VTEK pradėjo 3 tyrimus dėl galbūt neteisėtos lobistinės veiklos

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) į registruotų lobistų sąrašą nusprendė įrašyti Lietuvos darbdavių konfederaciją ir Lietuvos autoverslininkų asociaciją. Sprendimas priimtas atsižvelgus į jų pateiktus prašymus.

VTEK pradėjo 3 tyrimus dėl galbūt neteisėtos lobistinės veiklos.<br>V.Balkūno nuotr.
VTEK pradėjo 3 tyrimus dėl galbūt neteisėtos lobistinės veiklos.<br>V.Balkūno nuotr.
VTEK pradėjo 3 tyrimus dėl galbūt neteisėtos lobistinės veiklos.<br>V.Balkūno nuotr.
VTEK pradėjo 3 tyrimus dėl galbūt neteisėtos lobistinės veiklos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 14, 2021, 5:53 PM

Iš viso šalyje įregistruoti 196 lobistai. Visas jų sąrašas ir vykdomos veiklos deklaracijos yra viešai skelbiami šįmet pradėjusioje veikti Skaidrių teisėkūros procesų informacinėje sistemoje (SKAIDRIS), esančioje VTEK interneto svetainėje vtek.lt.

VTEK primena, kad turi būti užtikrintas ne tik lobistinės veiklos skaidrumas, bet ir lobisto teisė vykdyti lobistinę veiklą. Taigi viešojo sektoriaus atstovams patariama susitikimų su lobistais nebijoti, tačiau visuomet išsiaiškinti, kieno interesams lobistas atstovauja ir patirtą lobistinę įtaką deklaruoti. Šios ir lobistų teikiamos deklaracijos yra viešai prieinami sistemoje SKAIDRIS.

Pastarąją galima pasiekti per VTEK interneto svetainę vtek.lt. Skaidri lobistinė veikla gali paskatinti diskusijas svarbiais visuomenei klausimais ir prisidėti prie efektyvesnės teisėkūros, taip stiprindama demokratiją.

Taip pat VTEK nusprendė įrašyti VšĮ Lygių galimybių plėtros centrą į asmenų, darančių įtaką teisėkūrai, sąrašą. Šiuo metu jų iš viso yra 29. Šį statusą gali savanoriškai įgyti asmenys, kurie nėra laikomi lobistais pagal Lobistinės veiklos įstatymą.

Jiems taip pat suteikiama galimybė įtikinėti asmenis teikiant siūlymus dėl teisės aktų. Siekdami skaidrumo, įtakdariais teisėkūrai gali tapti viešosios naudos nevyriausybinės organizacijos.

Siekdami tapti įtakdariais teisėkūrai, asmenys turi pateikti atitinkamą prašymą per VTEK administruojamą Skaidrių teisėkūros procesų informacinę sistemą (SKAIDRIS) ir sumokėti vienkartinę 10 Eur valstybės rinkliavą.

Šiemet darytą įtaką teisėkūrai įtakdariai turės deklaruoti kitąmet, iki vasario 1 d. per sistemą SKAIDRIS. Jų deklaracijos viešos. Įtakos teisėkūrai nedeklaruojantį asmenį VTEK gali pašalinti iš įtaką teisėkūrai siekiančių daryti asmenų sąrašo.

Tirs buvusio UAB „Lietuvos žirgynas“ direktoriaus E.Jenino elgesį

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl Žemės ūkio ministerijos valdomos UAB „Lietuvos žirgynas“ buvusio direktoriaus Edgaro Jenino elgesio. Bus aiškinamasi, ar jis nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Tyrimas pradėtas gauto pranešimo pagrindu. Esą, 2018 m., kaip UAB „Lietuvos žirgynas“ vadovas, E.Jeninas sudarė veterinarinių paslaugų sutartį su galbūt jam artimu asmeniu bei – sutartį su Lietuvos arklių augintojų asociacija.

Direktorius tuo metu galbūt buvo jos narys. Taip pat bus tiriamos aplinkybės, kai per pastaruosius trejus metus E.Jeninas pasirašė bendradarbiavimo sutartis su Lietuvos trakėnų žirgų augintojų asociacija, nors yra jos valdymo organo narys.

Tyrimo pradėjimas savaime nereiškia pažeidimo nustatymo. Tyrimui atlikti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymas numato trijų mėnesių terminą.

Tirs AB „Žemaitijos pienas“, Lietuvos pieno gamintojų asociaciją ir Kooperatinę bendrovę BIO LEUA dėl galbūt neteisėtos lobistinės veiklos

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl AB „Žemaitijos pienas“, Lietuvos pieno gamintojų asociacijos (LPGA) bei Kooperatinės bendrovės BIO LEUA galbūt neteisėtai vykdytos lobistinės veiklos. Bus aiškinamasi, ar savo veiksmais jos nepažeidė Lobistinės veiklos įstatymo draudimo užsiimti lobistine veikla neįsiregistravus lobistu. Tyrimai pradėti gauto pranešimo pagrindu.

Esą, šių metų kovą AB „Žemaitijos pienas“ prašė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) padidinti mokinio krepšelį vienam vaikui iki 3,10 Eur ministro įsakymu patvirtintoje Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos 2017–2023 mokslo metų strategijoje.

Pranešime taip pat nurodyta, kad į ŽŪM su prašymu kreipėsi ir LPGA. Ji esą siekė, kad iki 2023 metų būtų atidėtas Pieno supirkimo taisyklių nuostatų pakeitimas. Be to, prašyta iki to laiko sudaryti sąlygas pieno gamintojams investuoti į melžimo bei šaldymo įrangą, siekiant pagerinti superkamo pieno kokybę.

Taip pat pranešta, kad Kooperatinė bendrovė BIO LEUA prašė ŽŪM koreguoti Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos srities „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ įgyvendinimo taisykles, taikomas nuo 2021 m.

Tyrimų pradėjimas savaime nereiškia pažeidimų nustatymo. Tyrimams atlikti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymas numato trijų mėnesių terminą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.