Egiptas reikalauja daugiau kaip 1 mlrd. dolerių kompensacijos už Sueco kanalo blokavimą

Egiptas reiklauja daugiau kaip 1 mlrd. JAV dolerių kompensacijos už Sueco kanalo užblokavimą beveik savaitei, milžiniškam konteinerių laivui „Ever Given“ praėjusios savaitės pradžioje užplaukus ant seklumos.

Laivas aptarnauja Taivano krovinių siuntėją, o plaukioja su Panama vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Laivas aptarnauja Taivano krovinių siuntėją, o plaukioja su Panama vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2021, 5:31 PM

„Tai – šalies teisė“, – pareiškė Sueco kanalo administracijos vadovas Ossama Rabei.

Anot jo, kompensacija apima išlaidas gelbėjimo operacijai, nuostolius dėl sutrikusio laivų eismo bei paprastas tranzito paslaugų rinkliavas.

Jis nenurodė, kas konkrečiai turėtų sumokėti kompensaciją, tačiau perspėjo, kad jei žalos atlyginimo klausimas pasieks teismą, šis konteinerių laivas ir jo kroviniai nebus išleisti iš Egipto.

Manoma, kad procesas gali būti komplikuotas, nes „Ever Given“ priklauso Japonijos kompanijai, laivas aptarnauja Taivano krovinių siuntėją, o plaukioja su Panama vėliava.

400 metrų ilgio „Ever Given“ eismą Sueco kanalu paraližavo kovo 23-osios ryte, per smėlio audrą pasisukęs skersai ir įsirėmęs į kanalo krantus. Laivas buvo išlaisvintas kovo 29 dienos pavakarę.

Laivininkystės žurnalas „Lloyd's List“ skelbė, kad dėl incidento galiausiai 425 laivai prie abiejų kanalo galų laukė galimybės juo perplaukti. Incidentas per dieną sulaikydavo maždaug 9,6 mlrd. dolerių (8,15 mlrd. eurų) vertės krovinių, gabenamų tarp Azijos ir Europos. Dalis laivininkystės kompanijų nukreipė laivus aplink Gerosios Vilties kyšulį Afrikos žemyno pietuose.

1869 metais atidarytas Sueco kanalas yra svarbus kelias naftai, gamtinėms dujoms ir kitiems kroviniams gabenti. Juo keliauja 10 proc. visų tarptautinės jūrų prekybos krovinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.