Vakaris Deksnys. Kur protokolas Vyriausybei?

Kauno policija gavo tris dešimtis pranešimų apie galimus karantino pažeidimus muzikos apdovanojimų renginyje M.A.M.A. Ištirs, žiūrėk, kam nors ir protokolus surašys su įraitytomis baudų sumomis.

V.Deksnys.<br>T.Bauro nuotr.
V.Deksnys.<br>T.Bauro nuotr.
Stulbinamai „puikiai“ veikia ir Paramos verslui fondas, į kurį ketinta pritraukti net milijardą eurų. Kol kas iš jo papenėtas tik estų kapitalo „Novaturas“ ir vietos biokuro katilų gamybos įmonė.<br>D.Umbraso nuotr.
Stulbinamai „puikiai“ veikia ir Paramos verslui fondas, į kurį ketinta pritraukti net milijardą eurų. Kol kas iš jo papenėtas tik estų kapitalo „Novaturas“ ir vietos biokuro katilų gamybos įmonė.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-04-01 13:44, atnaujinta 2021-04-01 15:05

Sostinės policija irgi turi daug darbo – juk ne juokas per savaitgalį sudaryti keliuose milžiniškas spūstis, patikrinti keliolika tūkstančių automobilių, kad daugiau negu porą šimtų apgręžtum atgal.

Kokia pažeidėjų dalis? Keli procentukai. Per visą Lietuvą išrašyti viso labo 102 protokolai tokiems nusidėjėliams.

Kai kas mėgsta aiškinti, kad karantinas yra savotiškas valdžios ir visuomenės susitarimas.

Piliečiai sąžiningai laikosi draudimų ir ribojimų, kuriuos nustato Vyriausybė, o pastaroji kiek išgalėdama pagelbėja tiems, kurie nuo to nukenčia.

Būtų labai gražu, tačiau kai kas tą susitarimą pažeidinėja jau senokai.

Ir didžiausi pažeidėjai anaiptol ne pavieniai antikaukininkai ar slapta namuose klientus priiminėjusios kirpėjos.

Jau prieš metus, kai valstiečiai išsitraukė finansinę bazuką ir pažadėjo visokiausios paramos, ji nuo pat pradžios tragiškai strigo.

Tuometė opozicija kas kartą nepraleisdavo progos dėl to įgelti valdantiesiems. Ar kas nors pasikeitė po pernykščių Seimo rinkimų?

Ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė kone kas savaitę tragiškai rypauja, kad jos, kaip ir verslininkų, niekaip netenkina pagalbos skirstymo tempai.

Todėl tenka nuolatos aiškintis su Valstybinės mokesčių inspekcijos ir kitų institucijų vadovais, kaip tą pinigų dalijimo mašiną priversti dirbti sparčiau.

Tik niekas nesikeičia. Subsidijų prašantys verslininkai neslepia: pinigai smarkiai vėlavo ir valstiečių laikais, o dabar juda dar lėčiau.

Viską parodo skaičiai, kuriuos neseniai valdžia ėmė skelbti oficialiai. Ir ką gi turime: iš 150 mln. eurų subsidijų paketo paskirstyta mažiau nei penktadalis.

Atrodytų, kur kas spėriau dirba INVEGA. Ji tikisi iki šio mėnesio pabaigos pagal savo įgyvendinamas priemones išdalyti 83 procentus visos sumos.

Tik kad kiti skaičiai – tragiški. Antai ilgalaikių skatinimo priemonių pakete iš individualių garantijų portfelio, kuriame yra 50 mln. eurų, paskirstyta tik 9,9 proc.

Eksporto kredito garantijų padalyta 1,17 proc., o portfelinių garantijų faktoringui – lygiai 0 proc.

Vadinasi, arba tokie mechanizmai niekam nereikalingi, arba verslas priverstas sunešioti geležines kurpes, kol gaus paramą. Kad ir kaip būtų, visos strėlės – į Vyriausybės pusę.

Stulbinamai „puikiai“ veikia ir Paramos verslui fondas, į kurį ketinta pritraukti net milijardą eurų. Kol kas iš jo papenėtas su estais susijęs „Novaturas“ ir vietos biokuro katilų gamybos įmonė.

Gal net ir pandemijos prispaustas verslas bijo įkeisti savo akcijas valstybei?

Tikriausiai, tačiau ar kas nors klausė tokių įspėjimų dar prieš steigiant šį fondą?

Tuo metu labiausiai nukentėjusio turizmo sektoriaus atstovai niekaip neprisiprašo, kad būtų atšauktas 100 tūkst. eurų subsidijų vienai įmonei ribojimas.

Suma, suprantama, įspūdinga, tačiau tik kai ji atitenka vieną viešbutį valdančiai bendrovei. Bet ką daryti tai, kuri turi penkis, vadinasi, ir nuostoliai penkiagubi?

Nėra ko stebėtis, kad bent jau pajūryje viešbučiai pertvarkomi į daugiabučius.

Todėl kol policininkai rašo protokolus karantino taisyklių pažeidėjams, laikas jį išrašyti ir valdžiai – jūsų nustatytos žaidimo taisyklės ir teisėjų darbas vertinami nepatenkinamai.

Jei norite, kad visuomenė laikytųsi draudimų ir nurodymų, spėriau darykite savo namų darbus, kuriuos uždavė rinkėjai.

O laiko pokyčiams labai mažai, ypač jei iš tiesų jau priartėjo trečioji pandemijos banga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.