąrašą.

„Priimtas sprendimas grąžinti „Motor Sič“ Ukrainos tautai“, – po Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdžio paskelbė jos vadovas Oleksejus Danylovas.

Nacionalizavimo procesas „įvyks netrukus, taikant teisinę procedūrą“, pranešė O. Danylovas, nepateikdamas išsamesnės informacijos.

Pastaraisiais metais kelios Kinijos įmonės, įskaitant „Skyrizon Aviation“, įsigijo 75 proc. „Motor Sič“ akcijų, teigia vyriausybės šaltinis, kurį cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

JAV prekybos departamentas sausį įtraukė į „Skyrizon Aviation“ į juodąjį sąrašą ir pareiškė, kad bendrovės „grobuoniškos investicijos ir technologijų įsigijimai Ukrainoje kelia nepriimtiną pavojų, kad galiausiai įsigytos technologijos bus panaudotos kariniais tikslais Kinijoje“.

„Motor Sič“ gamina sraigtasparnių ir orlaivių variklius, įskaitant variklius dideliems komerciniams lėktuvams, kuriuos Kinija kuria, bet dar nėra sukaupusi praktinės patirties ir žinių bazės, leidžiančios užtikrinti reikalingą gamybą šalies viduje.

„Motor Sič“ taip pat gamina variklius, kuriuos galima naudoti sparnuotosioms raketoms ir bepilotėms skraidyklėms.

Jungtinės Valstijos, palaikiusios Kijevą po Rusijos remtų sukilimų Rytų Ukrainoje, jau seniai neigiamai vertina Kinijos investicijas į „Motor Sič“ ir, pasak vietos žiniasklaidos, iškėlė šį klausimą uždaruose posėdžiuose su Ukrainos pareigūnais.

Ukraina sausį paskelbė sankcijas „Skyrizon Aviation“, kai JAV įtraukė bendrovę į savo juodąjį sąrašą. Pasak naujienų agentūros „Interfax“, Pekinas pasmerkė šį žingsnį.

Ukrainos žvalgybos tarnybos prašymu „Motor Sič“ akcijos buvo įšaldytos nuo 2018 metų, kol buvo atliekamas tyrimas dėl strateginės reikšmės turto pardavimo užsienio įmonėms.

Kinijos investuotojos pernai gruodį pradėjo tarptautinį arbitražo procesą prieš Ukrainą, siekdamos prisiteisti 3,5 mlrd. JAV dolerių žalos atlyginimo ir palūkanų dėl investicijų į „Motor Sič“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.