Paaiškino, kaip bus naikinama Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugykla – galima pamatyti projektą

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) baigė vertinti Ignalinos atominės elektrinės dokumentus, pateiktus Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos eksploatavimo nutraukimo veiklai pagrįsti ir parengė sprendimo projektą dėl licencijos išdavimo.

Ignalinos AE, 2005-ieji.<br> M.Kulbio nuotr.
Ignalinos AE, 2005-ieji.<br> M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2021, 5:26 PM

Su sprendimo projektu ir susijusiais dokumentais visuomenė gali susipažinti ir pateikti savo pasiūlymus iki šių metų gegužės 12 d.

Kaip praneša VATESI, inspekcijos specialistai įvertino, kad Maišiagalos saugyklos eksploatavimo nutraukimo veikla, kuri yra aprašyta saugą pagrindžiančiuose dokumentuose, atitinka jai keliamus branduolinės, radiacinės ir fizinės saugos reikalavimus. Vykdant šią veiklą darbuotojai, gyventojai ir aplinka bus tinkamai apsaugoti nuo jonizuojančios spinduliuotės poveikio.

Eksploatavimo nutraukimo veiklos licencija suteiktų teisę už saugyklos priežiūrą atsakingai Ignalinos atominei elektrinei išimti radioaktyviąsias atliekas bei radionuklidais užterštas konstrukcijas ir gruntą iš Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos.

Taip pat išimtas atliekas surūšiuoti ir išvežti į Ignalinos AE teritorijoje esančius radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginius bei jas sutvarkyti pagal nustatytus reikalavimus.

Išvežus visas atliekas, atlikus radiologinius tyrimus ir patvirtinus teigiamus jų rezultatus, buvusi Maišiagalos saugyklos aikštelė galėtų būti naudojama kitai veiklai be jokių apribojimų.

Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugykla – trijų metrų gylyje esantis 200 kubinių metrų tūrio gelžbetonio rūsys – įrengta Širvintų rajone, Bartkuškio miške, apie 7 km į šiaurės vakarus nuo Maišiagalos miestelio ir apie 30 km nuo Vilniaus.

Joje 1963–1989 metais kauptos neišrūšiuotos panaudotos radioaktyviosios atliekos iš pramonės įmonių, medicinos ir mokslo įstaigų bei karinių dalinių. 1989 metais saugykla uždaryta ir užkonservuota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?