Prezidento patarėjas: jei atlaisvintume karantino ribojimus prekybos centrams, užsikrėtimų daugėtų

Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta sako, kad Vyriausybės sprendimas trečiadienį nesvarstyti prekybos atlaisvinimo didžiuosiuose prekybos centruose yra teisingas, nes, atlaisvinus ribojimus, užsikrėtimų koronavirusu daugėtų.

Vyriausybė trečiadienį nesvarstė visos prekybos atvėrimo dėl prastėjančios epidemiologinės situacijos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybė trečiadienį nesvarstė visos prekybos atvėrimo dėl prastėjančios epidemiologinės situacijos.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Vainienė.<br>V.Balkūno nuotr.
R.Vainienė.<br>V.Balkūno nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Krėpšta.<br>T.Bauro nuotr.
S.Krėpšta.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 8, 2021, 9:00 AM, atnaujinta Apr 8, 2021, 9:01 AM

„Šių dienų skaičiai akivaizdžiai rodo, kad pandeminė situacija Lietuvoje prastėja. Turėjome daugiau kaip tūkstantį užsikrėtusių asmenų, turime teigiamą pandemijos pagreitį.

Tai reiškia, kad kiekvieną savaitę turime vis daugiau užsikrėtimų ir jei toliau laisvintume ribojimas, akivaizdu, kad užsikrėtimų skaičius augtų, o tai reikštų daugiau hospitalizuotų asmenų ir, deja, daugiau mirčių“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė S.Krėpšta.

„Sprendimas atidėti laisvinimą buvo teisingas, nes sveikatos klausimai yra pirmiausia“, – nurodė prezidento patarėjas.

Visgi jis pridūrė, kad reikia ieškoti išmanių karantino valdymo priemonių.

„Svarstyti ir greičiau apsispręsti dėl imuniteto sertifikato naudojimo, nes tie žmonės, kurie yra paskiepyti, persirgę ar turi neigiamą testą, kelia žymiai mažesnę grėsmę tiek sau, tiek aplinkiniams.

Tam tikros veiklos galbūt galėtų būti atnaujinamos turint tokius kriterijus, kaip ir, pavyzdžiui, apsvarstyti galimybę tose teritorijose, kur užsikrėtimo skaičiai yra gerokai mažesni, turėti režimus, jeigu būtų išlaikytas tam tikras judėjimo ribojimas tarp ženkliai paveiktų ir mažiau paveiktų teritorijų“, – teigė S.Krėpšta.

Prezidento patarėjas sutiko, kad Vyriausybės komunikacija yra ne visai nuosekli.

„Turbūt yra tam tikra pasekmė to, kad stokojama vieno strateginės komunikacijos centro, kuris būtų atsakingas už visus pandemijos valdymo ar vakcinavimo klausimus. Kitose šalyse tokie centrai yra ir komunikacija yra žymiai nuoseklesnė ir daugiau besisiejanti su priimamais sprendimais, su besiklostančia pandemine situacija“, – sakė S.Krėpšta.

Vyriausybė trečiadienį nesvarstė visos prekybos atvėrimo dėl prastėjančios epidemiologinės situacijos. Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Vainenė sakė, kad toks sprendimas prekybininkus šokiravo. Anot jos, prekybos centrai yra pandeminės situacijos įkaitai.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad jai dėl to apmaudu.

„Man žiauriai apmaudu, kad taip yra, bet bėda ta, kad jeigu mes patys savo sprendimų paisytume, mes vis tiek po savaitės būtume toje situacijoje, kai Lietuva pagal atvejų skaičių būtų juodojoje zonoje. Aš norėčiau, kad mums nereikėtų svarstyti kažką papildomai uždaryti“, – sakė I.Šimonytė.

Penktadienį po susitikimo su premjere ir ekonomikos ir inovacijų bei sveikatos apsaugos ministrais Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė R.Vainienė sakė, kad svarstoma visą prekybą atverti balandžio 12 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.