VDI vadovas: apribojus darbo užmokesčio mokėjimą grynaisiais, tai galėtų teigiamai paveikti darbo santykių reguliavimą

Darbo užmokesčio mokėjimo grynaisiais apribojimas teigiamai paveiktų darbo santykių reguliavimą, teigia vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius.

Darbo užmokesčio mokėjimo grynaisiais apribojimas teigiamai paveiktų darbo santykių reguliavimą.<br>T.Bauro nuotr.
Darbo užmokesčio mokėjimo grynaisiais apribojimas teigiamai paveiktų darbo santykių reguliavimą.<br>T.Bauro nuotr.
Darbo užmokesčio mokėjimo grynaisiais apribojimas teigiamai paveiktų darbo santykių reguliavimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Darbo užmokesčio mokėjimo grynaisiais apribojimas teigiamai paveiktų darbo santykių reguliavimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 24, 2021, 12:16 PM

„Mes seniai keliame klausimą dėl atsiskaitymo su darbuotojais, ypač kai yra darbo ginčai ir sunku įrodyti, ar buvo pinigai mokėti, ar nebuvo. Tai komplikuoja darbo ginčų komisijos narių apsisprendimą, todėl išgryninti situaciją ir mokėti pavedimu, manytume, yra sprendimas.

Ne kartą siūlėme keisti darbo užmokesčio mokėjimo tvarką, eliminuoti iš darbo teisinių santykių grynuosius pinigus“, – Seimo Socialinių reikalų komiteto posėdyje trečiadienį sakė J.Gricius.

Pasak J.Griciaus, apriboti mokėjimą atlyginimus grynaisiais reikėtų ir dėl „šešėlio“ rizikos. Jis nurodė, kad 76 proc. atvejų į darbo ginčų komisiją kreipiamasi dėl darbo užmokesčio ir su juo susijusių sumų išieškojimo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo keisti Darbo kodeksą, numatant, kad darbo užmokestis darbuotojams būtų mokamas pavedimu, nebent šalys susitaria kitaip.

„Jei darbo užmokestis mokamas grynaisiais, tokiu atveju darbdavys turės ne rečiau kaip vieną kartą per metus pateikti informaciją Valstybinei darbo inspekcijai per „Sodros“ sistemą apie tokių susitarimų skaičių“, – anksčiau sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės skyriaus vedėja Vita Baliukevičienė.

Jos teigimu, tokia informacija bus galima naudotis atliekant kontrolinius patikrinimus bei nustatyti, kuriose įmonėse yra „šešėlio“ rizika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.