„Invegos“ planas – 320 mln. Eur tvariam, ekonomiškai efektyviam ir patraukliam verslo finansavimui

Kovo 25 d. nacionalinės plėtros įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) vadovas Kęstutis Motiejūnas valstybės lygio ekstremaliosios situacijos priemonių taikymo verslui koordinavimo darbo grupės posėdyje pristatė naujausias INVEGOS finansines priemones. Įmonės planai ambicingi – investuoti 320 mln. Eur trimis kryptimis: 1) sukuriant verslui tiesioginio skolinimo priemones, 2) išplečiant alternatyvią finansavimo rinką ir 3) skatinant tradicinių finansuotojų skolinimą verslui.

 „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) vadovas Kęstutis Motiejūnas.
 „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) vadovas Kęstutis Motiejūnas.
 Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 28, 2021, 12:00 PM, atnaujinta Mar 29, 2021, 9:24 AM

„Šiuo laikotarpiu verslui reikalinga visokeriopa pagalba, todėl šalia pagalbos verslui priemonių privalome plėsti verslo finansavimo galimybes bei kurti naujas tvarias priemones, kad galėtume užtikrinti verslo, kuris kuria darbo vietas šalyje, stiprų atsigavimą po pandemijos. Tikimės, kad šios priemonės taip pat padės įgyvendinti užsibrėžtus strateginius tikslus kuriant konkurencingą Lietuvą – skatins įmonių technologinį atsinaujinimą, jų persiorientavimą į aukštos pridėtinės vertės produktus, skaitmeninių procesų ir inovacijų diegimą“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ministrės A. Armonaitės žodžius papildo ir INVEGOS generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas teigdamas, kad aktyviai dalyvaudami teikiant Vyriausybės numatytas pagalbos nuo Covid-19 nukentėjusiam verslui priemones, negalime pamiršti ir pagrindinės savo misijos bei jau 19 metų siekiamų tikslų – skatinti Lietuvos verslo augimą ir konkurencingumą, būnant aktyviu verslo finansavimo partneriu. „Todėl naujai suplanuotomis priemonėmis toliau sieksime patenkinti tvaraus verslo finansavimo poreikius srityse, kuriose laisva rinka veikia nepakankamai efektyviai, bei plėsti verslo finansavimo šaltinių ir instrumentų pasiūlą. Svarbūs šio priemonių paketo akcentai – inovacijų skatinimas, investicijos į tvarias technologijas, ekonomikos žalinimas“, – sako K. Motiejūnas.

INVEGOS planuojamas vykdyti tiesioginio skolinio finansavimo mechanizmas bus nukreiptas dviem kryptimis: a) tiesioginių paskolų teikimui ir investavimui į SVV obligacijas bei b) individualių garantijų teikimui. INVEGA jau paskelbė pirmosios naujo paketo tiesioginio skolinimo priemonės „Startuok“ sąlygų viešą aptarimą. Šios priemonės tikslias – užtikrinti finansinių šaltinių prieinamumą smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) subjektams, veikiantiems ne ilgiau kaip trejus metus, ir socialinio verslo subjektams, suteikiant palankias lengvatines paskolas. Svarbi INVEGOS veiklos kryptis yra inovacijų ir MTEP veiklų skatinimas, todėl įmonė taip pat planuoja teikti naujas tiesiogines paskolas „Perspektyva“. Pasinaudojęs šia priemone, paskolos gavėjas galės gauti iki 1 mln. eurų finansavimą veikloms, kurių metu būtų sukurti inovatyvūs produktai, procesai ar paslaugos. Abiejų tipų paskolų įgyvendinimui numatyta skirti po 20 mln. Eur. INVEGA žengs ir į obligacijų rinką, kurioje planuoja investuoti iki 50 mln. Eur įsigyjant SVV obligacijas. Tuo pat metu INVEGA siūlys ir garantijas investuojantiems į SVV obligacijas bei pristatys naujieną – kontraktines garantijas sandorių įvykdymo užtikrinimui.

Kaip teigia INVEGOS generalinis direktorius, ypač daug dėmesio bus skirta alternatyvių finansavimo rinkų ugdymui. Planuojama, kad plečiant alternatyvias rinkas, INVEGOS iniciatyvos bus nukreiptos per finansų rinkos dalyvius į paskolas, faktoringo sandorius, obligacijas bei rizikos kapitalo investicijas, o jų apimtys sieks ne mažiau nei 174 mln. Eur. Šiuo priemonių paketu bus siekiama visų pirma padidinti jau sėkmingai veikiančios ir lėšų likutį pasiekusios priemonės „Alternatyva“ finansavimą. Numatoma, kad priemonės vertė sieks 91 mln. Eur. Plečiant alternatyviąją rinką, planuojama sukurti naujus skolos fondus – paskolų ir obligacijų, į kuriuos INVEGA investuos 45 mln. Eur. Be to, anot K. Motiejūno, siekdama pritraukti kuo daugiau verslų į klimato taršos mažinimo iniciatyvas, INVEGA siūlys tikslinį investavimą į žaliąsias inovacijas. Tam pradiniame etape numatyta 5 mln. Eur, tačiau planuojama kad „žaliosios“ investicijos augs. 33 mln. Eur bus investuoti į naujus akceleravimo ir rizikos kapitalo fondus, iš jų 15 mln. Eur planuojama investuoti į gynybos ir saugumo srityje veikiančias įmones pagal priemonę „MILInvest“, kuri įgyvendinama kartu su Krašto apsaugos ministerija.

Paskutinis verslo klientams skirtų paslaugų paketas bus nukreiptas į tradicinių finansuotojų skolinimo pasiūlos didinimą. INVEGOS jau veikiančiai finansinei priemonei, skirtai suteikti lėšas lengvatinėmis sąlygomis įmonių plėtrai – Atviram kreditų fondui 2 – bus skirti papildomi 6 mln. Eur. Paraleliai INVEGA numato steigti ir trečią Atviro kreditų fondo paskolų priemonę, kuriai pradiniame etape skirs 50 mln. Eur su galimybe didinti finansavimą. K. Motiejūnas teigia, kad ir toliau planuojama rinkai siūlyti portfelines garantijas – INVEGA investuos 50 mln. Eur į priemonę „Portfelinės garantijos 3“, pagal kurią verslui bus pasiūlytas dar platesnis finansuotojų, kurių paskolos verslui būtų garantuojamos, ratas. Taip pat įmonės planuose ir prekinio kredito draudimo agentūros atsiradimas. Sukūrus šią agentūrą, būtų teikiamas prekinio kredito draudimas. Tiesa, šiam projektui įgyvendinti būtinas Europos Komisijos sutikimas, dėl kurio INVEGA planuoja kreiptis artimiausiu metu.

INVEGA yra Lietuvos Respublikos Vyriausybės įsteigta finansų įstaiga, turinti nacionalinės plėtros įstaigos statusą, kurios tikslas – teikti finansines paslaugas, įgyvendinti ir administruoti finansines ir kitokio pobūdžio paramos verslui priemones. INVEGA yra pavaldi Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.