Alaus rinkos lyderiai pirmauja ir pagal algas

Pandemija kai kurias Lietuvos įmones privertė sumažinti darbuotojų skaičių, o kai kurioms teko smarkiai apkarpyti algas. Aludariai nėra išimtis – jų įmonėse taip pat mažėjo dirbančių žmonių, tačiau atlyginimų karteles žemyn nuleido ne visi.

„Sodros“ duomenimis, pastaraisiais metais iš aludarių didžiausius atlyginimus moka įmonė „Švyturys-Utenos alus“.
„Sodros“ duomenimis, pastaraisiais metais iš aludarių didžiausius atlyginimus moka įmonė „Švyturys-Utenos alus“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 10, 2021, 8:00 AM, atnaujinta Apr 12, 2021, 9:15 AM

Vasario mėnesio atlyginimus gavusių alaus daryklų darbuotojų algalapiuose – skirtingi skaičiai.

„Sodros“ duomenimis, vienur vidutinis paskutinio žiemos mėnesio atlyginimas, neatskaičius mokesčių, sudarė 1030 eurų, kitur jis siekė kone 2260 eurų.

Pagal algų vidurkį ir darbuotojų skaičių septynios alų verdančios bendrovės sudaro dvi grupes. Viena jų – „Švyturys-Utenos alus“, „Volfas-Engelman“ bei „Kalnapilio-Tauro grupė“, kuriose dirba 250–330 žmonių.

Kita grupė – mažesnės daryklos, pavyzdžiui, „Vilniaus alus“, „Kauno alus“, „Rinkuškiai“ bei „Biržų alus“, kuriose algų vidurkis, neatskaičius mokesčių, svyruoja maždaug nuo 1030 iki 1140 eurų.

Per praėjusius metus vidutinis atlyginimas Lietuvoje popieriuje kilo nuo 1381 iki 1524 eurų, tad mažesniems aludariams ištempti algų iki vidurkio dar nepavyko.

Didžiųjų lenktynės

„Sodros“ duomenys liudija, kad iš didžiųjų alaus virimo bendrovių pandemija daugiausia įtakos galėjo būti padariusi „Kalnapilio-Tauro grupei“.

Pavyzdžiui, pernai vasarį ji mokėjo vidutinę 1591 euro algą, kovą ją pakėlė iki 2043, bet balandį, kai rinką paralyžiavo pirmasis karantinas, atlyginimų vidurkis smuktelėjo iki 1725 eurų.

Dar būna vieno kito svyravimo, bet nuo vidurvasario šioje įmonių grupėje algų vidurkis pamažu traukėsi – liepą jis siekė 1894 eurus, gruodį – 1703, šiemet vasarį – 1692 eurus.

Kaune esančios bendrovės „Volfas-Engelman“ darbuotojų vidutinis atlyginimas, neatskaičius mokesčių, pernai nuo sausio iki rug-pjūčio sukosi apie 2000–2150 eurų, bet, spalį pasiekęs piką – 2272 eurus, vėliau smuktelėjo. Šių metų vasarį šioje įmonėje vidutinis atlyginimas buvo 2137 eurai.

„Sodros“ duomenimis, bendrovėje „Švyturys-Utenos alus“ iš šių trijų rinkos lyderių vidutinės algos buvo didžiausios. 2020-ųjų sausį jos siekė 2208 eurus, piką pa-siekė liepą – 2562 eurai, o šiemet vasarį algų vidurkis sudarė 2259 eurus.

Turint galvoje, kad dauguma įmonės žmonių dirba Utenoje esančioje darykloje, mieste, kuriame vidutinės algos gerokai mažesnės nei Kaune ar Vilniuje, tai – ypač patrauklūs skaičiai.

Pardavimas sumenko

Pasak bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ žmogiškųjų išteklių vadovės Julijos Gedrimės, šioje įmonėje atlyginimai visada buvo patrauklūs ir konkurencingi, nes lygiuojamasi ne į vietos, bet į tarptautines Lietuvoje veikiančias įmones.

Kiekvienais metais algos didinamos atsižvelgiant į keletą veiksnių – pavyzdžiui, į konkretaus darbuotojo įvykdytas metines užduotis, infliaciją, atlyginimų vidurkių pokyčius šalyje.

„Atlyginimai gana sparčiai kilo visą pastarąjį dešimtmetį, tačiau pernai, atslinkus pandemijai, o pavymui ir karantinui, mūsų verslui didžiausią neigiamą įtaką padarė uždarytas viešojo maitinimo sektorius.

Restoranai bei barai buvo užrakinti per pirmąjį karantiną, rudenį, ir per antrąjį. Tai privertė persvarstyti visus planus, sumažinti išlaidas, kartu persvarstyti ir atlyginimus“, – sakė J.Gedrimė.

Anot jos, 2020-aisiais algos kilo gamybos ir logistikos darbuotojams, kurie neturėjo galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Paaugo ir pardavimo vadybininkų uždarbiai, nes ir jie per karantiną privalėjo kasdien atlikti tuos darbus, kurių neįmanoma nudirbti būnant namie.

Kasmet persvarsto algas

Koks gi yra teisingas atlygis ir kokiais kriterijais remiantis vienam ar kitam žmogui jis apskaičiuojamas?

Pasak J.Gedrimės, „Švyturys-Utenos alus“ kasmet dalyvauja atlygio rinkos tyrimuose – palyginamos bendrovės algos su tomis, kurias už panašų darbą moka kitos įmonės.

„Mums svarbu, kad darbuotojams mokamas atlyginimas atitiktų esantį rinkoje, taip pat daug dėmesio skiriame ir vidiniam teisingumui užtikrinti.

Prieš porą metų esame pelnę lygiavertiškiausius atlyginimus mokančios bendrovės titulą, vadinasi, šioje srityje tvarkomės gana gerai“, – kalbėjo J.Gedrimė.

Pasak jos, kasmet įmonėje dirbančių žmonių atlyginimai persvarstomi atsižvelgiant į du svarbiausius kriterijus – esamą algą ir darbuotojo veiklos įvertinimą balais. Todėl analizuojami ir visos bendrovės, ir atskirų padalinių, ir kiekvieno darbuotojo atlyginimų dydžiai. Jie palyginami tarpusavyje ir vertinami kitų įmonių kontekste.

„Pagal visos įmonės atlyginimų vidurkį neabejotinai esame lyderiai tarp didžiųjų Lietuvos aludarių. Tačiau matome ir tai, kad rinkoje tam tikrų pareigybių grupių algos pastaraisiais metais šoktelėjo, todėl į tai stengiamės reaguoti ir mes.

Be to, atlyginimų pokyčiams įtakos turi specialistų trūkumas, nedarbo lygis, net gyventojų pasitikėjimo rodiklis“, – paaiškino J.Gedrimė.

Regionų specifika

Bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ padaliniai veikia Klaipėdoje ir Utenoje. Tikėtina, kad ir atlyginimams įtaką daro regionų specifika?

„Apskaičiuodami atlyginimus netaikome jokio regioninio koeficiento, tačiau pastebėjome, kad regionuose natūraliai istoriškai susiformavęs šiek tiek skirtingas atlyginimų lygis.

Pavyzdžiui, Utenos regione mūsų kvalifikuotų gamybos ir logistikos skyrių darbininkų vidutinis atlyginimas gerokai aukštesnis nei kitų įmonių mokamas darbo užmokestis“, – paaiškino J.Gedrimė.

Neišsižadėjo premijų

Anot pašnekovės, visi iki vieno bendrovės darbuotojai dalyvauja globalioje „Carlsberg“ įmonių grupės metinių premijų programoje. Premijoms skirtą sumą nulemia asmeniniai žmogaus darbo rezultatai ir pačios įmonės finansiniai rodikliai.

„Premijos už praėjusius metus apskaičiuojamos ir išmokamos kiekvienų metų balandį. Taigi kiekvienas darbuotojas gauna „gabalėlį bendrovės sėkmės“, o tai jį motyvuoja dar labiau prisidėti kuriant tą sėkmę.

Taigi netrukus mūsų darbuotojams už 2020 metų rezultatus bus išmokėta apie 650 tūkst. eurų premijų. Pernai balandį premijoms skirta suma buvo dvigubai didesnė, tačiau pandemija neišvengiamai padarė poveikį įmonių grupės rezultatams“, – sakė J.Gedrimė.

Tačiau, anot pašnekovės, praėjusiais metais motyvuojant darbuotojus dėmesys buvo sutelktas į jiems naudingus dalykus. Atsirado ne viena nauja priemonė – privatus sveikatos draudimas, sporto ir sveikatingumo kompensavimo programa, papildomas laisvadienis gimtadienio proga ir kitos.

„Taip pat pamažu atnaujiname darbuotojams būtinų automobilių parką – įsigyjame hibridinių arba elektrinių automobilių. Juk atlygis – tai ne tik pinigų suma, įkrintanti į banko sąskaitą. Tai – kur kas daugiau“, – patikino pašnekovė. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.