Šie pardavėjai pavasarį kelia galvas: jų nuotaikos ir lūkesčių karantinas nesugadino

Sodo ir daržo prekių bei sėklų prekybininkai sako, kad koronaviruso krizė jiems pakenkė mažiausiai – dėl pandemijos neveikus fizinėms parduotuvėms, sėklų, trąšų, įrankių žmonės perka internetinėse parduotuvėse, kur pardavimai išaugo kartais.

Dalis prekybininkų kiek smukusios apyvartos kaltininku laiko vėsius pavasario orus.<br>V.Balkūno nuotr.
Dalis prekybininkų kiek smukusios apyvartos kaltininku laiko vėsius pavasario orus.<br>V.Balkūno nuotr.
Dalis prekybininkų kiek smukusios apyvartos kaltininku laiko vėsius pavasario orus.<br>T.Bauro nuotr.
Dalis prekybininkų kiek smukusios apyvartos kaltininku laiko vėsius pavasario orus.<br>T.Bauro nuotr.
Dalis prekybininkų kiek smukusios apyvartos kaltininku laiko vėsius pavasario orus.<br>T.Bauro nuotr.
Dalis prekybininkų kiek smukusios apyvartos kaltininku laiko vėsius pavasario orus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-04-17 17:08, atnaujinta 2021-04-17 17:13

Dalis prekybininkų kiek smukusios apyvartos kaltininku laiko vėsius pavasario orus.

Apyvarta šiemet lenkia 2019-uosius

„Žmonės sodino ir sodins. Žmonės vis dažniau persikelia į gamtą, atranda daržininkystę, nes esant tokiai situacijai, praktiškai nebėra ką veikti, o veiklos vis tiek norisi“, – BNS sakė įmonės „Sėklos“, daržo ir sodo produkciją tiekiančios „Žaliosios stotelės“ parduotuvėms, marketingo vadovė Jurgita Blužaitė.

Ji pripažįsta, kad sausio-vasario mėnesių pajamos iš didmeninės, mažmeninės, eksporto bei internetinės prekybos yra šiek tiek mažesnės nei pernai tuo pačiu metu.

„Konkurencija didelė. Ypač šiemet, nes kas pernai neturėjo e. parduotuvių, jas dabar atsidarė. Be to, tiek mūsų mažmeninio tinklo, tiek partnerių parduotuvės buvo uždarytos iki vasario pabaigos“, – sakė J. Blužaitė. Ji neabejoja, kad „nedidelis minusiukas dabar“ metų gale virs į pliusą.

Pasak jos, nuo sausio iki balandžio 15-osios, palyginti su pernai tuo pačiu laiku, įmonės internetinė prekyba augo apie 40 proc., o palyginti su 2019-aisiais – net 5 kartus.

„Mus uždarė (2020 metų pavasarį – BNS), kai mažmenoje kiekvieną dieną pardavimai augo ir tada žmonių, kadangi gamta nelaukia, pirkimai persikėlė į internetinę erdvę. Buvo tokių dienų, kai užsakymų sulaukdavome po 10-15 kartų daugiau nei 2019-aisiais“, – teigė J. Blužaitė.

„Jeigu būtume neturėję e. prekybos, būtų buvę labai liūdna“, – pridūrė ji.

Pasak jos, nors dabar parduotuvės atidarytos, pirkimai e. parduotuvėje yra tokie pat dideli – didesni nei 2019 metais.

„Dalis žmonių nebeina į parduotuves, o apsiperka internetu, pasikeitė apsipirkimo įpročiai. Pirkėjai atrado internetinio apsipirkimo privalumus“, – teigė „Sėklų“ atstovė.

Ji neabejoja, kad šiemet pardavimai bus didesni nei pernai ir pralenks 2019-uosius.

Pardavimus parduotuvėse apkarpė internetinė prekyba

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė BNS sakė „ryškių pokyčių“ sėklų pardavimuose nematanti.

„Pernai sėklų parduota 1 proc. daugiau, lyginant su 2019-aisiais, o šįmet kol kas sėklų nupirkta 4 proc. mažiau nei 2020-aisiais“, – teigė ji.

„Maximos“ atstovės teigimu, kiek sumažėjusius sėklų pardavimus šiemet lemia pakankamai vėsūs orai. E. Dapkienė taip pat teigia, kad dėl pandemijos pasikeitė pirkėjų įpročiai ir dalis sėklų prekybos yra persikėlusi į internetinę prekybą.

„Tradiciškai daugiausia yra nuperkama daržovių sėklų. Agurkų ir pomidorų sėklos pradėtos pirkti dar viduržiemį, kuomet įprastai prasideda vadinamoji palangių daržininkystė. Šiuo metu stebime išaugusius gėlių bei vejos sėklų pardavimus“, – sakė E. Dapkienė.

Pasak jos, šiemet lanai išaugo įvairių sodo ir balkono augalų, vaismedžių ir vaiskrūmių sodinukų pardavimai: „Tam įtakos galimai turi ir karantinas, nes žmonės daugiau laiko praleidžia savo namuose bei sodybose, o sodininkystė yra vienas laisvalaikio užsiėmimų“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.