Pandemija verslą speičia į kampą: rusai į laukus išgynė kalinius

Pandemija Rusijos verslą speičia į kampą: jau pernai ėmė stigti statybininkų iš užsienio, o šį pavasarį nėra kam darbuotis žemės ūkio laukų platybėse.

Rusijoje tragiškai stinga žemės ūkio darbuotojų, nes nebeliko imigrantų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje tragiškai stinga žemės ūkio darbuotojų, nes nebeliko imigrantų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

May 2, 2021, 10:14 AM

Žemės ūkio sektorius sulig kiekvienais metais Rusijai atneša vis daugiau pajamų, o pagal eksportą ši sritis pranoko net ir ginklų pramonę.

Tačiau dabar ūkių savininkai griebiasi už galvos, nes nebeliko kam dirbti.

Mat anksčiau juose triūsdavo atvykėliai iš Vidurinės Azijos, tačiau dėl karantino jų Rusijoje beveik neliko.

Antai Pamaskvyje šįmet dirbamosios žemės plotus ketinta padidinti nuo 529 tūkst. iki 614 tūkst. hektarų. Sklypų užtenka, sėklų ar žemės ūkio technikos – taip pat, o štai darbuotojų deficitas – milžiniškas.

„Pavasario darbams papildomai reikia apie 5,5 tūkstančio žmonių. Panašiai būna ir rudenį. Anksčiau jų imdavosi imigrantai, tiktai kad jų nebeliko“, – guodėsi Pamaskvio regiono žemės ūkio ministras Sergejus Voskresenskis.

Valdžia sumanė įdarbinti su žemės ūkiu susijusių specialybių studentus ir profesinių mokyklų moksleivius, kuriuos prisikvietė net iš kitų regionų.

Tačiau darbo jėgos vis vien stinga, todėl surastas dar vienas sprendimas – pasitelkti kalinius. Tiesa, tiktai tuos, kurie į belangę pateko dėl ne itin sunkių nusižengimų – pavyzdžiui, sukčiavimo ar viešosios tvarkos pažeidimų.

Tokiems asmenims, kurie bausmės laiką leidžia pataisos kolonijose, darbas yra privalomas. Šiemet jiems teks triūsti laukuose, greičiausiai tokia tradicija bus išlaikoma ir vėliau.

Žemės ūkio bendrovių vadovai tokiais darbininkais labai patenkinti, nes jie yra prižiūrimi pareigūnų, niekada nepavėluoja, negirtauja ir nenusišalina per patį darbymetį.

Gali būti, kad tokiu pavyzdžiu paseks ir kiti regionai. Mat vaisiais ir uogomis garsėjančiose Astrachanės ir Volgogrado apskrityse trūksta net apie 30 tūkst. žemės ūkio darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.