Teismas iš M. Marcinkevičiaus „Vilniaus prekybai“ priteisė 81 mln. eurų

„Vilniaus prekybos“ įmonių grupės akcininkas Mindaugas Marcinkevičius neteisėtai prašė sustabdyti prekybos centrų „Akropolis“ pardavimo sandorį ir padarė bendrovei „Vilniaus prekyba“ 81,25 mln. eurų dydžio žalą, kurią turės atlyginti, vakar paskelbė Vilniaus apygardos teismas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra konstatavęs, kad neteisėtai buvo prašoma sustabdyti prekybos centrų „Akropolis“ pardavimą.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra konstatavęs, kad neteisėtai buvo prašoma sustabdyti prekybos centrų „Akropolis“ pardavimą.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2021, 11:45 AM

Teismas pripažino, kad M. Marcinkevičius ne tik veikė neteisėtai pateikdamas aiškiai nepagrįstus prašymus teismui taikyti laikinąsias apsaugos priemones, tačiau ir piktnaudžiavo savo kaip akcininko teisėmis.

M. Marcinkevičius taip pat yra įpareigotas sumokėti 5 proc. palūkanas nuo priteistos sumos už laikotarpį nuo 2016 m. liepos mėnesio bei kompensuoti bylinėjimosi išlaidas. Šis sprendimas yra negalutinis ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Ginčas susijęs su 2016 m. gegužės mėn. sandoriais, kada „Vilniaus prekyba“ iš Maltos bendrovės „Relvit“ įsigijo prekybos ir pramogų centrus „Akropolis“ valdančių ir kontroliuojančių bei kitą nekilnojamąjį turtą valdančių įmonių akcijas.

Galutinė sandorio vertė – daugiau nei 400 mln. eurų. Įsigyti įmones „Vilniaus prekyba“ norėjo dar 2015 metais, tačiau M. Marcinkevičius Maltos ir Lietuvos teismuose bandė sustabdyti sandorį.

Dėl M. Marcinkevičiaus veiksmų sandoris buvo užvilkintas ilgiau kaip metus, per tą laiką „Akropolių“ rinkos vertė reikšmingai padidėjo, todėl „Vilniaus prekybai“ už juos teko sumokėti 81,25 mln. eurų didesnę kainą, nei buvo suderėta anksčiau. „Vilniaus prekyba“ kreipėsi į teismą siekdama prisiteisti nuostolius, patirtus dėl neteisėto sandorio vilkinimo.

Primename, kad 2019 m. gruodžio 20 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas neskundžiama nutartimi konstatavo, kad Mindaugas Marcinkevičius neteisėtai ir nesąžiningai prašė sustabdyti prekybos centrų „Akropolis“ pardavimo sandorį.

LAT tuomet panaikino bendrovei nepalankius Vilniaus apygardos ir Apeliacinio teismų sprendimus ir įpareigojo pirmos instancijos teismą M. Marcinkevičiaus padarytos žalos klausimą nagrinėti iš naujo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.